Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 17: Dan Adkins [1937-2013], Midkiff, Η.Π.Α.


Ο Dan Adkins (15 Μαρτίου 1937 - 8 Μαΐου 2013) είναι ένας Αμερικανός εικονογράφος ο οποίος εργάστηκε κυρίως σε περιοδικά κόμικς και επιστημονικής φαντασίας.
Γεννήθηκε στο Midkiff, της Δυτικής Βιρτζίνια σε μια απομακρυσμένη περιοχή όπου για να πάει σχολείο έπρεπε να περπατήσει τρία ολόκληρα μίλια! Έζησε για ένα διάστημα στο West Hamlin, στη Δυτική Βιρτζίνια και στη συνέχεια μετακόμισε στο Ανατολικό Λίβερπουλ, στο Οχάιο. Το 1950, όταν ήταν 11 χρονών, ο Adkins προσβλήθηκε από ρευματικό πυρετό που τον άφησε παράλυτο από τη μέση και κάτω για έξι μήνες. Τότε ήταν που άρχισε να διαβάζει πολλά κόμικς, για να περνά τον χρόνο του. Αγαπημένα του ήταν τα όπως Curley Kayo και Red Ryder. Μέσα από την ανάγνωση των κόμικς γνώρισε και θαύμασε σπουδαίους σχεδιαστές.
Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία, στα μέσα της δεκαετίας του 1950.


X-Men - Vol 1 #35


Όταν ο Adkins μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, συνεργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στις εικονογραφήσεις για πολλά περιοδικά επιστημονικής φαντασίας, ενώ ταυτόχρονα εργάζονταν για πολλά εμπορικά στούντιο, φτιάχνοντας διαφημιστικές αφίσες. Στην ηλικία των 24, ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής των περιοδικών American Druggist και New Medical Material.


Dr. Strange #169 (June 1968). Εξώφυλλο του Adkins.


Το 1964, κατά τη διάρκεια της περιόδου που οι οπαδοί των κόμικ και οι ιστορικοί αποκαλούν ως "Silver Age of Comics", ο Adkins προσχώρησε στην Wally Wood Studio ως βοηθός του Wood. Οι Wood και Adkins συνεργάστηκαν σε μια σειρά από ιστορίες για περιοδικά κόμικς τρόμου.


Sub-Mariner #8


Dr. Strange #168

Το έργο του Adkins εντοπίζεται σε 816 κόμικς, ενώ ανάμεσά τους δεσπόζουν τα 132 εξώφυλλα που έφτιαξε για περιοδικά της Marvel Comics. Ακόμα, έχει εργαστεί σε πολλούς άλλους εκδότες κόμικς, συμπεριλαμβανομένων των Eclipse Comics, Charlton Comics, DC Comics (Aquaman, Batman), Harvey Comics, Dell Comics/Western Publishing και Pacific Comics...

Πλαφουτζής Παναγιώτης, για το blog "Σελίδες Νοσταλγίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...