Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 36: Η Προφητεία / The Omen (1976)


Καλή σας μέρα.
Βρισκόσαστε μια ημέρα πιο κοντά στο τέλος του κόσμου.
Σας έχουμε προειδοποιήσει...

Είδος: Τρόμου, Μυστηρίου
Σκηνοθεσία: Richard Donner
Ηθοποιοί: Gregory Peck, Lee Remick, Harvey Stephens, David Warner, Leo McKern, Patrick Troughton
Μουσική: Jerry Goldsmith
Διάρκεια: 111'
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05/11/1976

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία ανακαλύπτει έντρομος ότι πίσω από τα απανωτά, φρικτά ατυχήματα, που συμβαίνουν στο περίγυρο του, κρύβεται ο μικρός του γιος. Ερευνώντας λίγο περισσότερο, ανακαλύπτει ότι το παιδί φέρει τα σημάδια του Εωσφόρου… Εμβληματικό θρίλερ της δεκαετίας του ‘70 που μαζί με το “The Exorcist” βρίσκονται ακόμα και σήμερα στις λίστες με τα καλύτερα όλων των εποχών!


Υπόθεση: Στη Ρώμη, η σύζυγος (Λι Ρέμικ) του διπλωμάτη Ρόμπερτ Θόρν (Γκρέγκορι Πεκ), Κάθριν, γεννά ένα μωρό το οποίο πεθαίνει λίγη ώρα αφότου έχει έρθει στη ζωή. Ο Θορν, όταν μαθαίνει τα κακά νέα, πείθεται από τον Ιερέα Σπιλέτο να υιοθετήσει κρυφά από τη σύζυγο του ένα αγόρι που θα ονομαστεί Ντάμιεν (Χάρβεϊ Στίβενς) χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητα του. Αποφασίζει να μην αποκαλύψει στη Κάθριν ότι το παιδί δεν είναι δικό τους, για να μην την κλονίσει ψυχικά.


Λίγα χρόνια μετά, ο Ρόμπερτ διορίζεται ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία. Η ζωή της οικογένειας προχωρά ευχάριστα μέχρι όμως τα πέμπτα γενέθλια του Ντάμιεν, όπου η νταντά του παιδιού, υπνωτισμένη από ένα μυστηριώδη σκύλο, κρεμιέται με ένα σκοινί από τον ψηλότερο όροφο του σπιτιού και πεθαίνει. Έπειτα από αυτό το απαίσιο γεγονός, πολλά παράξενα πράγματα συμβαίνουν ανάμεσα στους Θορν, όπως για παράδειγμα η κρίση που παθαίνει ο Ντάμιεν όταν πηγαίνει με τους γονείς του στην εκκλησία, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τη μητέρα του. Επίσης, μια μέρα που επισκέπτεται ο Ντάμιεν τον ζωολογικό κήπο με τη μητέρα του, βρίσκεται περικυκλωμένος από τρομοκρατημένα ζώα.



Αμέσως μετά το ξαφνικό θάνατο της νταντάς του Ντάμιεν, μια μυστηριώδης, σκοτεινή γυναίκα, ονόματι Κυρία Μπέιλοκ, αναλαμβάνει την προστασία του παιδιού δίχως την άδεια των γονιών. Παράλληλα, ο πάτερ Μπρέναν (Μάρτιν Μπένσον), ένας καθολικός ιερέας, προσπαθεί επανειλημμένα να προειδοποιήσει τον Θορν ότι το παιδί δεν είναι άνθρωπος και ότι η ζωή του ζευγαριού κινδυνεύει. Τελικά συναντιούνται σε ένα πάρκο όπου ο Μπρέναν λέει ότι η Κάθριν είναι έγκυος και ο Ντάμιεν και η Κυρία Μπέιλοκ θέλουν να εμποδίσουν να γεννηθεί το παιδί. Όμως ο Ρόμπερτ φεύγει χωρίς να πιστεύει τον Μπρέναν. Τελικά, ο πάτερ Μπρέναν πεθαίνει αφού καρφώνεται με ένα αλεξικέραυνο που πέφτει από την οροφή μιας εκκλησίας κατά τη διάρκεια καταιγίδας.



Ο Ρόμπερτ φτάνοντας στο σπίτι, μαθαίνει πως η Κάθριν είναι πράγματι έγκυος μα θέλει να κάνει έκτρωση διότι φοβάται πως ο Ντάμιεν θα κάνει κακό στο αγέννητο παιδί.
Μαθαίνοντας το θάνατο του πάτερ Μπρέναν, ο φωτογράφος Κιθ Τζένινγκς (Ντέιβιντ Γουόρνερ), ο οποίος γνώριζε τους Θορν, ξεκινά την έρευνά του για τον Ντάμιεν. Κοιτάζοντας φωτογραφίες της νταντάς και του Μπρέναν, βλέπει πως ο θάνατός τους προμηνύονταν σε αυτές. Βλέπει πως και κάποιες φωτογραφίες με τον ίδιο, προμηνύουν ότι θα συμβεί κάτι και σ’ αυτόν. Ο Τζένινγκς δείχνει οτιδήποτε γνωρίζει για τον Ντάμιεν και προσφέρεται να βοηθήσει τον Ρόμπερτ να βρει περισσότερα στοιχεία. Έτσι, ξεκινούν ένα ταξίδι για την Ρώμη, το μέρος στο οποίο ο Ντάμιεν είχε γεννηθεί.



Καθώς λείπει ο Θορν, ο Ντάμιεν με ένα ποδηλατάκι ρίχνει την Κάθριν στον κάτω όροφο, αφήνοντάς την αναίσθητη. Ο Ρόμπερτ μαθαίνει τα νέα και αναγκάζεται να επιστρέψει για λίγο καιρό να συμπαρασταθεί στην Κάθριν. Το μωρό, στο μεταξύ, το είχε χάσει.


Στη Ρώμη οι δύο μαθαίνουν ότι μια πυρκαγιά έκαψε το νοσοκομείο που γεννήθηκε ο Ντάμιεν και χάθηκε το περισσότερο προσωπικό. Ο Θορν και ο Τζένινγκς βρίσκουν τον βαριά τραυματισμένο από την φωτιά ιερέα Σπιλέτο, ο οποίος με δυσκολία τους λέει το όνομα του νεκροταφείου το οποίο η μητέρα του Ντάμιεν και το παιδί του Ρόμπερτ είναι θαμμένοι.


Οι δύο άντρες θα πάνε στο νεκροταφείο για να ανοίξουν τους τάφους. Ο Ρόμπερτ βλέπει πως η μητέρα του Ντάμιεν είναι ένα τσακάλι. Σύντομα, παρόμοια σκυλιά όπως εκείνο που είχε υπνωτίσει την νταντά, τους περικυκλώνουν και τους καταδιώκουν. Για καλή τους τύχη ξεφεύγουν με ελαφρά τραύματα.



Ο Ρόμπερτ και ο Κιθ ταξιδεύουν στο Ισραήλ για να βρουν τον αρχαιολόγο Καρλ Μπούγκενχαγκεν (Λιο Μακ-Κερν) ο οποίος είχε ασχοληθεί με θέματα για τον αντίχριστο. Ο Καρλ εξηγεί στον Ρόμπερτ ότι ο Ντάμιεν για να είναι πράγματι αντίχριστος, θα πρέπει να έχει στο κεφάλι του ένα σημάδι που δείχνει τρία εξάρια και πως για να τον δολοφονήσει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει εφτά μαχαίρια από τη Μεγιδδώ. Ο Ρόμπερτ, σε μια κρίση αμφιβολίας σκέφτεται πως θα σκοτώσει ένα αθώο παιδί, και πετάει τα μαχαίρια. Ο Κιθ, όμως, καθώς τα μαζεύει, αποκεφαλίζεται από ένα μεγάλο τζάμι που βρίσκεται πάνω σε ένα φορτηγό, του οποίου το χειρόφρενο τραβήχτηκε και κατρακύλησε.
Σύντομα δολοφονείται και η Κάθριν, αφού η κυρία Μπέιλοκ την πετά από ένα παράθυρο του νοσοκομείου. Ο Ρόμπερτ, συγκλονισμένος από όλους αυτούς τους θανάτους, γυρνά στο σπίτι του με σκοπό να σκοτώσει τον Ντάμιεν.


Η Μπέιλοκ καταλαβαίνει ότι ο Ρόμπερτ θέλει να βλάψει τον Ντάμιεν, και προσπαθεί να τον εμποδίσει. Μα δεν τα καταφέρνει, καθώς πέφτει νεκρή. Λίγο αργότερα, ο Θορν παίρνει τον Ντάμιεν σε μία γειτονική εκκλησία, ενώ η αστυνομία τον ακολουθεί. Ο Θορν τραβάει τον Ντάμιεν μέσα στην εκκλησία και ετοιμάζεται να τον μαχαιρώσει. Ένας αστυνομικός φωνάζει στον Θορν να αφήσει το παιδί μα εκείνος δεν τα παρατά. Αναγκαστικά ο αστυνομικός χτυπά τον Ρόμπερτ θανάσιμα με ένα πιστόλι.
Στην κηδεία των Θορν, στο τέλος της ταινίας, παρευρίσκεται και ο μικρός τους “γιος”. Τα πλάνα επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Ντάμιεν ο οποίος χαμογελά χαιρέκακα…


Η ανατριχιαστική ιδέα ότι πίσω από το αθώο βλέμμα ενός μικρού παιδιού ελλοχεύει το μεγαλύτερο κακό σύμφωνα με μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας, συνιστά εξαιρετικό υλικό για τη δημιουργία μιας πραγματικά διαβολικής ταινίας, κάτι που επιτεύχθηκε άψογα στο «The Omen». Ο αυθεντικός τρόμος είναι εδώ, σε μια ταινία σταθμό που παρά το πέρασμα του χρόνου διατηρεί κρυστάλλινη την αυθεντικότητά της. Ένα διαχρονικό διαμάντι τρόμου, από τα λαμπρότερα (ή μήπως από τα σκοτεινότερα;) που είδαμε ποτέ.

Η "Προφητεία" έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία στις ΗΠΑ, καθώς απέφερε 60.922.980 δολάρια, ενώ ο προϋπολογισμός ήταν 2.800.000 δολάρια. Ήταν η πέμπτη εμπορικότερη ταινία του 1976.


Το cast:
Gregory Peck ως Robert Thorn
David Warner ως Keith Jennings
Lee Remick ως Katherine Thorn
Billie Whitelaw ως Mrs Baylock
Harvey Spencer Stephens ως Damien Thorn
Patrick Troughton ως Father Brennan
Martin Benson ως Father Spiletto
Leo McKern ως Carl Bugenhagen (uncredited)
Robert Rietti ως Monk
Tommy Duggan ως Priest
John Stride ως The Psychiatrist
Anthony Nicholls ως Dr. Becker
Holly Palance ως Nanny
Roy Boyd ως Reporter
Freda Dowie ως Nun
Sheila Raynor ως Mrs Horton
Robert MacLeod ως Horton
Bruce Boa ως Thorn's Aide 1
Don Fellows ως Thorn's Aide 2
Patrick McAlinney ως Photographer
Betty McDowall ως American Secretary
Nicholas Campbell ως Marine
Ronald Leigh-Hunt ως Gentleman at Rugby

Δείτε, ακούστε και θυμηθείτε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...