Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Λογοτεχνικές Προτάσεις 80 / Βιβλιοκριτική: Η Μαύρη Ντάλια (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Συγγραφέας: James Ellroy
Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης
ISBN: 978-960-461-683-1
EAN: 9789604616831
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Σελίδες: 496
Τύπος εξωφύλλου: Μαλακό
Τιμή: 16,50€
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Αριστουργηματικό, σκοτεινό, σκληρό, καταιγιστικό• ένα από τα σπουδαιότερα αστυνομικά μυθιστορήματα όλων των εποχών, από «τον μετρ» του είδους…

Στις 15 Ιανουαρίου 1947, σ' ένα άδειο οικόπεδο του Λος Άντζελες βρίσκεται το κατακρεουργημένο πτώμα μιας όμορφης νεαρής γυναίκας.
Η κοπέλα γίνεται γνωστή από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ως «Μαύρη Ντάλια» και η αναζήτηση του δολοφόνου της εξελίσσεται στο μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία της Καλιφόρνιας.
Στην έρευνα εμπλέκονται ο Μπάκι Μπλάιχερτ και ο Λι Μπλάνσαρντ, αστυνομικοί του Τμήματος Προσαγωγών, φίλοι αλλά και αντίζηλοι, ερωτευμένοι με την ίδια γυναίκα. Πολύ σύντομα, οι δύο άνδρες καταλαμβάνονται από εμμονή για τη μυστηριώδη νεκρή και θα επιχειρήσουν να μάθουν τα πάντα για το φριχτό έγκλημα και για το παρελθόν της, ώστε να ανακαλύψουν τον δολοφόνο της.
Η αναζήτησή τους θα τους οδηγήσει σ' ένα διαβολικό ταξίδι στις πιο σκοτεινές γωνιές του μεταπολεμικού Χόλιγουντ, σε ένα ανθρωποκυνηγητό πέρα απ' τα όριά τους, σε κόσμους όπου κυριαρχεί η απόλυτη τρέλα...

Σελίδες Νοσταλγίας/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Δυνατό, σκληρό, απόλυτα ρεαλιστικό. Ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός, την δολοφονία της 23χρονης Ελίζαμπεθ Σορτ, τον Ιανουάριο του 1947. Μια δολοφονία που προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωποκυνηγητά στην ιστορία της Καλιφόρνιας. Μέσα από το μυθιστόρημα παίρνουμε μια γεύση του "πυρετού" των πρώτων ημερών και των διαδικασιών των Αρχών για την ανεύρεση του δολοφόνου. Η κοπέλα αναγνωρίζεται γρήγορα και αμέσως γίνεται ευρύτερα γνωστή με το παρατσούκλι "Μαύρη Ντάλια", εξαιτίας της συνήθειάς της να ντύνεται στα μαύρα. Στις έρευνες συμμετέχουν δύο αστυνομικοί, πρώην μποξέρ: ο Μπάκι Μπλάιχερτ και ο Λι Μπλάνσαρντ. Πρώην αντίπαλοι και τωρινοί συνεργάτες και φίλοι, οι δύο άντρες αισθάνονται ένα ισχυρό δέσιμο μεταξύ τους, καθώς αντιλαμβάνονται πως όσα τους συνδέουν είναι πάρα πολλά -ανάμεσά σ' αυτά και μια γυναίκα, για την οποία και οι δύο τρέφουν αισθήματα αγάπης. Πολύ γρήγορα, οι δυο τους αποκτούν μια εμμονή με την "Μαύρη Ντάλια". Ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, θα νιώσουν την ανάγκη να μάθουν το καθετί για τη ζωή της, να συλλάβουν τον διεστραμμένο δολοφόνο της, να κατακτήσουν τη γυναίκα αυτή ακόμα και μετά το θάνατό της. Οι έρευνές τους θα τους οδηγήσουν σε απρόσμενα μονοπάτια βίας και ανηθικότητας. Ένα απίστευτα βρώμικο ταξίδι στο μεταπολεμικό Χόλιγουντ και στην καρδιά της ταραχώδους ζωής της πεθαμένης κοπέλας. Οι Μπλάιχερτ και Μπλάνσαρντ θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανθρώπους που είναι βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στον βούρκο, καθώς και άλλους που -αν και ανήκουν στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα- κρύβουν ανείπωτα μυστικά για τα δικά τους εγκλήματα. Κυρίως, όμως, οι δύο αστυνομικοί, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στον δολοφόνο, έχουν να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους προσωπικούς δαίμονες, κινούμενοι στα όρια της δικής τους ψυχικής ισορροπίας...
Ο Τζέιμς Ελρόι, ακριβώς σαράντα χρόνια μετά το γεγονός της δολοφονίας της Ελίζαμπεθ Σορτ, εκδίδει την "Μαύρη Ντάλια" και καθιερώνεται ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του σύγχρονου μαύρου μυθιστορήματος. Πολλοί θεωρούν το βιβλίο αυτό το σημαντικότερο νουάρ μυθιστόρημα της δεκαετίας του '80. Αν και στην πραγματικότητα ο δολοφόνος της άτυχης κοπέλας δεν βρέθηκε ποτέ, ο συγγραφέας μας δίνει μία μυθιστορηματική λύση, καθόλα αποδεκτή και σύμφωνη με το ύφος του υπόλοιπου έργου του.
Με φόντο το αναπτυσσόμενο μεταπολεμικό Λος Άντζελες, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή που μπορεί να φαντάζει μακρινή, όμως δεν είναι. Ο γρήγορος ρυθμός του βιβλίου σε παρασέρνει, η ζωντανή του γλώσσα σε κάνει να το ζεις πιο έντονα, ενώ η υπόθεση από μόνη της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Καλοδουλεμένοι χαρακτήρες σε "καλούν" να συμμετέχεις στις έρευνες και να βοηθήσεις στην ανακάλυψη του δολοφόνου. Στο τρίτο μισό του το βιβλίο απογειώνεται με κορύφωση της δράσης και με συνεχείς αποκαλύψεις και ανατροπές.
Η "Μαύρη Ντάλια" είναι το πρώτο βιβλίο της λεγόμενης "Τετραλογίας του Λος Άντζελες", έργων που έγραψε ο Ελρόι και εξελίσσονται στην Πόλη των Αγγέλων. Ο ίδιος το αφιέρωσε στη μητέρα του, η οποία δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο όταν ο συγγραφέας ήταν δέκα ετών. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει έναν ξεχωριστό επίλογο, στον οποίο ο Ελρόι μας εξηγεί πώς οι θάνατοι αυτών των δύο γυναικών, της "Ντάλιας" και της μητέρας του, τον επηρέασαν στην μετέπειτα εξέλιξή του, ως άνθρωπο και ως συγγραφέα.
Το 2006 ο Brian De Palma μετέφερε το μυθιστόρημα στον κινηματογράφο, σε μια πολυσυζητημένη ταινία, με πρωταγωνιστές τους Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Aaron Eckhart και Hilary Swank.
Αν σας αρέσουν τα αστυνομικά μυθιστορήματα, δεν μπορεί να μην διαβάζετε νουάρ αστυνομικά. Κι αν διαβάζετε νουάρ, δεν επιτρέπεται να μην έχετε διαβάσει τη "Μαύρη Ντάλια". Έτσι απλά.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✮

Ο Τζέιμς Ελρόι γεννήθηκε το 1948 στο Λος Άντζελες, την πόλη που τον ενέπνευσε να γράψει τα περίφημα αστυνομικά μυθιστορήματά του. Τα μυθιστορήματα της Τετραλογίας του Λος Άντζελες –"Η Μαύρη Ντάλια", "Το Μεγάλο Πουθενά", "Λος Άντζελες εμπιστευτικό" και "Λευκή τζαζ"– έχουν γίνει διεθνή μπεστ σέλερ και επανακυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Η "Μαύρη Ντάλια" και το "Λος Άντζελες εμπιστευτικό" έγιναν κινηματογραφικές ταινίες που γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Το 1995, το "Αμερικανικό ταμπλόιντ" βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Μυθιστόρημα της Χρονιάς από το περιοδικό TIME, ενώ το 1996 η αυτοβιογραφία "Τα σκοτάδια μου" απέσπασε τον τίτλο του Αξιοσημείωτου Βιβλίου από τους New York Times. Ο Τζέιμς Ελρόι ζει στο Λος Άντζελες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...