Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 23: Όταν η Γη σταματήσει/ The Day The Earth Stood Still (1951)


Η.Π.Α., 1951, 92΄, Σκηνοθεσία: Robert Wise, Σενάριο: Edmund H. North
Μουσική: Bernard Herrmann, Ηθοποιοί: Michael Rennie, Patricia Neal, Sam Jaffe, Hugh Marlowe, Billy Gray, Frances Bavier.

Υπόθεση: Πάνω από την Ουάσινγκτον ακούγεται μια αλλόκοτη βοή και σε λίγο έρχεται να προσγειωθεί ένα γιγάντιο διαστημόπλοιο. Πρόκειται για έναν γυαλιστερό ασημένιο δίσκο, χωρίς ούτε μια πτυχή στην επιφάνειά του. Στέκεται ακίνητος για δύο ώρες, ενώ τριγύρω συγκεντρώνεται μεγάλη αστυνομική δύναμη και στρατός. Ξαφνικά ανοίγει ένας διάδρομος από το δίσκο και από το εσωτερικό του βγαίνει ένας άντρας που φοράει ένα μονοκόμματο κουστούμι και ένα διαφανές κράνος. Είναι ο Κλαάτου.



Σε τέλεια αγγλικά λέει ότι έρχεται από κάποιον άλλο πλανήτη και ότι οι σκοποί του είναι ειρηνικοί. Τότε, ένας πανικόβλητος στρατιώτης τον πυροβολεί και καθώς ο Κλαάτου πέφτει, ένα τεράστιο ρομπότ βγαίνει από το διαστημόπλοιο και με το μοναδικό του μάτι, ρίχνει μια ακτίνα και διαλύει τα όπλα όλων. Οι στρατιώτες φεύγουν τρομαγμένοι, ενώ ο Κλαάτου ξανασηκώνεται και εμποδίζει το ρομπότ να προκαλέσει και άλλες καταστροφές.



Πρόκειται για μια κλασσική φανταστική περιπέτεια, όπου με βάση κάποια «επιστημονικά» δεδομένα εξελίσσεται μία απίστευτη ιστορία, από τις πρώτες του είδους στον κινηματογράφο. Στην εποχή μας, όπου θριαμβεύει η τόσο προηγμένη τεχνολογία, τέτοιες ταινίες δείχνουν να είναι απλά μια προσπάθεια οραματισμού ενός μέλλοντος, το οποίο τώρα πια μας δίνεται πολύ πιο εντυπωσιακό.



Το μουσικό θέμα του Μπέρναρντ Χέρμαν θεωρήθηκε η πιο σημαντική μουσική που έγραψε για ταινία, προχωρημένη και πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη.
Το φιλμ προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 30/03/1953.


Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Επιμέλεια παρουσίασης: Παναγιώτης Πλαφουτζής

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...