Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 31: Zathura: Μια περιπέτεια στο διάστημα / Zathura: A Space Adventure (2005)


Στην ιστορία πρωταγωνιστεί μία τυπική αμερικανική οικογένεια. Τα δύο μικρά αγόρια τσακώνονται για να τραβήξουν την προσοχή του πατέρα τους, η έφηβη αδερφή σηκώνεται από το κρεβάτι μονάχα για να βγει ραντεβού, η μητέρα μένει στο δικό της σπίτι. Ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο μεσημέρι, ο πατέρας επιστρέφει πνιγμένος στο γραφείο, αναθέτοντας την φύλαξη των μικρών στην κόρη, αυτή όμως μετά βίας ξυπνά για να του γνέψει. Οι μπελάδες δεν αργούν να έρθουν. Τα αγόρια τσακώνονται, κυνηγιούνται και το μικρότερο καταλήγει κλειδωμένο στο τρομακτικό, σκοτεινό υπόγειο. Εκεί ανακαλύπτει ένα παλιό, χάρτινο κουτί, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με το παράξενο όνομα "Zathura". Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο καλύτερος παίκτης να οδηγήσει το διαστημόπλοιο στον τερματισμό και τον ομώνυμο πλανήτη. Από την αρχή, όμως, του παιχνιδιού, ο Ντάνι και τα αδέλφια του θα αντιληφθούν πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα απλό επιτραπέζιο… Η πρώτη ζαριά προσελκύει μία ομάδα περαστικών μετεωριτών. Στον δεύτερο γύρο, τα παιδιά ταξιδεύουν μαζί με το σπίτι και την κοιμισμένη αδερφή στο διάστημα. Το παιχνίδι πρέπει να ολοκληρωθεί, αν σκοπεύουν να επιστρέψουν στη Γη. Ανθρωποφάγοι εξωγήινοι, μαύρες τρύπες και ένας ξεχασμένος αστροναύτης τους περιμένουν στη γωνία...




O Chris Van Allsburg, συγγραφέας του "Jumanji" που ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία, προχωρά στην συνέχεια της ιστορίας. Με τη βοήθεια του σεναριογράφου Ντέιβιντ Κεπ (Spider-Man, Jurassic Park), οι σελίδες του βιβλίου γίνονται εικόνες ενός μυθικού, διαπλανητικού κόσμου. Αυτή την φορά μπορεί να μην έχουμε έναν Robin Williams για να κρατήσει το έργο, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξίσου απολαυστικό και διασκεδαστικό για όλη την οικογένεια.
ο σκηνοθέτης John Favreau κατάφερε να κάνει μια διασκεδαστική ταινία για όλη την οικογένεια, περνώντας παράλληλα και τα μηνύματα, όπως το να αγαπάς και να σέβεσαι τον αδερφό σου, χωρίς να πλατειάζει και κρατώντας τα σε «γήινα» επίπεδα. Παράλληλα ανεβάζει την περιπέτεια και την δράση στα ύψη: τεράστια ρομπότ, σαρκοβόροι εξωγήινοι και μετεωρίτες είναι λίγοι μόνο από τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά στην ταινία. Ο Favreau δεν έχει ξεχάσει τι πάει να πει το να είσαι παιδί και να παίζεις με την φαντασία σου και αυτό φαίνεται.




Το σενάριο των David Koepp και John Kamps καταφέρνει να πιάσει το πνεύμα του βιβλίου του Van Allsburg, ενώ οι διάλογοί του μερικές φορές είναι αρκετά πνευματώδες όπως στην αρχή της ταινίας με τον πατέρα Tim Robbins και την μεγαλύτερη αδερφή των αγοριών την Kristen Stewart –η κόρη της Jodie Foster από το “Panic Room”. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι Bobo και Hutcherson καταφέρνουν να πείσουν με τις ερμηνείες τους σαν δυο παιδιά όπου έχουν μπλεχτεί ανάμεσα στον πανικό του χωρισμού των γωνιών τους. Η Stewart, επίσης, πείθει σαν την αδερφή που στην αρχή δεν ξέρει τι της γίνεται, αλλά όταν ανακαλύπτει πως δεν βρίσκονται στο Κάνσας πλέον την πιάνει ένας πανικός και ο Robbins κάνει ένα αρκετά καλό καμέο σαν τον πατέρα τους.
Από τεχνικής απόψεως η ταινία δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη με εφέ να κλέβουν την παράσταση όπως διαστημόπλοια λες και ξεπήδησαν από τις ταινίες του “Buck Rogers”, πλανήτες, εκρήξεις και πολλά άλλα. Η μουσική του John Debney απόλυτα ταιριαστή με το κλίμα της ταινίας, γεμάτη επικές μελωδίες με χορωδία και ένα πραγματικά πολύ καλό θέμα.

Σκηνοθεσία: Jon Favreau
Πρωταγωνιστές: Josh Hutcherson, Jonah Bobo, Dax Shepard, Kristen Stewart, Tim Robbins
Διάρκεια: 101'
Παραγωγή: Columbia Pictures, 2005


Δείτε το trailer της ταινίας:






3 σχόλια:

  1. Καταπληκτική ταινία!! Θυμάμαι πως με είχε μαγέψει την πρώτη φορά που την είχα δει! Το κακό είναι ότι την είχα πιάψει από την μέση και μετά έψαχνα να την ξαναδώ από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...