Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Έντουαρντ Γκόρι (Edward Gorey)


Ο Edward St. John Gorey (όπως ήταν το πλήρες όνομά του), ήταν ένας Αμερικανός συγγραφέας και καλλιτέχνης, γνωστός για τα μακάβρια, εικονογραφημένα βιβλία του.
Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1925, στο Σικάγο. Αν και συχνά δήλωνε πως η εκπαίδευσή του στην τέχνη ήταν "αμελητέα", ο Gorey σπούδασε τέχνες για ένα εξάμηνο στο Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγο, "School of the Art Institute of Chicago", το 1943.
Από το 1953 μέχρι το 1960, ζούσε στη Νέα Υόρκη και δούλευε στο τμήμα τεχνών της εκδοτικής Doubleday Anchor, εικονογραφώντας εξώφυλλα βιβλίων και σε κάποιες περιπτώσεις προσθέτοντας εικονογραφήσεις και στο κείμενο. Δούλεψε πάνω σε ποικίλα βιβλία όπως το "Dracula" του Bram Stoker, το "The War of the Worlds" του H. G. Wells και το "Old Possum's Book of Practical Cats" του T. S. Eliot. Στα χρόνια που ακολούθησαν δημιούργησε εξώφυλλα και εικονογραφήσεις για πολλά παιδικά βιβλία από τον John Bellairs, όπως επίσης και βιβλία που ξεκίνησε ο Bellairs και συνέχισε ο Brad Strickland μετά το θάνατο του Bellairs.


Η πρώτη του ανεξάρτητη δουλειά, το "The Unstrung Harp", εκδόθηκε το 1953. Επίσης εξέδωσε βιβλία χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα τα οποία ήταν αναγραμματισμοί του ονόματός του, όπως Ogdred Weary, Dogear Wryde, Ms. Regera Dowdy και δεκάδες άλλα. Στα βιβλία του υπέγραφε επίσης με τα ονόματα Eduard Blutig ("Edward Gory") και O. Müde (Γερμανικά για το O. Weary), ένα γερμανικό λογοπαίγνιο του ονόματός του.
Τα εικονογραφημένα και κάποιες φορές χωρίς λόγια βιβλία του Gorey, με τον ακαθόριστο, δυσοίωνο αέρα τους και τη φαινομενικά Βικτωριανή σύνθεσή τους, είχαν ανέκαθεν ένα είδος λατρείας από το κοινό. Ο Gorey έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από το animation που έκανε για την εισαγωγή της σειράς του "PBS Mystery!" το 1980, όπως επίσης και για τα σχέδιά του για την παραγωγή του θεάτρου Broadway, "Dracula", το 1977, για το οποίο κέρδισε το βραβείο Tony Award για Καλύτερο Σχεδιασμό Κοστουμιού.


Εξ αιτίας της σκηνογραφίας και του στυλ της δουλειάς του Gorey, πολλοί είχαν υποθέσει πως ήταν Βρετανός, όμως στην πραγματικότητα δεν είχε επισκεφτεί ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν ταξίδευε σχεδόν ποτέ.
Ο Gorey ήταν φημισμένος για την αγάπη που έτρεφε για το μπαλέτο, τα γούνινα παλτά, τα παπούτσια για τένις και τις γάτες, από τις οποίες είχε ένα μεγάλο αριθμό. Όλα τα παραπάνω φαίνονται ξεκάθαρα και στη δουλειά του.


Αν και τα βιβλία του Gorey ήταν δημοφιλή και στα παιδιά, ο ίδιος δε συναναστρεφόταν πολύ μαζί τους και δεν ένοιωθε ιδιαίτερη στοργή γι' αυτά. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Αυτό πού τυπικά χαρακτηρίζει τον Gorey είναι η ιδιότητα του εικονογράφου. Τα βιβλία του μπορούν να βρεθούν στα τμήματα καρτούν και χιούμορ των μεγάλων βιβλιοπωλείων. Παρόλ' αυτά, βιβλία όπως το "The Object Lesson", έχουν κερδίσει το σεβασμό των κριτικών ως έργα σουρεαλιστικά. Οι πειραματισμοί του —το να δημιουργεί βιβλία χωρίς λόγια, βιβλία που είχαν, στην κυριολεξία, το μέγεθος σπιρτόκουτου, βιβλία τρισδιάστατα (pop-up), βιβλία αποκλειστικά γεμάτα με άψυχα αντικείμενα— περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Ο Gorey κατέτασσε τη δουλειά του ως λογοτεχνικές ανοησίες, είδος που έγινε γνωστό από τους Λιούις Κάρολ και Έντουαρντ Λιρ...
Πέθανε στις 15 Απριλίου του 2000 στη Μασαχουσέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...