Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ελληνικά περιοδικά 7: Δίκαιος (1976)


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Πέμπτη 1η Ιουλίου 1976
ΤΕΥΧΗ ΣΕΙΡΑΣ: 24
ΣΧΗΜΑ: 14x21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 68
ΤΙΜΗ: 7 δρχ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις Ο.Ε. – Στέλιος Ανεμοδουράς
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ: Εβδομαδιαίο
ΚΩΔ. ΑΡΧΕΙΟΘ.: 343

ΣΧΟΛΙΑ
«Το όνομα μου είναι Πάτρικ Δίκαιος! Και είμαι γιατρός, αποσπασμένος στον Δ.Ο.Υ. (Διεθνή Οργανισμό Υγείας) του Ο.Η.Ε. που με στέλνει σε όποιο μέρος του κόσμου χρειάζεται ιατρική βοήθεια! Είμαι δηλαδή κάτι σαν ιπτάμενος γιατρός! Πολλοί με ξέρουν με το όνομα Δόκτωρ Τζούντο κι είναι αλήθεια πως είμαι κάτοχος της μαύρης ζώνης έκτου βαθμού κι ότι ο δάσκαλος μου στο τζούντο ήταν ο περίφημος Χικαμούρι»…
Με τις φράσεις αυτές συστήνεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ο Δίκαιος, στο ομώνυμο εβδομαδιαίο περιοδικό, την Πέμπτη 1η Ιουλίου του 1976. 68 σελίδες, όμορφο σχήμα και εξώφυλλα που αναδεικνύουν τις ικανότητες του εν λόγω ήρωα στις πολεμικές τέχνες. Άλλη μία αξιόλογη εκδοτική απόπειρα του αείμνηστου Στέλιου Ανεμοδουρά, έγινε πραγματικότητα. Τα σενάρια του J. Ollivier, στις πάντα αυτοτελείς εικοσασέλιδες ιστορίες, απλά μα ενδιαφέροντα, αποκτούν μορφή από τα σχέδια του R. Marcello με τη καθαρή γραμμή και τις δυναμικές σκηνές δράσης.


Στις υπόλοιπες σελίδες συναντούμε το “Ρακάλ - Ο γιος του προιστορικού ανθρώπου” των R. Lecureux (σενάριο) και A. Cheret (σχέδιο), που περιγράφει με συναρπαστικό και ώριμο τρόπο τις περιπέτειες ενός πρωτόγονου ανθρώπου σε μια γεμάτη κινδύνους παρθένα γη. Από το τεύχος 14 ως και το 21 ο Ρακάλ κυριαρχεί και στα εξώφυλλα του περιοδικού, δείγμα ίσως της θετικής ανταπόκρισης-προτίμησης των αναγνωστών του.
Ο κάου-μπόυ “Τέντυ Τεντ” (οχτασέλιδες περιπέτειες) και η σειρά “Ένα αγόρι πάει στο πόλεμο” (με μόλις 3 σελίδες ανά τεύχος) ακολουθούν, με την ύλη να ολοκληρώνεται από μικρές μονοσέλιδες ή δισέλιδες χιουμοριστικές ιστοριούλες, καθώς και από ένα όμορφο τετρασέλιδο στο κέντρο του περιοδικού που ονομάζεται “Το εφημεριδάκι των παιχνιδιών”. Στα τεύχη 13 και 14 περιλαμβάνεται και ένα οχτασέλιδο ένθετο ως δώρο: το πολύχρωμο άλμπουμ των ομάδων της Α΄ Εθνικής! Ο “Δίκαιος”, περιοδικό αναμφίβολα εναρμονισμένο στη δεκαετία του 70, μοντέρνο και καλαίσθητο (αν και με κάπως πρόχειρα εξώφυλλα) για τα δεδομένα της εποχής του, άντεξε μόλις 24 τεύχη με το τελευταίο να κυκλοφορεί τη Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους που ξεκίνησε. Η πληθώρα των περιοδικών εκείνη τη –χρυσή!– περίοδο το οδήγησε, πιθανότατα, σε χαμηλές πωλήσεις και μειωμένο ενδιαφέρον από πλευράς αναγνωστών.


Οι τίτλοι των τευχών που κυκλοφόρησαν:
1. Ο ιπτάμενος γιατρός!
2. Αιχμάλωτοι των λαθρέμπορων
3. Θέλω δικαιοσύνη!
4. Ο δρόμος των σκλάβων
5. Οι ξεχασμένοι στρατιώτες
6. Τα 12 σμαράγδια
7. Τα μυστηριώδη ίχνη
8. Το μαύρο χέρι
9. Μακελειό στις Μπαχάμες!
10. Ο πύργος με τα φαντάσματα
11. Για να σωθεί μια ζωή!
12. Οι απαγωγείς!
13. Επιχείρηση Πάνθηρας
14. Ο ήλιος των νεκρών
15. Εκδίκηση στο Νασάου
16. Ο μαύρος θάνατος
17. Ο πράκτωρ ερχόταν από το Λονδίνο
18. Το μυστικό του ήλιου*
19. Ο τελευταίος από τη χαμένη φυλή*
20. Τα δεσμά της αλήθειας*
21. Ο πήλινος βράχος*
22. Στη ζούγκλα της Ταϋλάνδης
23. Το χαμένο νησί*
24. Επιχείρηση Ποσειδώνας

Υπογραμμίζουμε εδώ πως οι άνωθεν τίτλοι, είναι οι τίτλοι που εμφανίζονται στα εξώφυλλα. Δεν αφορούν απαραίτητα τους τίτλους των αυτοτελών περιπετειών του Δίκαιου. Οι τίτλοι, λοιπόν, που έχουν τον αστερίσκο δίπλα τους, αναφέρονται στις περιπέτειες του Ράκαλ. Τέλος, η περιπέτεια του Δίκαιου που αναφέρεται στον τίτλο του εξωφύλλου του τεύχους 17, δημοσιεύεται στο Νο 18 -εκ παραδρομής προφανώς!

Κείμενο: Χρήστος Νάστος
Επιμέλεια παρουσίασης: Πλαφουτζής Παναγιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...