Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Σινεμά και DVD 45: Contagion (2011)


ΗΠΑ, 2011
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντερμπεργκ
Σενάριο: Σκοτ Μπερνς
Ηθοποιοί: Ματ Ντέιμον, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζουντ Λο, Μαριόν Κοτιγιάρ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Λόρενς Φίσμπερν, Τζένιφερ Εϊλ, Τζον Χοκς
Διάρκεια: 106'

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες μία φονική και ταχύτατα μεταδοτική πανδημία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και όλων των αρμόδιων φορέων, δεν υπάρχει θεραπεία, εμβόλιο ή σχέδιο για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του μυστηριώδους ιού. Την ίδια ώρα απουσιάζει δραματικά και ένα "αντίδοτο" απέναντι στον πανικό, ο οποίος έχει κυριεύσει τους πάντες και αποδεικνύεται το ίδιο μεταδοτικός και φονικός με τον ιό, αν όχι περισσότερο. Σε έναν κόσμο που καταρρέει, καθημερινοί άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν με οποιοδήποτε τρόπο.



Η διεξοδική έρευνα, το σασπένς και ο γρήγορος ρυθμός είναι τα κύρια στοιχεία αυτής της ταινίας του Στίβεν Σόντερμπεργκ («Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες»). Αρχίζει με την ξαφνική εμφάνιση ενός θανατηφόρου ιού που μεταφέρει άθελά της μια Αμερικανίδα (Γκουίνεθ Πάλτροου) ενώ ταξιδεύει από το Χονγκ Κονγκ στην Αμερική. Ο ιός αρχίζει να μεταδίδεται αστραπιαία και σε άλλες πόλεις του κόσμου, από το Σικάγο και το Λονδίνο ως το Παρίσι και το Τόκιο, για να καταλήξει σε πανδημία, που κινδυνεύει να εξολοθρεύσει εκατομμύρια ανθρώπους. Η ταινία του Σόντερμπεργκ ξεκινάει από τη δεύτερη μέρα της εξάπλωσης του ιού και συνεχίζεται μέχρι την αναμενόμενη καταστολή του, με τον σκηνοθέτη να κρατάει την αποκάλυψη της εμφάνισης του ιού για το φινάλε.



Με τη βοήθεια ενός διάσημου καστ (που δίνει τον καλύτερο εαυτό του), με πετυχημένα εξωτερικά (έρημους, γεμάτους πεταμένα αντικείμενα, δρόμους, άδεια σουπερμάρκετ και αεροδρόμια) και ωραία ηλεκτρονική μουσική υπόκρουση του Κλιφ Μαρτίνεζ, ο Σόντερμπεργκ παρακολουθεί από κοντά την ταχεία εξέλιξη του ιού και τις προσπάθειες των διαφόρων φορέων, μαζί και της Εθνικής Ασφάλειας, να τον περιορίσουν. Παράλληλα, καταγράφει τις αντιδράσεις του κοινού στις διάφορες πόλεις του πλανήτη. Με ένα καλό σενάριο, με έξυπνους διαλόγους, εμπνευσμένο από την πρόσφατη πανδημία του ιού των πουλερικών και των χοίρων, ο σκηνοθέτης του «Traffic» έφτιαξε μια εφιαλτική περιπέτεια που παρακολουθείται με αγωνία από το πρώτο ώς το τελευταίο της λεπτό.
Αξίζει να τη δείτε...


Μέρος του κειμένου είναι από το http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...