Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 15: Κάρμιν Ινφαντίνο (Carmine Infantino) [24/05/1925 - 04/04/2013] Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.


Ένας από τους θρυλικότερους καλλιτέχνες του χώρου και συνδημιουργός του Flash και της Batgirl.

Ο Carmine Infantino, ο θρυλικός δημιουργός που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική σκηνή comics τόσο ως καλλιτέχνης, όσο και ως συντάκτης, θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της συγκεκριμένης "βιομηχανίας" και είναι από τους καλλιτέχνες που ανέβασαν την δημοτικότητα των υπερηρώων σε τέτοιο σημείο που να μιλάμε σήμερα για την "Silver Age" των αμερικανικών comics. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του κοινού για τον Flash, έναν από τους χαρακτήρες της DC Comics, γεγονός που σηματοδότησε την επιστροφή της εταιρείας στις επιτυχίες...
Ο Infantino γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1925. Ως πρωτοετής στο γυμνάσιο, μισθώθηκε από τον Harry Chesler, στο ατελιέ του οποίου ήταν μέλη οι Jack Cole, Otto Binder, Mort Meskin και άλλοι.



Ο Infantino θα εργαστεί για πολλούς εκδότες πριν φτάσει να δουλέψει στη DC Comics το 1947. Η πρώτη δημοσιευμένη εργασία του για την DC ήταν ένα διήγημα στο οποίο ο συγγραφέας Robert Kanigher δημιούργησε το αρχικό Black Canary. Το 1956, η νέα έκδοση του χαρακτήρα Flash έκανε το ντεμπούτο της στο Showcase #4, με μια νέα μυστική ταυτότητα (Barry Allen αντί του Jay Garrick) και πρωτοποριακή σχεδίαση που δημιουργήθηκε από τον Infantino. Η επιτυχία αυτής της πρώτης εμφάνισης οδήγησε στην αναγέννηση των superhero comics. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Infantino θα σχεδιάσει τον "Flash των Δύο Κόσμων", ένα ορόσημο στην ιστορία του Flash, σηματοδοτώντας το πέρασμα από την Silver στην Golden Age. Παράλληλα, εισήχθησαν πολλές πρωτοποριακές ιδέες για την DC Comics. Η επιτυχία του "Flash of Two Worlds" θα οδηγήσει σε αναμόρφωση πολλών άλλων χαρακτήρων της εταιρείας που είχε μείνει αδρανής για πολλά χρόνια.


Τα εξώφυλλα σε Flash #123 και Flash #4, τα οποία παραμένουν ως δύο από τα πιο εμβληματικά στην ιστορία των κόμικς



Ο Infantino θα είναι συνδημιουργός και άλλων αξιοσημείωτων χαρακτήρων της DC, συμπεριλαμβανομένων των Elongated Man, Deadman και φυσικά Barbara Gordon/Batgirl μέσα από τις σελίδες του Detective Comics #359! Το 1967, ο Infantino προήχθη σε Καλλιτεχνικό Διευθυντή της DC Comics και αργότερα σε Διευθυντή Σύνταξης, οπότε η επίδραση του ήταν άμεση και σε βάθος. Προώθησε πολλούς νέους δημιουργούς, ενώ καθιέρωσε τους παλαιότερους μέσα από σειρές-σταθμούς. Το 1971, ο Infantino προήχθη σε εκδότη της DC Comics, έναν τίτλο που θα κρατήσει μέχρι το 1976, όταν αντικαταστάθηκε από τον Jenette Kahn.





Έπειτα από χρόνια, ο Infantino επέστρεψε στην ανεξάρτητη εργασία και δούλεψε και για άλλους εκδότες, ανάμεσά τους και η Marvel Comics, όπου εργάστηκε στα μηνιαία "Star Wars" και "Spider-Woman", μεταξύ άλλων. Θα επιστρέψει τελικά στην DC και τον Flash το 1981, όπου θα γίνει και πάλι ο τακτικός καλλιτέχνης για αυτή τη σειρά μέχρι την ακύρωσή της, τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο Infantino θα ασχοληθεί και με διάφορα άλλα έργα πριν τελικά γίνει καθηγητής στο "School of Visual Arts" στη Νέα Υόρκη, όπου και παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του.




Η εργασία του Infantino ως καλλιτέχνης, συντάκτης, δάσκαλος και μέντορας, διήρκεσε σχεδόν έξι δεκαετίες και η συμβολή του στη διάδοση του μέσου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι αναμφισβήτητα τεράστια...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...