Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ελληνικά Comic Books 130: Ερωτόκριτος (2016)


Ερωτόκριτος
Του Βιντσέντζου Κορνάρου
Γ. Γούσης – Δ. Παπαμάρκος – Γ. Ράγκος
Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2016
ISBN: 978-960-6829-76-5
Εκτύπωση: Έγχρωμο
Αριθμός σελίδων: 92
Τιμή: €12,00
Εκδόσεις: Polaris

Το έμμετρο ερωτικό μυθιστόρημα του Βιτσέντζου Κορνάρου αποτέλεσε για αιώνες το δημοφιλέστερο ανάγνωσμα του ελληνισμού. Kαι παρόλο που επικρίθηκε ως ευτελές λαϊκό δημιούργημα («εξάμβλωμα» το χαρακτηρίζει ο Kοραής και «μυθιστόρημα για τις υπηρέτριες» ο Mιστριώτης), επηρέασε όσο κανένα άλλο κείμενο τη νεοελληνική ποίηση από τον Σολωμό ως τον Σεφέρη...


Ο Έρως στέκει αντίκρυ τους
Και τ’ άρματα τους δείχνει,
Βαστά φωτιά κι αναλαμπή,
Κι απάνω τους τη ρίχνει

Πριν λίγες ημέρες άκουσα τη φράση, ότι οι εκδόσεις κόμικ στην Ελλάδα έχουν "πεθάνει". Και αυτό διότι, τα περιοδικά αυτά δε πωλούν πλέον τις δεκάδες χιλιάδες αντιτύπων σε εβδομαδιαία βάση -γεγονός που συνέβαινε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η δική μου άποψη, όμως, στη ροή του χρόνου είναι διαφορετική. Αν υπάρχει έστω και ένας που μάχεται και δημιουργεί με πείσμα και πάθος ακόρεστο, τότε τίποτε δεν έχει πεθάνει, τίποτε δε χάνεται. Και ας μην έχουν, δυστυχώς, οι πωλήσεις τα νούμερα και τη μαζικότητα του "χρυσού" παρελθόντος.
Οι παραπάνω λέξεις γράφτηκαν έχοντας μπροστά από το πληκτρολόγιο μου μία υπέροχη πραγματικά έκδοση, απαράμιλλης αισθητικής. Ο "Ερωτόκριτος" αποτελεί μία προσεγμένη μεταφορά σε κόμικ του ομώνυμου αριστουργήματος, που δημιουργήθηκε από τη πένα του Βινσέντζου Κορνάρου την περίοδο 1600-1610. 406 έτη μετά την ολοκλήρωση του, οι Δημοσθένης Παπαμάρκος, Γιάννης Ράγκος (κείμενο) και ο έμπειρος Γιώργος Γούσης (σχέδιο) παρουσιάζουν το ομώνυμο graphic novel και μέσα σε 80 έγχρωμες σελίδες ο μύθος της Αρετούσας, του Ερωτόκριτου και της συναρπαστικής εποχής τους, ζωντανεύουν με γοητευτικό τρόπο -και με κάθε σεβασμό στο πρωτότυπο, διαχρονικό έμμετρο αριστούργημα.



Ρομαντισμός, αληθινός έρωτας, πολεμική αρετή, κώδικας τιμής –αξίες παντοτινές, όλα δένονται άρρηκτα και ιδανικά μέσα από το έργο αυτό και εν συνεχεία μέσα από τις εικονογραφημένες σελίδες της διασκευής του. Πολύ έξυπνα, οι δημιουργοί του κόμικ χρησιμοποιούν δύο γραμματοσειρές: μία για τους διαλόγους-συννεφάκια και μία (πολύ όμορφη) για τους στίχους που αυτούσια έχουν χρησιμοποιήσει από το έργο του Κορνάρου. Το εξαιρετικό αποτέλεσμα αποδεικνύει προσήλωση, έμπνευση και άπειρες ώρες δημιουργικής εργασίας από το καλλιτεχνικό τρίο.
Επιμέρους διαφωνίες φυσικά και υφίστανται –όλα είναι θέμα υποκειμενικής οπτικής. Προσωπικά, θα ήθελα κάποιες εικόνες περισσότερο λεπτομερείς σχεδιαστικά, ενώ επίσης θα επιθυμούσα και κάποιες επεξηγηματικές παραπομπές σχετικά με τα ήθη και έθιμα της εποχής, ώστε ο αναγνώστης να έχει μία πληρέστερη εικόνα για την εποχή, μέσω της έκδοσης.
Το εξώφυλλο με τη χρυσοτυπία επί του τίτλου και επί της ράχης, αποτελεί από μόνο του ένα μικρό κομψοτέχνημα που αιχμαλωτίζει τη ματιά. Η όλη έκδοση κρίνεται άκρως προσεγμένη, ενώ εντυπωσιάζει σε ότι αφορά τη ποιότητα χαρτιού και τη χρωματική απόδοση. Κόντρα στην έλλειψη αισθητικής των καιρών μας, κόντρα στις κάθε λογής οικονομικές δυσκολίες και στις –προφανώς- χαμηλές πωλήσεις, που επιβάλλουν οι εποχές, η κόμικ διασκευή του Ερωτόκριτου, αποτελεί μία όαση στην αληθινή τέχνη του εικονογραφημένου αναγνώσματος που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από τους θιασώτες του χώρου. Από τις πλέον αξιόλογες, πρόσφατες προσθήκες στη βιβλιοθήκη μου.


Κι όποιος του πόθου εδούλεψε εισέ καιρό κιανένα
Ας έρθει για ν’ αφουκραστή ό,τι ‘ναι εδώ γραμμένα.
Αφουκραστήτε το λοιπό…

Κείμενο: Χρήστος Νάστος
Παρουσίαση: adamsjim

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...