Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Jim Henson: 25 χρόνια από τον θάνατό του


Ο Henson, γνωστός σε όλους μας ως ο πατέρας των Muppet show, γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1936.
Ακόμα και η φωνή του μας είναι γνωστή καθώς ήταν και η φωνή του "manah manah", της γνωστής σε όλους μας μαριονέτας. Πολυβραβευμένος και αγαπημένος στα παιδιά όλου του κόσμου για τις μαριονέτες του.
Ο Elmo, το Cookie Monster, το Big Bird, ο Bert και ο Ernie είναι μερικοί από την παρέα του "Sesame Street" που κρατάνε συντροφιά στους μικρούς τους φίλους μαθαίνοντάς τους για τις χώρες του κόσμου, τα φυσικά φαινόμενα, τους αριθμούς, τα γράμματα, αφηρημένες έννοιες και πολλά άλλα.
Το Sesame street δίδαξε σε εκατομμύρια παιδιά να διαβάζουν και το Μάπετ Σόου αποτέλεσε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ένδειξη της ιδιοφυΐας του δημιουργού τους, Jim Henson.
Ο Jim Henson είχε από την αρχή μεγάλα όνειρα. Το 1970 δημιουργεί το "Sesame street" (το θυμόμαστε στην Ελλάδα ως «Σουσάμι Άνοιξε», μέσω της ΕΤ1), ίσως την πιο πετυχημένη παιδική σειρά όλων των εποχών.
Όμως o Henson ήθελε και το ενήλικο κοινό και προσπάθησε να συνεργαστεί το 1975 με τους συγγραφείς του "Saturday Night Live", όχι όμως χωρίς προβλήματα. Ένας από αυτούς μάλιστα είχε πει χαρακτηριστικά και περιφρονητικά: «Δεν γράφω για τσόχα».
Παρ' αυτά, γυριστήκανε 11 επεισόδια του SNL, με γκεστ τις κούκλες του. Ο δρόμος είχε ανοίξει.


Σε λίγο καιρό, θα είχε εκείνος γκεστ όλους τους διάσημους ηθοποιούς, τραγουδιστές και προσωπικότητες στο δικό του σόου, από τον Alice Cooper και τον Steve Martin έως και τον George Burns και την Ethel Merman.
«Όλοι ήθελαν να συμμετάσχουν στο "Muppet Show", έλεγε χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ "Of Muppets and men". Μερικοί μάλιστα χωρίς χρήματα… Δεν ήταν ότι πιο εύκολο να χορέψεις ή να τραγουδήσεις με τα Μάπετ, υπήρχαν τεχνικές που τους δυσκολεύανε, αλλά κανένας δεν διαμαρτυρότανε, όλοι ήταν ενθουσιασμένοι με το σόου...».


Μια μικρή αυτοκρατορία
To 1981 o Henson έβγαλε το Muppet show στην σύνταξη και επικεντρώθηκε στις ταινίες μεγάλου μήκους όπως "The Dark Crystal" το οποίο συνέγραψε ο Frank Oz, «Τα Μάπετ στο Μανχάταν» τα οποία ήταν επιτυχία, και το "Labyrinth" με τον David Bowie το οποίο «βγήκε» στους κινηματογράφους το 1986. Δυστυχώς, η χρονιά αυτή δεν ήταν καλή για τον Henson, ο οποίος είδε το κοινό να διαφωνεί με τους κριτικούς και την ταινία να «πατώνει» ενώ ταυτόχρονα χώρισε με την επί 25 χρόνια σύζυγό του.
Η Jane Henson εξηγούσε, τότε, ότι ήταν τόσο απασχολημένος με την εταιρεία και το εργαστήριο που η ίδια και τα πέντε παιδιά τους δεν τον έβλεπαν καθόλου, γεγονός που επιβεβαίωσαν και τα ίδια σε συνέντευξη τους.
«Όλοι στραφήκαμε στις μαριονέτες και στην οικογενειακή επιχείρηση, γιατι ήταν ο μόνος τρόπος να τον βλέπουμε», έλεγε χαρακτηριστικά ο γιος του, Brian.
Το 1989 ο Henson διαπραγματεύτηκε την πώληση του Muppet show στην Disney, ελπίζοντας ότι απαλλαγμένος από τις διοικητικές αποφάσεις, θα είχε περισσότερο χρόνο για δημιουργικότητα. Η πώληση ολοκληρώθηκε το 2004, και η "Jim Henson Company" κράτησε το "Sesame street", το "Fraggle rock" και τις ταινίες μεγάλου μήκους. Μόνο που ο Jim δεν ήταν εκεί για να υπογράψει, αλλά τα 3 από τα 5 του παιδιά, πρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και κληρονόμοι της περιουσίας του...


Στις 16 Μάιου του 1990, o Jim Henson πέθανε αιφνίδια από πνευμονία. Την προηγούμενη μέρα η σε διάσταση σύζυγος του τον έπεισε να μπει στο νοσοκομείο γιατι η «γρίπη» που τον ταλαιπωρούσε εδώ και αρκετές μέρες, είχε πάρει άσχημη τροπή.
Ο καλλιτεχνικός κόσμος συγκλονίστηκε και παρευρέθη και στις δυο κηδείες που έγιναν. Μια στο Λονδίνο και μια στην Νέα Υόρκη.
Ο Henson είχε ζητήσει να μην φοράει κανείς μαύρα και να παίζει στο βάθος μια jazz μπάντα το “When the saints go Marching in”. O Harry Belafonte τραγούδησε ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν πολύχρωμες πεταλούδες σε βέργες, ίδιες με αυτές που είχε επινοήσει για να κουνάει τα χέρια του Κέρμιτ και της Miss piggy.
Το μεγάλο κίτρινο πουλί από το "Sesame street" τραγούδησε το πιο γνωστό τραγούδι του Κέρμιτ “Ιts not easy being green”.
Όλοι οι «χαρακτήρες» ζωντάνεψαν όταν ο ένας μετά τον άλλον οι συνεργάτες του τραγούδησαν σε χορωδία το τραγούδι «just one person», εμπνέοντας τον σεναριογράφο Reckland Curtis να γράψει μια παρόμοια σκηνή γάμου για το "Love actually".


Trivia
• Ο Jim Henson πέθανε ξαφνικά στης 16 Μαΐου του 1990 σε ηλικία 54 ετών. Άφησε όμως πίσω του μια τεράστια κληρονομιά. Σήμερα είναι μάλλον άγνωστη η δουλειά του στους σημερινούς νέους, δεν θα πάψει όμως να ξεχωρίζει για το τρελό του χιούμορ και την έξυπνη ατάκα που -χωρίς να προσβάλλει- δημιουργεί γέλιο.
• Το καλλιτεχνικό εργαστήριο συνεχίζει τις δραστηριότητες του σε ταινίες όπως το "Hitchhikers guide to the galaxy", με προέδρους και σε θέσεις κλειδιά τα παιδιά του Henson. O Steve Whitmore συνέχισε την σχεδόν αδύνατη αποστολή: να δίνει ζωή με την φωνή του, στον Kermit και τον Ernie.
• Χαρακτηριστικά καρμική σχέση ήταν αυτή του Henson, με τον Frank Oz. To δεξί του χέρι, ο συνεργάτης του, o Bert στον Ernie του , η Miss piggy στον Kermit του. Ο Frank Oz ήταν επίσης ο Fozzie, αλλά και ο Yoda σε όλες τις ταινίες του "Πολέμου των Άστρων". Ο Οζ ήταν ο εμπνευστής για την περίεργη ομιλία του πλάσματος, που ήταν φυσικά δημιούργημα της "Jim Henson Workshop". Ο George Lucas είχε τόσο ενθουσιαστεί από την ερμηνεία του Oζ που ξεκίνησε διαφημιστική καμπανιά για να του εξασφαλίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. O Frank Οz, σκηνοθέτησε μεταξύ άλλων το "Μικρό μαγαζάκι του τρόμου", το "In & out" με τον Kevin Kline και το αποτυχημένο "Stepford wives", μεταξύ άλλων.
• O Frank Oz αναφέρει τον Jim Henson σε κάθε ταινία που σκηνοθετεί, σαν φόρος τιμής.
• Ο Μάρλον Μπράντο στο σετ της ταινίας “The Score” δημιουργούσε πολλά προβλήματα αναγκάζοντας τον De Niro να παίζει τον ρόλο του ενδιαμέσου μεταξύ του και του Frank Oz. Η ατάκα του: “Πάω στοίχημα ότι θα ήθελες να μου βάλεις χέρι σαν την Μiss Piggy και να με κανείς ότι θες», έμεινε στην Χολιγουντιανή Ιστορία.
• Ο Jim Henson είναι ο μόνος καλλιτέχνης που έχει το όνομα του αλλά και το όνομα του χαρακτήρα που υποδυόταν (Kermit) στο αστέρι του στο "Boardwalk of fame". O μοναδικός άλλος που έχει αυτήν την τιμή είναι ο Mel Blanc, η φωνή πίσω από όλους τους χαρακτήρες των Looney tunes, αλλά πιο γνωστός ως Bugs Bunny.
• Ο Henson και η Jane δεν πήραν ποτέ διαζύγιο.
• Ο Kermit ήταν το alter ego του Henson, οι συνεργάτες του έλεγαν ότι αν δεν του άρεσε κάτι, έκανε εκείνο το χαρακτηριστικό «χμμ». Ο ίδιος έλεγε ότι ο Κέρμιτ μιλούσε για λογαριασμό του για όλα όσα κρατούσε μέσα του...


Μέρος του κειμένου προέρχεται από:
http://xenofontasxp.blogspot.com
http://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...