Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Οι Μεγάλοι Κακούργοι 5: Το χρυσό τοτέμ


Είναι γεγονός πως η Άγρια Δύση είναι απέραντη. Κάποιος που θέλει να χαθεί στην ανωνυμία ή να απομακρυνθεί από τους διώκτες του, μπορεί να το επιτύχει και χωρίς να είναι ιδιαίτερα τυχερός. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτός ο κάποιος έχει τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, που δεν φοβάται αυτούς που τον κυνηγούν; Όταν τα σχέδια που καταστρώνει είναι παράνομα αλλά δεν τον τρομάζει ο Νόμος; Όταν χρησιμοποιεί τόσα πολλά τεχνάσματα που ίσως και ο ίδιος ο Σατανάς να μην τα γνωρίζει;
Ο Ελ Καπιτάν βρίσκεται ξανά στον δρόμο της Θρυλικής Τετράδας, όμως αυτή τη φορά έχει εκείνος το πάνω χέρι…
Η ιστορία που σας παρουσιάζουμε σήμερα, γράφτηκε από τον Γιώργο Μαρμαρίδη και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1974, στα τεύχη 410-411 του περιοδικού “Μικρός Κάου-μπόυ”.


Πολιορκία
Υπόθεση: Μέσα στο σαλούν του Μόρενσι βρίσκονται οι τέσσερις φίλοι. Έχουν φτάσει εκεί μετά από διαταγή του αρχηγού τους. Πρόκειται να συναντήσουν μυστικά, τρεις ξένους που θα έρθουν με την βραδινή άμαξα. Στο μεταξύ, παρακολουθούν μια συζήτηση σχετικά με την επίθεση από Ινδιάνους που δέχτηκε το “Φορτ Απάτσι”, το κοντινό στρατιωτικό οχυρό, πριν από τρεις μήνες. Οι κάτοικοι του Μόρενσι πιστεύουν ότι στα ερείπια του οχυρού κρύβεται ένα φάντασμα. Μάλιστα, τα παιδιά συζητούν και με έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο που φαίνεται να ήταν ο ίδιος μάρτυρας κάποιων πολύ ανεξήγητων φαινομένων που συνέβησαν εκεί. Όταν ο Τζιμ ακούει την μαρτυρία του, αναγκάζεται να παραδεχτεί και ο ίδιος ότι… υπάρχουν φαντάσματα, κάνοντας τον Πεπίτο… έξαλλο! Όταν αργότερα θα συναντήσουν με μεγάλη μυστικότητα τους τρεις ξένους στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, θα μάθουν ότι ο ένας από αυτούς είναι ο μοναδικός επιζών από την επίθεση στο “Φορτ Απάτσι”! Πρόκειται για τον ταγματάρχη Κουώρελ, τον διοικητή του οχυρού, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια της μάχης. Φαίνεται πως ο Κουώρελ κρατούσε κρυμμένο στο οχυρό ένα μικρό ινδιάνικο τοτέμ και γι’ αυτό δεχτήκανε την επίθεση των ερυθρόδερμων. Όμως, επειδή ένα από τα τραύματα του επέφερε αμνησία, δεν μπορεί να θυμηθεί πού το είχε κρύψει. Και βέβαια, τώρα πια, δεν είναι κανένας σίγουρος ότι οι Ινδιάνοι δεν το βρήκαν… Εκτός από το θρυλικό Ελληνόπουλο, που είναι βέβαιο πως το… φάντασμα που κυκλοφορεί τώρα στο οχυρό, βρίσκεται εκεί γιατί ψάχνει αυτό το τοτέμ…
Κριτική: 4/5


Το χρυσό τοτέμ
Υπόθεση: Οι υποψίες του Τζιμ βγαίνουν αληθινές. Ο Ελ Καπιτάν είναι μπλεγμένος σε αυτή την ιστορία. Ο σατανικός κακούργος έχει πάρει την θέση του αμαξά και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σαν όμηρο τον κρατικό λειτουργό Μάρτυ Σάουθερν, όμως εκείνος του επιτίθεται και ο Ελ Καπιτάν αναγκάζεται να τον πυροβολήσει. Έπειτα, πετάει το σώμα του στο ποτάμι και επιστρέφει πίσω για να στήσει παγίδα στα παιδιά του νόμου. Στο μεταξύ, ο ταγματάρχης Κουώρελ, αρχίζει να θυμάται. Φτάνοντας στο “Φορτ Απάτσι” μαζί με τον Τζιμ και τον Τσιπιρίπο, διηγείται στα παιδιά όλα όσα έγιναν εκείνη την μοιραία νύχτα της επίθεσης. Δυστυχώς όμως, γι’ αυτούς, αποδεικνύεται ότι ο ταγματάρχης δεν είναι ο μοναδικός επιζών. Ο προδότης αξιωματικός που άνοιξε την πύλη στους Ινδιάνους, επέστρεψε για να αναζητήσει κι αυτός το κρυμμένο τοτέμ! Εν τω μεταξύ, γυρίζει στο καμένο οχυρό και ο Ελ Καπιτάν με την συμμορία του!...
Κριτική: 3/5


Αν και ο Ελ Καπιτάν καταφέρνει να ξεγλιστρήσει και πάλι, είναι σίγουρο πως η μοίρα θα τον φέρει ξανά στο δρόμο των τεσσάρων θρυλικών παιδιών του Νόμου…
Επίσης, γίνεται φανερό για ακόμη μια φορά πως, τα σενάρια που αναπτύσσει ο Γιώργος Μαρμαρίδης, με πρωταγωνιστή αυτόν τον τρομερό κακούργο, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εύκολα σε δύο μόνο τεύχη. Ο τρόπος ανάπτυξης της ιστορίας είναι καταπληκτικός και ο συγγραφέας φαίνεται να «εγκλωβίζεται» στις σελίδες του περιοδικού, με αποτέλεσμα στο δεύτερο μέρος η ιστορία να τελειώνει κάπως πιο απότομα, απ’ όσο θα περίμενε ο αναγνώστης.

Τα επεισόδια αυτά δημοσιεύθηκαν άλλες δύο φορές, οπότε είναι αρκετά εύκολο να τα εντοπίσετε. Αναλυτικά, όλες οι εκδόσεις των δύο επεισοδίων:

1η: Η πολιορκία (Ι) (Μ.Κ. 410)
2η: Η πολιορκία (Ι) (Μ.Κ. 813)
3η: Η πολιορκία (Ι) (Μ.Κ. 1196)

1η: Το χρυσό τοτέμ (ΙΙ) (Μ.Κ. 411)
2η: Το χρυσό τοτέμ (ΙΙ) (Μ.Κ. 814)
3η: Το χρυσό τοτέμ (ΙΙ) (Μ.Κ. 1197)

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το http://selidesnostalgias.blogspot.gr/ - 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...