Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Σπουδαίοι συγγραφείς 9: Ρέι Μπράντμπερι (Ray Bradbury) 1920-2012


«Δεν προσπαθώ να περιγράψω το μέλλον.
Προσπαθώ να το αποφύγω.»

Ίσως αυτή η δήλωση του Ρέι Μπράντμπερι να περιγράφει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το έργο ενός συγγραφέα που στην πραγματικότητα χρησιμοποίησε το μέλλον για να καταγράψει με σαφήνεια και πολιτική ακρίβεια το παρόν…
Ο Ρέι Μπράντμπερι (22 Αυγούστου 1920, Βόκεγκαν Ιλινόις – 5 Ιουνίου 2012, Λος Άντζελες) είναι ένας αφηγητής ασύγκριτος, ένας ποιητής του εφικτού και, αδιαμφισβήτητα, ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς στην Αμερική. Για την επίδρασή του στη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας του 20ου αιώνα αποκαλείτο «πατέρας» της επιστημονικής φαντασίας. Αναγνωρίζεται ως ο συγγραφέας του οποίου το έργο εξασφάλισε στη σύγχρονη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας ευρύτερη αναγνώριση. Του άρεσε ιδιαίτερα ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, χάρη στον οποίο ανακάλυψε τη λογοτεχνία μόλις στα επτά του χρόνια.




Αποφοίτησε από γυμνάσιο του Λος Άντζελες το 1938 αλλά η πραγματική του εκπαίδευση ξεκίνησε αμέσως μετά, αφού για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, μέχρι το 1942, έζησε κυριολεκτικά μέσα στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, πουλώντας εφημερίδες για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα ελάχιστα χρήματα που χρειαζόταν.
Άρχισε να γράφει διηγήματα το 1932, μετά από μια συνάντησή του μ’ έναν καλλιτέχνη του τσίρκου ονόματι «Μίστερ Ελέκτρικο». Πούλησε το πρώτο του διήγημα επιστημονικής φαντασίας το 1941 και γρήγορα διακρίθηκε ως ο πιο ταλαντούχος συνεργάτης του περιοδικού Weird Tales, τελειοποιώντας το στιλ γραψίματος του, κάτι ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία και τη λογοτεχνία μυστηρίου.



Ήδη, στα μέσα της δεκαετίας του '40, δημοσίευε τις ιστορίες του όπου ήθελε. Τα διηγήματα αυτής της περιόδου εκδόθηκαν στις συλλογές “Μαύρο καρναβάλι” (1947) και “Η χώρα του Οκτώβρη” (1955). Ευρύτερα, όμως, γνωστός γίνεται με τις συλλογές διηγημάτων “Χρονικά του Άρη” (1950) και “O εικονογραφημένος άνθρωπος” (1951). Την ίδια χρονιά εκδίδει το μυθιστόρημά του “Φαρενάιτ 451”, του οποίου η κινηματογραφική μεταφορά από τον Φρανσουά Τριφό, αρκετά χρόνια αργότερα, τον έκανε διάσημο σ’ όλο τον κόσμο. Ακολούθησαν πολλά μυθιστορήματα, γνωστότερα από τα οποία είναι τα “Κρασί από πικραλίδα” (1957), “Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα εδώ” (1962), “Ένα νεκροταφείο για παράφρονες” (1990), “Πράσινες σκιές, λευκή φάλαινα” (1992).


Η διακεκριμένη λογοτεχνική καριέρα του καλύπτει έξι δεκαετίες και το σώμα του έργου του είναι εκπληκτικό: αλησμόνητα μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα, σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και πάμπολλες συλλογές έξοχων διηγημάτων.
Στις αφηγήσεις του Μπράντμπερι η καθημερινότητα μετασχηματίζεται σε ασυνήθιστη και πολλές φορές επικίνδυνη δυστοπία. Έχοντας πάνω από τριάντα βιβλία στο ενεργητικό του, ο Ρέυ Μπράντμπερυ ανήκει στους πιο διακεκριμένους λογοτέχνες της εποχής μας. Έχει γράψει θεατρικά έργα και σενάρια, όπως λόγου χάρη το σενάριο για την κινηματογραφική διασκευή του "Μόμπυ Ντικ" με σκηνοθέτη τον John Huston. Διασκεύασε εξηνταπέντε ιστορίες του για την τηλεοπτική εκπομπή "The Ray Bradbury Theatre" και κέρδισε βραβείο Emmy για το σενάριο της τηλεοπτικής ταινίας "The Halloween". Έγραψε και σενάρια για την «Τέταρτη Διάσταση» και τα επεισόδια της σειράς «Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει».



Το 2000 τιμήθηκε με μετάλλιο από το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίων της Αμερικής για την εξέχουσα συνεισφορά του στην αμερικανική λογοτεχνία. Είχε λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών των ΗΠΑ που του απένειμε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 2004, και το μετάλλιο της Ordre des Arts et des Lettres (Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών - Commandeur) της Γαλλίας.
Τον Αύγουστο του 2000, την ημέρα των 80ων γενεθλίων του, είχε δηλώσει πως: «Η μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου είναι να ξυπνάω κάθε πρωί και να τρέχω στην γραφομηχανή επειδή κάποια καινούρια ιδέα έχει γεννηθεί στο μυαλό μου. Η αίσθηση που έχω κάθε μέρα είναι η ίδια που είχα όταν ήμουν 12 ετών. Είμαι εδώ, στα 80 μου χρόνια, χωρίς να νιώθω καμία διαφορά, γεμάτος από χαρά και ευτυχισμένος για τη μεγάλη ζωή που μου δόθηκε. Έχω πολλά σχέδια για τα επόμενα δέκα ή είκοσι χρόνια και εύχομαι πως θα με ακολουθήσετε».


Δεν σταμάτησε μέχρι και το τέλος της ζωής του να ασχολείται με τον ίδιο ενθουσιασμό με τη συγγραφή και την ουσία της λογοτεχνίας, παραμένοντας πριν απ’ οτιδήποτε, αθεράπευτος λάτρης των λέξεων. Ο Μπράντμπερι έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 30 βιβλία, περίπου 600 διηγήματα, αλλά και ποιήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα, ενώ παραμένει ο πιο αγαπημένος της βιβλιογραφίας των πανεπιστημιακών διατριβών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα διεκδικεί και τη θέση του πιο πολυδιασκευασμένου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, αφού μυθιστορήματα και διηγήματά του μεταφέρθηκαν τόσο στην τηλεόραση όσο και στο σινεμά και το θέατρο αλλά και σε κόμικς.
Έφυγε από τη ζωή το 2012, στα 91 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του μια εικόνα για ένα σκοτεινό μέλλον που δυστυχώς πρόλαβε να το ζήσει...


Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί:
• (2011) Στα χρόνια των πυραύλων, Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
• (2011) Τα χρονικά του Άρη, Εκδόσεις Άγρα
• (2010) Πέθανε ο σκύλος, κατά τ’ άλλα όλα καλά, Εκδόσεις Άγρα
• (2010) Φαρενάιτ 451, Εκδόσεις Παρά Πέντε
• (2010) Φαρενάιτ 451, Εκδόσεις Μεταίχμιο
• (2005) Ιστορίες από την κρύπτη, Εκδόσεις Modern Times
• (2004) Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα δω, Εκδόσεις Αίολος
• (2004) Κρασί από πικραλίδα, Εκδόσεις Καστανιώτη
• (2000) Φαρενάιτ 451, Εκδόσεις Παρά Πέντε
• (1993) Ο θάνατος είναι μοναχική υπόθεση, Εκδόσεις Απόπειρα
• (1992) Ο εικονογραφημένος άνθρωπος, Εκδόσεις Απόπειρα
• (1992) Τα χρονικά του Άρη, Εκδόσεις Απόπειρα
• (1968) Φαρενάιτ 451, Εκδόσεις Γρηγόρη

Τα βιβλία του Ray Bradbury στις "ΣΕΛΙΔΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ":

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...