Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ελληνικά Comic Books 48: Kingdom Come: Σύγκρουση Τιτάνων (2014)


ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ GRAPHIC NOVELS
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

Ο Σούπερμαν, ο Μπάτμαν, η Γουόντερ Γούμαν και οι άλλοι μεγάλοι ήρωες της DC θα κληθούν να διαλέξουν πλευρά στην τελική μάχη που θα κρίνει τη μοίρα της ανθρωπότητας και ολόκληρου του πλανήτη.

Περιεχόμενα
Αλλόκοτος επισκέπτης
Αλήθεια & Δικαιοσύνη
Ψηλά στον Ουρανό
Μάχη δίχως τέλος
Ένα χρόνο μετά
Παράρτημα

Συγγραφέας: Mark Waid
Μετάφραση: Χρήστος Βλάχος
Σχήμα: 17 x 26
Σελίδες: 216
ISBN: 978-960-497-781-9
Ημερομηνία έκδοσης: 24/11/2014
Τιμή: €19,90
Εκδόσεις: Anubis

Λογοτεχνικές Προτάσεις 37: Ένας νέος κόσμος (Μυθιστόρημα)


Μια συναρπαστική περιπέτεια σε μια Νέα Υόρκη που δεν θα μπορούσατε καν να φανταστείτε…

Όταν βγαίνεις έξω, παίζεις το κεφάλι σου κορώνα γράμματα. Μερικές φορές δεν επιστρέφεις. Υπάρχουν ληστές, άγρια σκυλιά, τοξικά νέφη, υλικά που αναφλέγονται, άσχετοι που έχουν τρελαθεί και δεν νοιάζονται για τίποτα –αφηνιασμένοι, μανιακοί. Έχω ακούσει ακόμα και για παιδιά που σκοτώνουν για πλάκα…
Μετά τον αφανισμό του υπόλοιπου πληθυσμού από μια μυστηριώδη ασθένεια, οι έφηβοι επιζώντες οργανώνονται σε ομάδες με αυστηρή πειθαρχία. Ο Τζέφερσον, ο οποίος αναλαμβάνει απρόθυμα επικεφαλής της ομάδας της πλατείας Ουάσινγκτον, και η Ντόνα, με την οποία ο Τζέφερσον είναι κρυφά ερωτευμένος, καταφέρνουν να δημιουργήσουν συνθήκες επιβίωσης μέσα στο χάος.
Όταν όμως ένα μέλος της ομάδας τους ανακαλύπτει ένα στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία της Ασθένειας, πέντε έφηβοι ξεκινούν για ένα ταξίδι που θα τους αλλάξει τη ζωή. Ανταλλάσσουν πυρά με εχθρικές ομάδες, ξεφεύγουν από παραθρησκευτικές και παραστρατιωτικές ομάδες, και αντιμετωπίζουν με γενναιότητα τον άγριο κόσμο των υπόγειων στοών του μετρό, με μοναδικό σκοπό τους να σώσουν την ανθρωπότητα!...

Ο Κρις Γουάιτς είναι διάσημος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Μερικές από τις ταινίες του είναι: "The Twilight Saga: Νέα Σελήνη", "Μια καλύτερη ζωή", "Για ένα αγόρι" (για την οποία ήταν υποψήφιος για το βραβείο Oscar καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου), "Το αστέρι του Βορρά", και "American Pie". Το "Ένας νέος κόσμος" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και αποτελεί τη συναρπαστική αρχή μιας τριλογίας με καταιγιστική δράση. Σύντομα και σε ταινία από τη Warner Bros!

Ξενόγλωσσος τίτλος: THE YOUNG WORLD
Συγγραφέας: WEITZ CHRIS
Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Σελίδες: 376
Διαστάσεις: 14x20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-627-5
Τιμή: 13,90€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Νέες εκδόσεις 50: Φάντομ #28


Κενό μνήμης

Νέο τεύχος Φάντομ, νέες περιπέτειες!
Ο στόλος των Εβρονιανών έρχεται στην Γη αναζητώντας νέες πηγές ενέργειας... Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ γίνεται επιστάτης στον υπερσύγχρονο ουρανοξύστη του Έβερετ Δάρβιν που αγόρασε ο θείος Σκρούτζ. Τι σχέση έχουν οι εξωγήινοι με τον Ντόναλντ, θα το μάθουμε στις περιπέτειες του Φάντομ που ακολουθούν και δίνουν άλλη διάσταση στον θρύλο του μασκοφόρου τιμωρού της Λιμνούπολης, μεταφέροντας τον σε έναν κόσμο πιο εξελιγμένο, πιο συναρπαστικό, αλλά και πιο αδυσώπητο.

Οι ιστορίες που δημοσιεύονται σ' αυτό:
1. Κενό μνήμης
(Σενάριο: Tito Faraci / Σχέδιο: Francesco Guerrini)
2. Η Εγκυκλοπαίδεια του Έβρον (Μέρος 2)
(Σενάριο: Augusto Macchetto / Σχέδιο: Stefano Intini)

Εξώφυλλο: Claudio Sciarrone, Max Monteduro
Εκδόσεις: Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.
Μέγεθος: 17,0x23,5 εκ.
Σελίδες: 84
Τιμή: 1,90€

Κυκλοφορεί από την Τρίτη 23 Ιουνίου. Ζήστε τις νέες περιπέτειες μαζί με τον αγαπημένο μας ήρωα ΦΑΝΤΟΜ!


Ελληνικά Comic Books 47: Δεύτερη Γενιά (2014)


ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ

Η "Δεύτερη Γενιά" δεν είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Ιστορία. Είναι μια αυτοβιογραφική διαδρομή όπου ο Michel Kichka ακολουθεί ξανά τα ίχνη των σημαντικών στιγμών μιας παιδικής ηλικίας, μιας νεότητας και μιας ζωής κάτω από την σκιά της Σοά, από το Βέλγιο στη Γη της Επαγγελίας, ανάμεσα σε εφιάλτες, χαριτωμένες αναμνήσεις, εύθυμες στιγμές και πράξεις απελευθέρωσης.

Ο Kichka, φημισμένος Ισραηλινός συγγραφέας και σπουδαίος γελοιογράφος, δεν είναι μόνο ένας ένθερμος παρτιζάνος της ειρήνης στην Εγγύς Ανατολή. Είναι επίσης ο γιος ενός ανθρώπου, μοναδικού επιζήσαντα απ’ όλη την οικογένειά του μετά τον πόλεμο. Στα 20 του χρόνια, ο πατέρας του επέστρεψε στην γεννέτειρά του, το Βέλγιο. Απέκτησε δύο κόρες και δύο γιους. Κουβαλούσε μια εμπειρία τόσο βαριά που έκανε τα παιδιά του να προσπαθούν ακατάπαυστα να αυτονομηθούν, το καθένα με το δικό του τρόπο.

Είναι ένα ντοκουμέντο μοναδικό που αγγίζει τα μύχια της ψυχής, μια οδυνηρή ιστορία σε στενό κύκλο. Ένα σπάνιο αφιέρωμα στα κόμικς.

Συγγραφέας/Εικονογράφος: MICHAEL KICHKA
Εκδόσεις: ΜΑΜΟΥΘ COMIX
Σελίδες: 104
ISBN: 978-960-321-554-7
Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2014
Τιμή: €11,80

Λογοτεχνικές Προτάσεις 36 / Βιβλιοκριτική: Αγέννητοι Αδελφοί (Επιστημονικής Φαντασίας)


Ο άνθρωπος, όπως και ο κόσμος, είναι μυστήρια κρυμμένα σε μυστήρια…

Μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη συνθέτρια κρύβεται από τη δημοσιότητα λίγους ορόφους πάνω από το υπόγειο στο οποίο ένα κατακερματισμένο μυαλό ονειρεύεται την επιστροφή στην οικογένειά του.
Μια επιστήμονας παριστάνει τον Θεό σ’ έναν κόσμο που η τεχνολογία μπορεί να μορφοποιήσει μέσα σου ανθρώπους αγέννητους από τη φύση.
Και μια επαγγελματίας δολοφόνος, που βλέπει το παιδί της να σβήνει, προσπαθεί να ξαναφέρει στη ζωή τον παλιό συνεργάτη της.
Όταν η εύθραυστη ισορροπία ανατρέπεται, τη μάχη για ζωή και κυριαρχία κρίνει το παρελθόν, αλλά και η αγάπη, η βία, οι δύσκολες αποφάσεις…

Γρήγορο, βαθύ και με αυξανόμενη ένταση –σαν σεξουαλική πράξη– το μυθιστόρημα αυτό γεννάει διλήμματα που αντηχούν σιωπηλά μετά την τελευταία του λέξη.

…Στο διάολο το σχέδιο! Το σώμα μου κινείται μόνο του. Γυρνάω το κεφάλι μου και προσπαθώ να σηκωθώ, αλλά ένα δυνατό χέρι με αρπάζει απ’ τον ώμο και με καθηλώνει στο στρώμα, ενώ το άλλο πιέζει την κάννη στο κρανίο μου…

«Μην κουνιέσαι, γαμώτο!»
Το βλέμμα μου πέφτει στα άδεια χέρια μου και μόνο ντροπή βλέπω εκεί. Δεν παίρνω, δεν μπορώ να πάρω τίποτα μαζί μου. Μόνο ν’ αφήσω πίσω μου. Όχι επιτεύγματα, σκέφτομαι πολύ αργά, μόνο ανθρώπους. Αθώους νεκρούς, αγέννητους πλασμένους, αγαπημένους ανύπαρκτους, ερωτευμένους τρελούς…

Ο Μιχάλης Μανωλιός γεννήθηκε το 1970 και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός. Έχουν κυκλοφορήσει δύο συλλογές διηγημάτων του, "Σάρκινο Φρούτο" (Τρίτων, 1999) και "…και το τέρας" (Τρίτων, 2009), από την οποία το διήγημα «Αίθρα» κέρδισε το 2010 τον διεθνή διαγωνισμό Aeon Award. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες και περιοδικά στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ιταλία. Ζει, γράφει και περνάει καλά στην Αθήνα.

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Τι έχουμε εδώ; Μια πρωτότυπη, εξωφρενική ιδέα, πραγματικά επιστημονικής φαντασίας, τόσο τρελή που κάνει τα βιβλία με εξωγήινους και διαστημόπλοια να φαίνονται παιδικά. Κι όμως, αυτή την έξυπνη ιδέα ο συγγραφέας δεν την χρησιμοποιεί για να εντυπωσιάσει. Δεν τον ενδιαφέρει η ιδέα ως ιδέα αλλά τα παράγωγά της. Σε αυτό το βιβλίο η επιστημονική φαντασία είναι η επίφαση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σκιαγράφηση των ανθρωπίνων σκέψεων και συναισθημάτων, αποδεικνύοντας την φιλοσοφική διάσταση του μυθιστορήματος.
Ένα μυθιστόρημα το οποίο απαιτεί απ' τον αναγνώστη το 100% της προσοχής του, καθώς διαφορετικά κινδυνεύει αυτός να χάσει όχι μόνο την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αλλά και ουσιαστικές λεπτομέρειες, σημαντικές στην εξέλιξη της ιστορίας. Με λίγα λόγια, δεν είναι το βιβλίο που μπορεί κανείς να διαβάζει αποσπασματικά στις διαδρομές του με το μετρό ή το λεωφορείο, χωρίς την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση.
Η υπόθεση εξελίσσεται στην Ελλάδα του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος. Πρόκειται, όμως, για ένα μέλλον δυστοπικό, με διογκωμένα τα προβλήματα της ανεργίας, της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών, απόρρεια όλα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα και από την οποία φαίνεται ότι η χώρα δεν συνήρθε ποτέ.
Παρόλα αυτά, η επιστήμη συνεχίζει να εξελίσσεται, ακόμα και αν οι μακροχρόνιες έρευνες χρηματοδοτούνται από ανθρώπους του υποκόσμου ή άλλα κέντρα ιδιαιτέρως "σκοτεινά".
Ένα από τα καινούρια επιτεύγματα, λοιπόν, είναι και η επιτυχής "εμφύτευση" μέσα στον άνθρωπο, άλλων ανθρώπων, των λεγόμενων Αγέννητων Αδελφών. Ουσιαστικά πρόκειται για τους χαρακτήρες ανθρώπων που δεν γεννήθηκαν ποτέ.
Σύμφωνα με μια θεωρία του Ρίτσαρντ Ντόκινς, την οποία και παραθέτει ο συγγραφέας στην αρχή του βιβλίου, ως άνθρωποι είμαστε πολύ τυχεροί που θα πεθάνουμε, καθώς αυτό σημαίνει ότι ζήσαμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πεθάνουν ποτέ, διότι δεν πρόκειται ποτέ να γεννηθούν. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν δυνητικά να βρίσκονται στη θέση μας, αλλά που στην πραγματικότητα δεν θα δουν ποτέ το φως της ημέρας, είναι τεράστιος. Και προφανώς, σε αυτές τις αγέννητες ψυχές συγκαταλέγονται επιστήμονες σημαντικότεροι από τον Νεύτωνα. Στο βιβλίο μας, λοιπόν, η επιστήμη της γεννετικής μπορεί να σκαλίσει τα γονίδιά σου μέχρι να βρει τον κατάλληλο "αδελφό" που θα έκανε αυτό ακριβώς που θέλεις, πολύ καλύτερα από εσένα. Έτσι, μπορούμε να κατανοήσουμε και τον λόγο για τον οποίο θα ήθελε να συνυπάρξει κάποιος στο ίδιο σώμα με έναν Αγέννητο Αδελφό (ΑΑ). Γιατί κάποιος με σύνδρομο Down, κρύβει μέσα του εκατομμύρια φυσιολογικούς. Ένας ατάλαντος, καμιά δεκαριά Βαν Γκογκ. Κάθε ντροπαλός, πολλούς καζανόβες. Θεωρητικά πάντα, θα μπορούσε κάθε ξενιστής να ζει στο ίδιο σώμα με περισσότερους του ενός ΑΑ, οπότε θα μεγάλωναν έτσι και οι δυνατότητές του. Φυσικά και όλη αυτή η διαδικασία θεωρείται παράνομη την εποχή που εξελίσσεται η ιστορία μας και όσοι ασχολούνται με αυτή διώκονται από το Νόμο...
Δύσκολο το θέμα για έναν ανυποψίαστο αναγνώστη. Το κείμενο είναι μεστό, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς και μακροσκελείς επεξηγήσεις. Οφείλεις να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις αμέσως τα στοιχεία εξέλιξης της ιστορίας, ο συγγραφέας δεν θα σου τα αναφέρει για δεύτερη φορά -ίσως ούτε καν για πρώτη. Ένα έξυπνο κείμενο που ζητά έξυπνους αναγνώστες.
Πρόκειται για ένα πραγματικά καλογραμμένο βιβλίο. Ο Μανωλιός ξέρει να χρησιμοποιεί την γλώσσα, κυρίως όμως καταφέρνει με όμορφο τρόπο να αποτυπώνει στο χαρτί τις περίπλοκες σκέψεις του. Αυτό είναι και το δυνατό στοιχείο του βιβλίου, ταυτόχρονα -όμως- και η αδυναμία του.
Οι πολλοί πρωταγωνιστές γίνονται αυτόματα πολλαπλάσιοι με τους Αγέννητους Αδελφούς τους. Αυτόματα πολλαπλασιάζονται και τα κεφάλαια που καταναλώνει ο συγγραφέας για να μας εξηγήσει ποιος είναι ο καθένας από αυτούς και ποιον ρόλο παίζει τελικά στην εξέλιξη της υπόθεσης. Ταυτόχρονα και με τα φλας μπακ στο παρελθόν, σου δίνει την εντύπωση πως η εξέλιξη της υπόθεσης γίνεται με αρκετά αργούς ρυθμούς. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Από έναν άλλο συγγραφέα ίσως, όχι όμως και από τον Μανωλιό, που θέλει να τοποθετεί τα πάντα στη θέση τους και οι χαρακτήρες του να πατάνε γερά στα πόδια τους.
Προφανώς, η ύπαρξη τόσων πολλών χαρακτήρων στερεί από τον συγγραφέα την χαρά της ανάπτυξής τους, ώστε να καταφέρει ο αναγνώστης να δεθεί μαζί τους. Και, φυσικά, η παρουσίαση όλων αυτών αποτελεί τροχοπέδη για την πραγματική δράση.
Όλα, όμως, τα καλά και τα κακά στοιχεία του κειμένου, στηρίζονται στην αρχική κεντρική ιδέα των ΑΑ. Κι εφόσον αναγνωρίζουμε αυτή την ιδέα ως εξαιρετική, οφείλουμε να σεβαστούμε τα στοιχεία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την πλαισιώνει ο συγγραφέας. Μια ιδέα τρελή, που θα μπορούσε κάποια στιγμή να την ανακαλύψει ένας εξίσου τρελός σκηνοθέτης του Χόλυγουντ και να βλέπαμε το βιβλίο του Μανωλιού κινηματογραφική ταινία. Ή, γιατί όχι και τηλεοπτική σειρά, μιας και το θέμα είναι ανεξάντλητο και σε κάθε επεισόδιο θα μπορούσαν να πρωταγωνιστούν διαφορετικοί χαρακτήρες με του δικούς τους ΑΑ...
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύ καλή επιμέλεια του κειμένου και στην γενικότερα προσεγμένη έκδοση.

Συγγραφέας: Μιχάλης Μανωλιός
Επιμέλεια: Δημοσθένης Κερασίδης
Σελίδες: 472
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-461-633-6
Τιμή: 13,90€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

👬356

Ελληνικά Comic Books 46: Αϊβαλί (2014)


Ένα καταπληκτικό graphic novel

Ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Κι εκεί, ανάμεσα στις δυο ακτές, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο. Στη ματωμένη Ιστορία. Σε όσα χωρίζουν τους ανθρώπους του μικρού μπουγαζιού. Σε όσα ενώνουν τους λαούς όλης της γης.
Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεριζωμός. Χαμένες πατρίδες. Συνθήκη της Λοζάνης. Η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία. Εκατομμύρια τραγωδίες, αμέτρητες ιστορίες κυνηγημένων ψυχών. Τις περισσότερες δεν τις μάθαμε ποτέ. Άλλες πάλι, αυτές που οι πρόσφυγες αφηγήθηκαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, σιγά σιγά μπερδεύονται, βυθίζονται στη λήθη, χάνονται. Ελάχιστες από αυτές καταγράφηκαν στο χαρτί. Ελάχιστες σώθηκαν, για να ορθώσουν τη μνήμη απέναντι στα ανθρώπινα λάθη που, όταν ξεχνιούνται, επαναλαμβάνονται.
Εκεί, στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις από αυτές τις ιστορίες. Τέσσερις Αϊβαλιώτες αφηγούνται. Τρεις Έλληνες κι ένας Τούρκος: Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη, Αχμέτ Γιορουλμάζ.
Και όταν τα πόδια ξαναπατούν στη γη, το σήμερα προσπαθεί να λογαριαστεί με το χθες. Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει.


Συγγραφέας/Δημιουργός: Soloup
Πρόλογος: Clark Bruce
Επιμέλεια: Μαρία Σπανάκη
ISBN13: 9789600445480
Εκδόσεις: Κέδρος
Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων: 446
Διαστάσεις: 25x18
Τιμή: €22,00

Νέες εκδόσεις 49: Μίκυ Μάους #54


Φάντομ Ντακ - Μάχη στον ωκεανό

Νέο τεύχος Μίκυ Μάους, νέες περιπέτειες!

Αναλυτικά, οι ιστορίες που δημοσιεύονται σ' αυτό:
1. Φάντομ Ντακ: Μάχη στον ωκεανό - Πρόσωπο με πρόσωπο
(Σενάριο: Alessandro Sisti / Σχέδιο: Marco Mazzarello)
2. Γκαστόνε: Θλιμμένο φεγγάρι
(Σενάριο: Enrico Faccini / Σχέδιο: Enrico Faccini)
3. Μόρτυ & Φέρντυ: Η απίστευτη ιστορία του αθόρυβου κόσμου
(Σενάριο: Augusto Macchetto / Σχέδιο: Roberto Marini)
4. Σκρουτζ: Το μυστικό του κοραλλένιου νησιού
(Σενάριο: Sisto Nigro / Σχέδιο: Valerio Held)

Ένας τεύχος γεμάτο γέλιο και περιπέτεια. Κυκλοφορεί από την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Εκδόσεις: Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.
Σελίδες: 132
Μέγεθος: 13,5 x 20,5
Τιμή: 1,90€

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Λεωφορείο ο... πόθος


Με «όχημα» το μεράκι και την αγάπη τους για τα λεωφορεία περασμένων δεκαετιών, δύο αδέλφια, ένας μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού κι ένας δημοσιογράφος με παρουσία σε εφημερίδες, διαδίκτυο και τηλεόραση, εδώ και 19 χρόνια συλλέγουν αυτοκίνητα, αναβιώνοντας την ιστορία των αστικών συγκοινωνιών! Ο Χάρης και ο Βαγγέλης Λαζαρόπουλος συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση και έχουν καταφέρει να φτιάξουν τον δικό τους... στόλο από 14 παλιά λεωφορεία! «Ο παππούς μας ήταν λεωφορειούχος και από τους πρώτους που άνοιξαν τη γραμμή Αθήνα-Νέα Κοκκινιά», λέει ο 37χρονος Βαγγέλης Λαζαρόπουλος, ο οποίος στον ελεύθερο χρόνο του κόβει κι ενώνει λαμαρίνες, επιδιορθώνει μηχανές, φτιάχνει φθαρμένα καθίσματα και γενικά δίνει ζωή σε παροπλισμένα λεωφορεία, τα οποία επί χρόνια σάπιζαν.


Ο ίδιος εξηγεί πώς ξεκίνησε να συλλέγει με τον αδελφό του παλιά οχήματα: «Το 1995 ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το πρώτο, το οποίο βρήκαμε παρατημένο σε ένα οικόπεδο. Στην πορεία βρήκαμε και άλλα και σήμερα φτάσαμε στα 14 λεωφορεία. Όλα έχουν ελληνικό αμάξωμα και φτιάχτηκαν από το 1957 έως το 1981. Τα επισκευάζουμε, ώστε να είναι έτοιμα να βγουν στον δρόμο».
Καθένα από τα λεωφορεία «κουβαλά» τη δική του ιστορία, φέρνοντας παράλληλα στον νου εικόνες από ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου.


Υπάρχουν και κάποια συλλεκτικά αυτοκίνητα που θεωρούνται μοναδικά, όπως το ιστορικό Mercedes Benz R495, ένα μουσειακό λεωφορείο υπεραστικού τύπου, το οποίο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής της Βιαμάξ το 1962, ή το υπεραστικό λεωφορείο που αποτελεί πιστό αντίγραφο του οχήματος στο οποίο γυρίστηκε η ταινία «Η αρχόντισσα και ο αλήτης»!


Τα δύο αδέλφια συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οχημάτων Εποχής (ΕΟΟΕ), ενώ έχουν «δανείσει» τα λεωφορεία τους για γυρίσματα διαφημιστικών και θεατρικές παραγωγές...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, επισκεφθείτε την διεύθυνση http://www.espressonews.gr/
Μετά, κάντε κι ένα κλικ στο "Παλιά ελληνικά λεωφορεία", στην δεξιά μας στήλη με τις προτεινόμενες φιλικές μας ιστοσελίδες.

Προτάσεις παιδικών βιβλίων 9: Οι μύθοι των ζώων


Ξέρετε τη σχέση της αρκούδας με την Καλλιστώ; Του παγωνιού με τους Ινδούς μαχαραγιάδες; Ποια πουλιά πήγαν μάρτυρες σε δίκη;
Το βιβλίο “Οι μύθοι των ζώων” είναι ένα εξαιρετικό και διδακτικό ανάγνωσμα. Ανήκει στην σειρά "Οι Μεγάλες Επιτυχίες" των εκδόσεων Στρατίκη. Αυτή η σειρά αποτελείται από μία ποικιλία θεμάτων. Είναι όλα διαλεγμένα με φροντίδα, για να ψυχαγωγούν αλλά και να προσφέρουν μόρφωση και αγωγή στα παιδιά, με τον πιο ευχάριστο και εύκολο τρόπο.
Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πλούσια και φαντασμαγορική εικονογράφηση (από τον γνωστό και μοναδικό Severino Baraldi), με κείμενα απλά, κατανοητά αλλά και συναρπαστικά.
Ο συγγραφέας Πότης Στρατίκης γράφει κείμενα για παιδιά, με έναν τέτοιο τρόπο όμως, που όταν εκείνα διαβάζουν μια ιστορία του, δεν νιώθουν ότι διαβάζουν κάτι παιδικό. Τα αντιμετωπίζει με σεβασμό και εκείνα το αντιλαμβάνονται.
Εδώ, βασίζει την ιστορία κάθε κεφαλαίου στον κυρίαρχο μύθο για την δημιουργία κάθε ζώου ή κάποιου χαρακτηριστικού που αυτό έχει. Δεν παραλείπει, όμως, να αναφέρει και τις παραλλαγές του κάθε μύθου ή τους διαφορετικούς μύθους που υπάρχουν σε άλλους τόπους για το κάθε ζώο. Αρχαία Ελλάδα, Νότια Ιταλία, Περσία, Αίγυπτος, Ινδία, Κίνα, είναι μόνο κάποια από τα μέρη στα οποία θα ταξιδέψει ο νεαρός αναγνώστης.
Ιδανικό δώρο για όλους τους μικρούς μας φίλους...

Τα κεφάλαια του βιβλίου:
1. Το Ελάφι
2. Ο Σκαντζόχοιρος, η Χελώνα, η Αράχνη και η Μέλισσα
3. Ο Ελέφαντας
4. Η Κουκουβάγια
5. Ο Γκιώνης
6. Το Κοράκι
7. Η Γάτα
8. Η Οχιά
9. Το Άλογο, η Καμήλα και ο Γάιδαρος
10. Το Παγώνι
11. Ο Σκύλος
12. Ο Βάτραχος
13. Ο Κύκνος
14. Ο Λύκος
15. Το Δελφίνι
16. Ο Αετός
17. Οι Γερανοί του Ιβύκου
18. Η Αρκούδα

Συγγραφέας: Πότης Στρατίκης
Εικονογράφηση: Severino Baraldi
ISBN: 960-327-016-4
Διαστάσεις: 31x24 εκ.
Σελίδες: 64
Εξώφυλλο: Σκληρό
Έτος πρώτης έκδοσης: 1993
Εκδόσεις: Στρατίκη
Τιμή: 12,11€

Επιμέλεια θέματος: Παναγιώτης Πλαφουτζής

👬352

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 11: Μαδαγασκάρη / Madagascar (2005)


ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΣΤΕΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ,
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

Είδος: Κωμωδία/Κινούμενα σχέδια
Σκηνοθεσία: Tom McGrath
Μουσική: Hans Zimmer
Διάρκεια: 86 λεπτά

Ο Άλεξ είναι ένα λιοντάρι που απολαμβάνει μια... πολυτελή ζωή ως βασική ατραξιόν στον ζωολογικό κήπο του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη. Στενοί φίλοι του είναι ο Μάρτι η ζέβρα, η ιπποπόταμος Γκόρια και ο Μέλμαν, μια υποχόνδρια καμηλοπάρδαλη. Παρόλο που η ζωή στον ζωολογικό κήπο είναι άνετη και χωρίς απρόοπτα, ο Άλεξ και η παρέα του συχνά αναρωτιούνται πώς άραγε να είναι στην πραγματικότητα ο «έξω κόσμος» και η άγρια φύση στην οποία είχαν μεγαλώσει οι πρόγονοί τους. Όταν τελικά μια παρέα ιδιόρρυθμων πιγκουίνων κατορθώνουν να αποδράσουν, ο Μάρτι τους ακολουθεί.
Ο Άλεξ, η Γκλόρια και ο Μέλμαν, ανήσυχοι για τη μοίρα του φίλου τους, αποφασίζουν να τον αναζητήσουν. Η απόδρασή τους από τον ζωολογικό κήπο και η αναζήτηση του Μάρτι καταλήγουν στη συνάντηση μαζί του όμως αυτό συμβαίνει κάτω από άσχημες συνθήκες και τελικά καταλήγουν όλοι μαζί πάνω σ’ ένα... πλοίο με προορισμό την αφρικανική ήπειρο!





Σύντομα οι τέσσερις φίλοι βρίσκονται στις ακτές της Μαδαγασκάρης. Μόνοι, αβοήθητοι και... άσχετοι με τον τρόπο ζωής των προγόνων τους, που γνώριζαν πώς να κυνηγούν για τροφή και να επιβιώνουν στο καυτό κλίμα της αφρικανικής ηπείρου, ο Μάρτι και ο φίλοι του θα ζήσουν μια σειρά από απίστευτες περιπέτειες.
Η φιλία τους θα δοκιμαστεί, τα νεύρα θα σπάσουν και το... πολιτισμικό σοκ που θα πάθουν θα βάλει σε δεύτερη μοίρα τον μέχρι τότε «κακομαθημένο» τρόπο ζωής τους. Ειδικά όταν θα έρθουν σ’ επαφή με έναν στρατό λεμούριων πιθήκων υπό τις διαταγές του εξωφρενικού βασιλιά Τζούλιαν, θα συνειδητοποιήσουν πως οτιδήποτε έξω από τον ζωολογικό τους κήπο είναι... ζούγκλα!




Στους κινηματογράφους προβλήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις 27 Μαΐου 2005 και στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 27 Οκτωβρίου 2005. Στους κεντρικούς χαρακτήρες της ταινίας τις φωνές τους δανείζουν οι Ben Stiller, Jada Pinkett Smith, Chris Rock και David Schwimmer.

Φωνές χαρακτήρων (αρχικές φωνές και ελληνική απόδοση)
Άλεξ Ben Stiller/Σπύρος Ζουπάνος
Μάρτι Chris Rock/Γεράσιμος Γεννατάς
Γκλόρια Jada Pinkett Smith/Κατερίνα Γκίργκις
Μέλμαν David Schwimmer/Διαμαντής Καραναστάσης
Σκίππερ Tom McGrath/Θανάσης Κουρλαμπάς
Κοβάλσκι Chris Miller/Γρηγόρης Γαλάτης
Στρατιώτης Christopher Knights/Ορέστης Ανδρεαδάκης
Τζούλιαν Sacha Baron Cohen/Θάνος Καλλίρης
Μορίς Cedric the Entertainer/Φώτης Πετρίδης
Μορτ Andy Richter/Σταύρος Μαυρίδης




ΑΤΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Η ταινία είναι γεμάτη από επιτυχημένες ατάκες. Πολλές από αυτές δεν μπορούν να τις αντιληφθούν καν τα παιδιά που την παρακολουθούν. Είναι φανερό ότι οι δημιουργοί είχαν... στραμμένο το βλέμμα και στους ενήλικους θεατές. Αυτό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο αν αναλογιστεί κανείς το για πόσες άλλες ταινίες γίνονται αναφορές εδώ, είτε μέσω κάποιας ατάκας, είτε μέσω κάποιας ολοκληρωμένης σκηνής!



Ατάκες

Η παρέα συζητάει για μια ενδεχόμενη επιστροφή στη φύση. Ο Άλεξ, κρατώντας μια ωμή μπριζόλα, προσπαθεί να πείσει τον Μάρτι ότι αυτό θα ήταν μια καθαρή τρέλα.
Άλεξ: Τέτοια δεν υπάρχουν στη φύση! Απόλυτα ραφιναρισμένη τροφή, πράγμα που δεν το βρίσκεις στη φύση!
Μάρτι: Έχεις σκεφτεί πως η ζωή δεν είναι μόνο μια μπριζόλα, Άλεξ;
Και ο Άλεξ (αγκαλιάζοντας την μπριζόλα): Δεν το εννοούσε, καλή μου... Όχι, όχι, όχι...

***


Εκατοντάδες λεμούριοι πίθηκοι εμφανίζονται από το πουθενά για να καλωσορίσουν τους νεοφερμένους. Ένας... χοντρομπαλάς από αυτούς, αναγγέλλει την άφιξη του βασιλιά Τζούλιαν, ο οποίος εμφανίζεται κάνοντας διάφορα ακροβατικά.
Μάρτι: Έχει στυλάκι...
Άλεξ: Τι είναι; Ο βασιλιάς Νυφίτσας;
Μέλμαν: Νομίζω ότι είναι σκίουρος...
Βασιλιάς Τζούλιαν: Καλωσήρθατε... γιγαντο-λούληδες! Παρακαλώ, υποκλιθείτε ελεύθερα στη χάρη μου!
Άλεξ: Σίγουρα σκίουρος!
Βασιλιάς Τζούλιαν: Σας ευχαριστούμε ολότερμα που διώξατε μακριά τις αυτές!
Γκλόρια: Τις ποιες;
Βασιλιάς Τζούλιαν: Τις φούσες! Πάντα μας ενοχλούν καταπατώντας τη γη μας, διακόπτοντας τα πάρτι μας και σκοτώνοντάς μας!
Άλεξ: Ναι, καλά το λέτε, άκου... Εμείς απλά θέλουμε να βρούμε τους ανθρώπους...
Μορίς: Πω, πω... Τι δοντάρες που έχεις!...
Βασιλιάς Τζούλιαν: Ντροπή σου, Μορίς! Δεν βλέπεις ότι προσβάλεις το φρικιό; Όμως πες μου (γυρίζοντας στον Άλεξ), ποιοι είσαστε;


Άλεξ: Είμαι ο Άλεξ και από δω η Γκλόρια, ο Μάρτι και ο Μέλμαν.
Μορίς: Και από πού είσαστε, γίγαντές μου;
Άλεξ: Από τη Νέα Υόρκη και...
Ο βασιλιάς Τζούλιαν τον διακόπτει κάνοντας το σήμα του time out και γυρίζοντας προς τον λαό του, φωνάζει: Νέας Υόρκης γίγαντες!
Ενώ οι πίθηκοι... παραληρούν, ο Άλεξ παίρνει παράμερα τους φίλους του.
Άλεξ: Τι κάνουν; Πρόγραμμα επιδειξίας; Λοιπόν, λέω να ρωτήσουμε αυτούς τους βλαμμένους, πού είναι οι άνθρωποι!
Βασιλιάς Τζούλιαν (έχει χωθεί χωρίς να τον καταλάβουν ανάμεσα στα πόδια τους και τους κοιτάζει): Συγνώμη... Εμείς οι βλαμμένοι έχουμε τους ανθρώπους!...
Μέλμαν: Α, οι βλαμμένοι έχουνε τους ανθρώπους!
Άλεξ: Καλά, τέλεια!
Βασιλιάς Τζούλιαν: Είναι εκεί (τους δείχνει τον σκελετό ενός αλεξιπτωτιστή που κρέμεται από το δέντρο)! Δεν είναι χάρμα οι άνθρωποι, βρε; Απλά, τους βρίσκω λίγο ψόφιους...
Άλεξ (με ανοιχτό το στόμα): Πω, πω... Μήπως έχετε κανέναν ζωντανό;...
Βασιλιάς Τζούλιαν: Ε... Όχι! Μόνο πεθαμένους!
Μορίς: Αν είχαμε πολλούς ζωντανούς ανθρώπους εδώ, δεν θα ήταν εδώ η φύση! Σωστά;
Μάρτι: Η φύση;
Άλεξ: Για στάκα λιγάκι, χνουδο...μπάλα! Εννοείς, δηλαδή, να ζεις στη λάσπη και να... σκουπίζεσαι με φύλλα;;; Τέτοια φύση;;;
Βασιλιάς Τζούλιαν: Ποιος σκουπίζεται;...


Αναφορές σε άλλες ταινίες
Είναι απίστευτο πόσες σκηνές ή πόσες ατάκες στην "Μαδαγασκάρη", θα σας θυμίσουν άλλες ταινίες -ειδικά αν είστε κινηματογραφόφιλοι (οι δημιουργοί της σίγουρα είναι). Ακολουθεί μια λίστα με όσες ταινίες καταφέραμε να εντοπίσουμε εμείς. Και δεν είμαστε σίγουροι ότι καταφέραμε να τις εντοπίσουμε όλες!...

Fantasia (1940)
Stalag 17 (1953)
The Flintstones (1960)
The Twilight Zone: To Serve Man (#3.24) (1962)
The Great Escape (1963)
Lord of the Flies (1963)
Mutual of Omaha's Wild Kingdom (1963)
National Geographic Specials (1964)
Born Free (1966)
Star Trek (1966)
Hawaii Five-O (1968)
Planet of the Apes (1968)
Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971)
The New Price Is Right (1972)
Saturday Night Fever (1977)
Chariots of Fire (1981)
Today (1982)
The Mission (1986)
Good Morning, Vietnam (1987)


Live with Regis and Kathie Lee (1988)
Batman (1989)
The Silence of the Lambs (1991)
The Madness of King George (1994)
Little Ghost (1997)
Ravenous (1999)
American Beauty (1999)
Cast Away (2000)
Shrek (2001)
Zoolander (2001)
Moulin Rouge! (2001)
The Matrix Reloaded (2003)
Napoleon Dynamite (2004)



Τον Νοέμβριο του 2008, έκανε πρεμιέρα στην Αμερική η συνέχεια της ταινίας με τίτλο Μαδαγασκάρη 2 (Madagascar: Escape 2 Africa). Έναν μήνα αργότερα ξεκίνησε η προβολή της και στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2012 οι ήρωες επιστρέψανε με μια τρίτη επική περιπέτεια (Madagascar 3: Europe's Most Wanted). Αμέσως μετά την προβολή της δεύτερης ταινίας "Μαδαγασκάρη", οι δημιουργοί εστίασαν το ενδιαφέρον τους στους πιγκουίνους -δευτερεύοντες χαρακτήρες των ταινιών που έχουν παράλληλη εξέλιξη με τους ήρωες- και έφτιαξαν μία σειρά από τις περιπέτειες αυτών των ηρώων, με τίτλο "Οι Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης" (The Penguins of Madgascar).

Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim


Δείτε και ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:


Ελληνικά Comic Books 45: Τα μπανταρισμένα πόδια (2014)


Απ' όλες τις ιστορίες που έχω φτιάξει, "Τα Μπανταρισμένα Πόδια" είναι από εκείνες που μ' έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα. Στα παιδικά μου χρόνια, πήρα από τον πατέρα μου αυστηρή ανατροφή, που την χαρακτήριζε ο σεβασμός για τις επαναστατικές αξίες. Από τη μητέρα μου εισέπραξα στοργή, ευγένεια και γενναιοδωρία. Η παραμάνα μου είχε πιο πρακτικό πνεύμα, που παραχωρούσε περισσότερο χώρο για τα πράγματα της ζωής. Αυτό που θα λέγαμε σήμερα "κοινωνική παιδεία".
Πενήντα χρόνια αργότερα, θυμόμαστε πολύ καλά, η αδελφή μου κι εγώ, την παραμάνα μας την Τσούνξιου να μασά φέτες λίπους, που φέρναμε κρυφά από την καντίνα του νηπιαγωγείου... Όλο αυτό, το ξαναβλέπω να περνά μπροστά από τα μάτια μου στην εντέλεια. Η κυρία Τσούνξιου συχνά μας διηγείτο τον μύθο της Τσάνγκ'ε, την φεουδαρχική περίοδο, τα μπανταρισμένα πόδια, κλπ. Όλο αυτό, δεν παρέλειψα να το αναπαραστήσω με την πέννα μου. Έχω την τύχη να διαθέτω αυτή τη μηχανή για να μπορώ να επιστρέφω στο χρόνο... Σήμερα έχω περίπου την ίδια ηλικία με την κυρία Τσούνξιου άλλωστε. Νιώθω περισσότερο την απώλεια και την ευγνωμοσύνη.
Ειλικρινά, ευχαριστώ τις εκδόσεις Kana, που μου προσέφεραν αυτό το διεθνές εφαλτήριο που θα επιτρέψει να μάθει περισσότερος κόσμος την ιστορία της Τσούνξιου και των χιλιάδων απλών κοριτσιών της Κίνας που πέρασαν απ' αυτές τις ταραγμένες περιόδους.
Η Τσάνγκ'ε είναι μυθολογική μορφή της Κίνας, γυναίκα του τοξότη Χουγί. Έχοντας χωρίσει από τον άνδρα της παραμένει με την ανθρωπότητα, διαμένει αιωνίως στο φεγγάρι, σε ένα παλάτι από νεφρίτη...

O Li Kunwu είναι ένας από τους σπάνιους κινέζους καλλιτέχνες της γενιάς του, αφιερωμένος αποκλειστικά και επαγγελματικά στην 9η τέχνη.
Σε 30 χρόνια δραστηριότητας, πάνω από τριάντα έργα του έχουν εκδοθεί στην Κίνα, κι έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά, από τα πιο εμβληματικά κόμικς όπως το Lianhua Huabao, Humo Dashi κλπ. Αρχικά ειδικευμένος στα κόμικς προπαγάνδας, στράφηκε αργότερα στη μελέτη κινεζικών πολιτισμικών μειονοτήτων στις οποίες η επαρχία του Γιουνάν είναι τόσο πλούσια.
Είναι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και διευθυντής της Ένωσης καλλιτεχνών του Γιουνάν και του Κινεζικού Ινστιτούτου μελέτης σχεδίου και τύπου.

Ξενόγλωσσος τίτλος: LES PIEDS BANDES
Συγγραφέας/εικονογράφος: Li Kunwu
Σελίδες: 128
ISBN: 978-960-321-555-4
Ημερομηνία έκδοσης: 11/2014
Εκδόσεις: Μαμούθ Comix
Τιμή: €11.80

Λογοτεχνικές Προτάσεις 35 / Βιβλιοκριτική: Ο κύριος Μερσέντες (Μυθιστόρημα)


Ένα αγωνιώδες ταξίδι στο μυαλό ενός παράφρονα δολοφόνου

Είναι ένα κρύο, μουντό ξημέρωμα σε μια χτυπημένη από την οικονομική κρίση πόλη της Αμερικής. Εκατοντάδες άνεργοι σχηματίζουν ουρές περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες μιας Ημερίδας Εύρεσης Εργασίας. Ξάφνου, μέσα από την ομίχλη προβάλλει ένα αυτοκίνητο. Ένας μοναχικός οδηγός θερίζει το πλήθος των ανέργων με μια κλεμμένη Μερσέντες, κι αφού σπείρει τον θάνατο εξαφανίζεται.
Μήνες αργότερα, ο Μπιλ Χότζες, πρώην αστυνομικός, λαμβάνει μια επιστολή που τον συγκλονίζει και τον βγάζει από τη μίζερη απραξία του συνταξιούχου. Ο αποστολέας αναλαμβάνει την ευθύνη για το μακελειό με τη Μερσέντες. Και προκαλεί τον Χότζες να τον βρει πριν κάνει το επόμενο βήμα του…
Ο κύριος Μερσέντες ετοιμάζεται να νιώσει ξανά την ανυπέρβλητη έξαψη που του χαρίζει ο θάνατος των άλλων. Αλλά αυτή τη φορά έχει στο μυαλό του κάτι πολύ μεγάλο. Κάτι που θα στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Εκτός κι αν ο Χότζες καταφέρει να τον σταματήσει…
Ο μεγάλος Στίβεν Κίνγκ σε ένα διαφορετικό βιβλίο, όπου ο τρόμος είναι απτός και το πιο σκοτεινό κακό φωλιάζει μέσα στην ίδια την ανθρώπινη ψυχή…

«Στο μεγαλύτερό του μέρος το βιβλίο είναι αμείλικτο και ανελέητο, και το πιο τρομακτικό κομμάτι απ' όλα είναι το πόσο πιθανό είναι όλο αυτό το σενάριο».
-Miami Herald

«Ένα πολύ σκοτεινό μυστήριο το οποίο ποτέ δεν κλείνει την πόρτα στην αγάπη, στην απώλεια και, πιθανώς, στη λύτρωση».
-Cleveland Plain Dealer

«Ο Χάρτσφιλντ… μοιάζει πολύ στον Νόρμαν Μπέιτς από το Ψυχώ… Μπορείτε να τον προσθέσετε στη λίστα με τους κορυφαίους κακούς του Κινγκ…»
-Boston Herald

«Το πιο καθαρό θρίλερ μυστηρίου στην καριέρα του Κινγκ… Αναθεματισμένα φρέσκο».
-Booklist

«Ωραία σκοτεινό, καθόλου προβλέψιμο και απολύτως ψυχαγωγικό».
-Kirkus

Σελίδες Νοσταλγίας/Ελισάβετ Ατζολιδάκη: Το βιβλίο αυτό ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο αστυνομικό θρίλερ του Κινγκ χωρίς την έννοια του μεταφυσικού (αντίθετα με τα "Χρήσιμα Αντικείμενα" και το "Πρόσωπο του Φόβου"). Το ξεκίνημά του είναι φαινομενικά ήρεμο, μέχρι που συμβαίνει το μακελειό. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, το μυθιστόρημα γίνεται συναρπαστικό. Σε αυτό συμβάλλει και η παρουσίαση των χαρακτήρων, καθώς και το ταίριασμά τους στην πορεία της ιστορίας.
Η εξέλιξη της πλοκής είναι γρήγορη, χωρίς περιττές λεπτομέρειες ή υπερβολικά εκτενείς περιγραφές. Ο δε κύριος Μερσέντες είναι ένας από τους πιο αδίστακτους κακούς που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας. Η μονομαχία του με το συνταξιούχο ντετέκτιβ κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι τέλους.
Το παρόν βιβλίο είναι, κατά την προσωπική άποψη της γράφουσας, ένα από τα καλύτερα του Κινγκ. Να σημειώσω πως το εν λόγω μυθιστόρημα αποτελεί το πρώτο μέρος της "Τριλογίας Μερσέντες". Ακολουθείται από τα "Ό,τι βρεις, δικό σου" και "Τέλος βάρδιας".

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα βιβλίο που ήθελε να γράψει ο Stephen King και που ήθελαν από αυτόν οι αναγνώστες του. Ο Βασιλιάς ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την αστυνομική λογοτεχνία, καθώς πάντα διάβαζε αστυνομικά μυθιστορήματα και μάλιστα εξέφραζε και την άποψή του γι’ αυτά. Ήταν θέμα χρόνου, λοιπόν, να δούμε ένα βιβλίο του είδους γραμμένο από εκείνον. Τι ευχαρίστηση, βέβαια, που εντέλει η ιστορία του κυρίου Μερσέντες οδηγήθηκε σε τριλογία.
Ο King, με επιρροές από κλασσικούς συγγραφείς του είδους, δημιουργεί έναν δικό του μοναδικό ντετέκτιβ, με το όνομα Μπιλ Χότζες. Έναν χαρακτήρα που έμελε να σημαδέψει και να αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του στο μεγάλο σύμπαν του Βασιλιά.
Σε αυτό, το πρώτο μέρος της τριλογίας, γνωρίζουμε και τον Μπρέιντι Χάρτσφιλντ, έναν από τους πιο παράφρονες χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει η πένα του μεγάλου συγγραφέα. Πρόκειται για μια ιστορία σκληρή, γεμάτη πόνο για τις απώλειες όσων χάνουν τη ζωή τους αλλά και με πολλές στιγμές γεμάτες προσωπική δύναμη και συγκίνηση. Έξυπνο και ευρηματικό. Μυστήριο, ρεαλισμός και συνεχείς ανατροπές, από την ανεξάντλητη φαντασία του Stephen King.
Κριτική: 9/10

Πρωτότυπος τίτλος: Mr Mercedes
Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Σελίδες: 512
ISBN: 9789605070748
Ημερομηνία Α' έκδοσης: Δεκέμβριος 2014
Ημερομηνία Β' έκδοσης: Ιανουάριος 2015
Τιμή: € 8,40
Εκδόσεις: Bell

Η παρουσίαση προέρχεται από το blog "STEPHEN KING IN GREECE"



👬349

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Νέες εκδόσεις 48: Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς - Το Βήμα #1


Μία νέα προσφορά κόμικς ξεκίνησε την Κυριακή 21 Ιουνίου, από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Πρόκειται για την σειρά «Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη», έκτη επανέκδοση των έντεκα γνωστών κωμωδιών του Αριστοφάνη σε κόμικς πάνω σε κείμενα Τάσου Αποστολίδη και σκίτσα Γιώργου Ακοκαλίδη. Μαζί με την εφημερίδα δίνεται και το αντίστοιχο ομώνυμο βιβλίο σε απόδοση και σχολιασμό του Κώστα Βάρναλη. Καυστική σάτιρα, χιούμορ και κριτική προς την εξουσία από τις διαχρονικές αριστοφανικές κωμωδίες σε δύο εκδοχές, είναι η νέα μεγάλη προσφορά της εφημερίδας.
Στο πρώτο τεύχος, το εμβληματικό έργο της αρχαίας κωμωδιογραφίας, οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη: διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους μέσα από το θρυλικό κόμικ σε γλώσσα απλή και σύγχρονη και μαζί μια σπάνια συλλεκτική έκδοση με την απολαυστική απόδοση του κορυφαίου ποιητή μας Κώστα Βάρναλη.

Επόμενο τεύχος και βιβλίο: ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ

Αξέχαστες Ιστορίες 26: Η πιο θανάσιμη αποστολή (4 τεύχη)


Το καλοκαίρι του 1972, εκείνον τον ζεστό Αύγουστο, ο Μικρός Κάου-μπόυ κυκλοφόρησε με μια έκπληξη για τους αναγνώστες του! Για πρώτη φορά δημοσιεύθηκε μια τόσο μεγάλη περιπέτεια, με πρωταγωνιστές τα τέσσερα θρυλικά παιδιά του νόμου, που χρειάστηκαν όχι ένα αλλά τέσσερα τεύχη για να ολοκληρωθεί!
Μιλάμε για την περιπέτεια «Η πιο θανάσιμη αποστολή», που έγραψε ο Γιώργος Μαρμαρίδης και σχεδίασαν οι Θέμος Ανδρεόπουλος και Κώστας Ραμπατζής.
Πρωτότυπο σενάριο, γλαφυρή περιγραφή, απρόοπτα και ανατροπές είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ιστορίας αυτής.
Η πρώτη δημοσίευση έγινε –όπως ήδη είπαμε– το έτος 1972 στα τεύχη 337 έως 340, ενώ αργότερα ξανακυκλοφόρησε στο περιοδικό Μικρός Αρχηγός στα τεύχη 223 έως 226 και 547 έως 550.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τεύχος 337 του Μικρού Κάου-μπόυ όλα τα τεύχη ήταν αυτοτελή.
Ας περάσουμε να δούμε την υπόθεση των τεσσάρων τευχών της ιστορίας…


ΤΙΤΛΟΣ: Πανικός στο Ελ Ρένο (Ι)
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η πόλη του Ελ Ρένο είναι ανάστατη. Οι άνδρες, όλοι οπλισμένοι, έχουν κλείσει όλα τα περάσματα της πόλης. Μια ομάδα έχει εγκατασταθεί στον σταθμό του τραίνου, ενώ και μέσα στην πόλη, πίσω από τα παράθυρα και τις κουρτίνες, ξεπροβάλουν κάνες από καραμπίνες. Όλοι περιμένουν με αγωνία την άφιξη ενός μεγάλου κακούργου, του Τόμμυ Κολτ. Όμως, αντί για εκείνον και την συμμορία του, φτάνουν στην πόλη τέσσερα παιδιά…
ΚΡΙΤΙΚΗ: 4/5


ΤΙΤΛΟΣ: Έλτζιν: ώρα μηδέν (ΙΙ)
ΥΠΟΘΕΣΗ: Είναι ξεκάθαρο, πια, πως ο Τόμμυ Κολτ έχει έρθει στο Ελ Ρένο. Το θέμα είναι το πότε. Και γιατί κανείς δεν τον είδε; Μήπως είχε έρθει από καιρό στην πόλη για να μην κινήσει υποψίες; Και ποιον ρόλο έχει παίξει ο γέρος φύλακας του νεκροταφείου; Ο Τζιμ αναζητεί τον Ινδιάνο που έμενε μαζί με την μάνα του Τόμμυ Κολτ, όμως εκείνος έχει φύγει ήδη από την πόλη. Τα τέσσερα παιδιά ακολουθούν τα ίχνη του και με έκπληξη παρατηρούν ότι αυτά οδηγούν στο Έλτζιν…
ΚΡΙΤΙΚΗ: 4/5


ΤΙΤΛΟΣ: Τόμμυ Κολτ (ΙΙΙ)
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο δήμαρχος του Ελ Ρένο δολοφονείται από τον Τόμμυ Κολτ, την ίδια ώρα που στο Ώστιν, ο κάπταιν Κούπερ, ανακοινώνει στον Τζιμ πως δεν υπάρχει κανένας επικηρυγμένος κακοποιός με αυτό το όνομα! Το αίνιγμα μεγαλώνει και η Θρυλική Τετράδα αναγκάζεται να ξαναγυρίσει στο Ελ Ρένο. Εκεί, όμως, μια θανάσιμη παγίδα έχει στηθεί γι’ αυτούς…
ΚΡΙΤΙΚΗ: 3/5



ΤΙΤΛΟΣ: Αρρίμπα! (ΙV)
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η… επιμονή του Πεπίτο να… δοξαστεί, έχει σαν αποτέλεσμα να έρθουν τα παιδιά γρηγορότερα σε τελική σύγκρουση με τους παρανόμους. Το κωμικό Μεξικανόπουλο σώζει τη ζωή του Τόμμυ Κολτ και εκείνος σώζει με τη σειρά του τη ζωή του Πεπίτο! Οι ρόλοι αντιστρέφονται: κάποιος που όλοι νόμιζαν για κακούργο δεν είναι, ενώ κάποιος άλλος που ήταν υπεράνω κάθε υποψίας, αποδεικνύεται δολοφόνος…
ΚΡΙΤΙΚΗ: 3/5


Για όσους δεν έτυχε να διαβάσουν την συγκεκριμένη περιπέτεια τους την προτείνουμε ανεπιφύλακτα… Σ’ αυτήν θα μπορέσετε να εντοπίσετε τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τον Μαρμαρίδη να θεωρείται σήμερα ως ο κορυφαίος συγγραφέας σε περιοδικά του είδους… Δεν θα περνούσε πολύς καιρός από τότε και θα μας χάριζε κάποιες από τις κορυφαίες ιστορίες όλων των εποχών, σε ελληνικά περιοδικά!...

Π.Π.

Σημείωση: Τα εξώφυλλα και οι εσωτερικές εικόνες των περιοδικών που παρουσιάζονται καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις αντιγραφής.
Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης
Για το http://selidesnostalgias.blogspot.gr/ - 2015

Ελληνικά Comic Books 44: Blankets (2007)


Blankets
Εικονογραφημένο μυθιστόρημα
από τον Κρέγκ Τόμσον

Το best seller comic "Blankets" σε ελληνική έκδοση

Ένα αριστουργηματικό κόμικς-άλμπουμ, ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα-έργο ζωής για τον έρωτα, τη θρησκεία, την αμφισβήτηση και τη χειραφέτηση.
Ο εικοσιοκτάχρονος Αμερικανός δημιουργός Craig Thompson αυτοβιογραφείται και αφηγείται με άφθονο λυρισμό και συγκίνηση τα παιδικά του χρόνια και την πιο κρίσιμη περίοδο της εφηβείας του, μέσα από το εικονογραφημένο μυθιστόρημα Blankets.
Το Blankets, μέσα από τις σελίδες του, παρουσιάζει τη σταδιακή μεταστροφή του πρωταγωνιστή από την άρνηση των απολαύσεων και της χαράς της ζωής των παιδικών χρόνων στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για τις μικρές και σύντομες όμορφες στιγμές ξενοιασιάς.
Κάθε σχέδιο του ογκώδους αυτού έργου (600 σελίδες) είναι πλημμυρισμένο από μια γλυκιά νοσταλγία της εποχής της νεανικής αθωότητας…
Για το Blankets, που πρωτοκυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Top Shelf στις ΗΠΑ το 2003, ο Thompson κέρδισε πολλές υποψηφιότητες για βραβεία και το περιοδικό Time ανέδειξε το βιβλίο του ως το καλύτερο κόμικς της χρονιάς!
Τα παιδικά χρόνια του Craig σε ένα καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον με γονείς αυστηρούς και θρησκόληπτους, χαράσσονται βαθιά στη μνήμη του και τον συνοδεύουν σε κάθε βήμα του.
Μέχρι που στη ζωή του εισβάλλει η Raina, ο πρώτος και μεγάλος έρωτάς του. Εκεί ο Craig έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια τη ζωή και όχι με την εικονική, τη θρησκευτική της περιγραφή, αναγκάζεται να ζήσει και να εγκαταλείψει την ευκολία της άρνησης. Η απόσταση από το σπίτι του, ο έρωτας με μια γυναίκα, τα αδέρφια της Raina, υιοθετημένα παιδιά με ειδικές ανάγκες, η απομάκρυνση από την «ασφάλεια» της Εκκλησίας, το σεξ, η ανάληψη ευθυνών, έρχονται σαν καταιγίδα και αναστατώνουν την ταραγμένη εφηβική ζωή του. Η κουβέρτα (Blanket) που πλέκει και του χαρίζει η Raina γίνεται η νέα σανίδα σωτηρίας του. Επιστρέφοντας στο σπίτι του είναι πια ένας άλλος άνθρωπος που αποφασίζει να αρχίσει να ζει παίρνοντας πρώτα από όλα την απόφαση να ασχοληθεί με το σχέδιο και την Τέχνη…

«…μια σπανιότητα: μια ιστορία πρώτου έρωτα τόσο καλά χαραγμένη στη μνήμη και ειλικρινής που σου υπενθυμίζει πώς είναι να ερωτεύεσαι... οδυνηρά όμορφο»
- TIME

«…συγκινητικό, τρυφερό, όμορφα σχεδιασμένο, οδυνηρά ειλικρινές και, ίσως, το πιο σημαντικό graphic novel από το jimmy corrigan και μετά»
- Neil Gaiman (Coraline, American Gods, Sandman)
- Το βιβλίο έλαβε τρία βραβεία Harvey το 2004 (για Best Artist, Best Graphic Album of Original Work και Best Cartoonist) καθώς και δύο βραβεία Eisner για Best Graphic Album και Best Writer/Artist.

Στοιχεία ελληνικής έκδοσης
Mετάφραση: Μπέλλα Σπυροπούλου
Επιμέλεια-εισαγωγή: Γιάννης Κουκουλάς
Στοιχεία έκδοσης: Χαρτόδετο, σχήμα 16Χ24 cm
Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2007
Σελίδες: 600
Τιμή: 25,00 €
Εκδόσεις: ΚΨΜ


Σινεμά και DVD 25: Τσίκο & Ρίτα / Chico & Rita (2010)


Ένα ρομαντικό animation από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα ("Belle Epoque") και τον Χαβιέ Μαρισκάλ, με τη μουσική και τα τραγούδια των Ντίζι Γκιλέσπι, Κόουλ Πόρτερ, Θελόνιους Μονκ και Μπέμπο Βαλντέζ.

Ο Τσίκο είναι ένας νεαρός πιανίστας με μεγάλα όνειρα. Η Ρίτα είναι μια όμορφη τραγουδίστρια, που διαθέτει εκπληκτική φωνή. Η μουσική και ο ρομαντισμός τους φέρνουν κοντά τον έναν στον άλλο, όμως η κοινή τους πορεία -όπως συμβαίνει και με τη λάτιν μπαλάντα, το μπολερό- δεν παύει να έχει και στιγμές λύπης και ταλαιπωρίας...



Με τις φωνές των: Εμάν Ξορ Όνια, Λιμάρα Μενέσες, Μάριο Γκέρα
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Τρουέμπα, Χαβιέ Μαρισκάλ, Τόνο Εράντο
Μουσική: Μπέμπο Βαλντέζ
Διάρκεια: 94'

Το "Τσίκο & Ρίτα" ξεκίνησε να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες στις 14 Απριλίου 2011.

Δείτε το trailer


Πηγή: Odeon
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...