Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Οι Δημιουργοί... και τα Έργα τους 14: Γκαλένο Φέρι (Gallieno Ferri - "Fergal") [21/03/1929 - 02/04/2016] Γένοβα, Ιταλία


Ο Γκαλένο Φέρι ήταν Ιταλός εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Σπούδασε γεωμετρία αλλά πολύ σύντομα στράφηκε στην 9η τέχνη, σχεδιάζοντας για γνωστούς εκδοτικούς οίκους εικονογραφημένων. Δικές του δημιουργίες είναι οι χαρακτήρες (ή σειρές) "Il Fantasma Verde" και "Piuma Rossa" τoυς οποίους εμπνεύστηκε και υλοποίησε μαζί με τον σεναριογράφο και εκδότη Giovanni De Leo. Ακολούθησαν τα "Maskar", "Tom Tom", "Thunder Jack", αλλά και "Kid Colorado", "Jim Puma", "Agent Secret", "Le Fantôme Vert" (τα τελευταία τέσσερα για λογαριασμό των γαλλικών εκδόσεων Éditions SER).


Jim Puma



Στα τέλη της δεκαετίας του '50 συνεργάστηκε με τον Il Vittorioso, δημιουργώντας τα "Capitan Walter" (σε σενάριο του Sandro Cavore), "Jolly" και "Ali Baba". Το 1961 αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του, καθώς γνωρίσθηκε με τον εκδότη Σέρτζιο Μπονέλι και από κοινού έδωσαν στο αναγνωστικό κοινό το δημοφιλή χαρακτήρα "Ζαγκόρ", του οποίου ο Φέρι αποτέλεσε τον αποκλειστικό σχεδιαστή για πάρα πολλά χρόνια, πριν παραδώσει τη σκυτάλη σε νεότερους καλλιτέχνες, ενώ εικονογράφησε όλα σχεδόν τα εξώφυλλα της έκδοσης.





Στα 1975 οι δυο συνεργάτες δημιούργησαν έναν ακόμη εμβληματικό χαρακτήρα, τον "Μίστερ ΝΟ". Επιπρόσθετα, ο Φέρι εργάστηκε και για τη βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Fleetway, συνεισφέροντας τη σειρά "Dick Daring of the Mounties".
Το 2009, τιμήθηκε με το βραβείο "Romics d'Oro" στη Ρώμη και στις 16 Φεβρουαρίου 2016, το αποτυπώματα των χεριών του έγινε μέρος του "Walk of Fame" της Lucca Comics. Ο Γκαλένο Φέρι απεβίωσε στις 2 Απριλίου του 2016, στην ηλικία των 87 ετών. Με μια παραγωγή πάνω από 20.000 σελίδων στον «Zagor» και τις άλλες σειρές, ήταν ο δεύτερος πιο παραγωγικός καλλιτέχνης του Bonelli, μετά τον Francesco Gamba.

Μέρος του κειμένου προέρχεται από την Βικιπαίδεια



2 σχόλια:

  1. Μεγάλη απώλεια για τους φαν του Ιταλικού κόμικ. Κρίμα που δεν απολαύσαμε περισσότερες δημιουργίες του Gallieno Ferri στην Ελλάδα.

    Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι παρά το προχωρημένο της ηλικίας του συνέχιζε να εικονογραφεί τα εξώφυλλα του Ζαγκόρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...