Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Λογοτεχνικές Προτάσεις 185 / Βιβλιοκριτική: Τριάδα 1 - Ο κρυφός εχθρός (Επιστημονικής φαντασίας)


Σ' έναν μακρινό γαλαξία, οι κάτοικοι τριών πλανητών συνυπάρχουν στα πλαίσια μιας εύθραυστης συμμαχίας. Ωστόσο, αυτή η συμμαχία είναι το μοναδικό πράγμα που τους συνδέει –γιατί, κατά τα άλλα, οι διαφορές τους είναι αληθινά χαοτικές…
Οι Μπελόρι είναι ατρόμητοι πολεμιστές, πάντα έτοιμοι για την επόμενη μάχη.
Οι Καντοριανοί είναι δαιμόνιοι έμποροι που αναζητούν το κέρδος με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία.
Οι Ακουάνθες, με τις τηλεπαθητικές ικανότητες, επιδιώκουν την ειρήνη με κάθε κόστος.
Όταν οι τρεις πλανήτες δέχονται επίθεση από στρατιές αδίστακτων εντόμων, τρεις έφηβοι, ένας από κάθε πλανήτη, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σ' έναν μακρινό αστεροειδή. Μοναδική τους ελπίδα για να σώσουν τους εαυτούς τους, τους γονείς τους και τους πλανήτες τους, είναι να συνεργαστούν –κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο…

«Έρχονται!» ούρλιαξε ο Άιλ με μάτια ορθάνοιχτα απ’ τον τρόμο.

Για πρώτη φορά, ο Κέλερ ένιωσε μια υποψία ανησυχίας. «Τι θες να πεις;» ρώτησε, αλλά ο Άιλ είχε ήδη ξανασωριαστεί, ψελλίζοντας ακατάληπτα.
Η Ντρέι στεκόταν από πάνω τους, με τα χέρια στους γοφούς. «Τι συμβαίνει;» ρώτησε με θυμό. «Ποιος έρχεται;»
Σαν σε απάντηση, το τραχύ αλύχτισμα ενός συναγερμού άρχισε να αντηχεί. Το φως άλλαξε άξαφνα από απλό λευκό σε κόκκινο που αναβόσβηνε. Ο Κέλερ έφραξε τ’ αυτιά με τα χέρια του.
Η Ντρέι σκούντηξε τον Κέλερ στο πλάι, άρπαξε τον Άιλ απ’ το μπροστινό μέρος του χιτώνα του, τον σήκωσε όρθιο και τον ταρακούνησε βάναυσα. «Τι στα κομμάτια συμβαίνει, ψαρόπαιδο;» μούγκρισε.
Τα μάτια του Άιλ άνοιξαν απότομα. «Υπάρχει κάτι εκεί έξω», είπε. «Δεχόμαστε επίθεση.»

Ο Zack Satriani τρελαίνεται για κάθε τι που έχει σχέση με την επιστημονική φαντασία και θα ήθελε πραγματικά να έχει μια πανοπλία που να μετατρέπεται σε φονικό όπλο. Τα μυθιστορήματα της τριλογίας Trinity είναι τα πρώτα του έργα που εκδίδονται.

Σελίδες Νοσταλγίας/Σταύρος Ατζολιδάκης: Διαβάζεις στο οπισθόφυλλο ενός βιβλίου ΕΦ ότι τρεις έφηβοι από διαφορετικούς πλανήτες πρέπει να ξεπεράσουν τις τεράστιες διαφορές, τόσο στην κουλτούρα όσο και στη σωματική κατασκευή, για να σώσουν τους κόσμους τους από εισβολή στρατιών αδίστακτων εντόμων. Σου έρχονται στο μυαλό το "Starship Troopers", το "Enemy mine" καθώς και άλλες ταινίες ή βιβλία. Καταλαβαίνεις ότι το ανάγνωσμα δε θα πάρει βραβείο πρωτοτυπίας.
Παρ' όλα αυτά, το βιβλίο διαβάζεται με ενδιαφέρον. Πολιτικές διαμάχες, πολεμικές σκηνές, διαστημικά κυνηγητά. Και μια υπόσχεση για συνέχεια με νέες περιπέτειες.
Και όπως συνήθως, η επιστημονική φαντασία δεν είναι παρά ένας φακός για να δούμε με άλλο μάτι την πραγματικότητα. Πόσο διαφορετικοί είμαστε στην πραγματικότητα. Τι οριοθετεί το "εμείς" σε σχέση με τους "άλλους"; Και, είναι αυτά που μας χωρίζουν ισχυρότερα από αυτά που μας ενώνουν;
Εν κατακλείδι, ένα βιβλίο που θα διαβαστεί ευχάριστα, χωρίς όμως να φέρνει κάτι συγκλονιστικό ή έστω κάτι καινούριο. Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, μετά από τόσα που έχουμε δει ή διαβάσει, πόσο εύκολο είναι να βρούμε κάτι που να μας εντυπωσιάσει;...

Τίτλος πρωτοτύπου: Trinity: The Hidden Enemy
Συγγραφέας: Zack Satriani
Μετάφραση: Πέτρος Χατζόπουλος
Έτος έκδοσης: 2013
Σελίδες: 216
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-547-6
Τιμή: €10,50
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...