Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ελληνικά Comic Books 114: Τσιγγάνικη Ορχήστρα (1984)


Στον "άνθρωπο από μάρμαρο" του Βάιντα, ο Μπίρκουτ ο ήρωας της ταινίας, πρώην σταχανοβίτης, αγκαζάρει μια ορχήστρα τσιγγάνων και μεθυσμένος κατεβάζει τη μόστρα της αστυνομίας. Τον καταδικάζουν επειδή, λέει, ήταν αρχηγός της μυστικής οργάνωσης "τσιγγάνικη ορχήστρα", τίτλος-κακή απομίμηση της "κόκκινης ορχήστρας" των σοβιετικών πρακτόρων (Τσεχοσλοβάκοι οι περισσότεροι) στον Β' παγκόσμιο.
Μελάνωσα την "Τσιγγάνικη ορχήστρα" με πινέλα "Ευαγγελινός" Νο 2 από ρώσικη ζιμπελίνα. Έχω ακόμα 6 στο ψυγείο για τον φόβο του σκόρου.
Γιάννης Καλαϊτζής

Η "Τσιγγάνικη Ορχήστρα" κυκλοφόρησε το 1984 από τις εκδόσεις "Πολύτυπο", σε σενάριο και σχέδιο του Γιάννη Καλαϊτζή. Νωρίτερα είχε δημοσιευθεί και στα πρώτα τεύχη του περιοδικού "Βαβέλ", αλλά εκεί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αποτελείται από 7 ιστορίες-κεφάλαια, και παρουσιάζει την αναπτυσσόμενη τότε Ελλάδα μέσα από διάφορες περιοχές της Αθήνας. Ίσως ένα από τα καλύτερα κόμικ Έλληνα δημιουργού!
Ο πρωταγωνιστής είναι μια καρικατούρα βασισμένη στον Τάσο Μητρόπουλο, τον ποδοσφαιριστή (αυτό δια στόματος του ίδιου του δημιουργού). Ο ίδιος ο Καλαϊτζής είχε ζητήσει την άδεια του Μητρόπουλου να χρησιμοποιήσει το πρόσωπό του ως σκίτσο. «Βέβαια, δεν νομίζω να κατάλαβε τι του ζήτησα...», είχε πει ο Καλαϊτζής σε μια ομιλία του.

Σχήμα: 20,5x28 εκ.
Σελίδες: 72




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...