Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 15: Το στίγμα του κολασμένου / Some came running (1958)

Είδος: Δραματική
Παραγωγή: MGM
Διάρκεια: 136΄
Σκηνοθεσία: Vincente Minnelli
Σενάριο: John Patrick, Arthur Sheekman
Μουσική: Elmer Bernstein
Ηθοποιοί: Frank Sinatra, Dean Martin, Shirley MacLaine, Martha Hyer, Arthur Kennedy, Nancy Gates, Leora Dana

Υπόθεση: Ο Ντέιβ Χιρστ (Frank Sinatra), έχοντας εκπληρώσει το χρέος του προς την πατρίδα, επιστρέφει από τον πόλεμο στη πόλη που μεγάλωσε, το Πάρκμαν. Φτάνοντας στη μικρή πόλη, ο Ντέιβ προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής του. Έτσι, συνεχίζει τη δουλειά που είχε και πριν από τον πόλεμο, τη συγγραφή βιβλίων, παρόλο που αυτή η δουλειά τον έχει απογοητεύσει μιας και κανένα από τα βιβλία που έχει εκδώσει έως τώρα δεν γνώρισε επιτυχία.




Σύντομα, ο Ντέιβ, γνωρίζει έναν ξέγνοιαστο χαρτοπαίχτη, τον Μπάμα Ντίλερτ (Dean Martin), με τον οποίο από την πρώτη κιόλας στιγμή γίνονται αχώριστοι φίλοι. Ενώ, λοιπόν, ο Ντέιβ φαίνεται ότι έχει αρχίσει να βρίσκει το δρόμο του, υπάρχει ακόμα μια μελανή κηλίδα στη ζωή του. Ο Ντέιβ έχει ένα αμοιβαίο μίσος με τον αδελφό του, Φρανκ (Arthur Kennedy), που είναι κοινωνικά ανερχόμενος επιχειρηματίας και ντρέπεται για τις συναναστροφές του αδελφού του. Καθώς τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονται σε δραματικές καταστάσεις, ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε γωνιά της πόλης…




Βασισμένος στη νουβέλα του James Jones, ο Vincente Minnelli –τον οποίο έχουμε συνηθίσει στα μιούζικαλ– καταφέρνει άριστα να μας δώσει μια κλασική δραματική ταινία, με τον Frank Sinatra να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Σηκώνοντας στους ώμους του όλη την ταινία, ο Sinatra ξεχωρίζει από το υπόλοιπο καστ, χωρίς ωστόσο οι άλλοι ηθοποιοί να υστερούν σε θέμα ερμηνείας, παρουσιάζοντας χαρακτήρες που ο καθένας από αυτούς αντιπροσωπεύει και μια κοινωνική αξία.
Εξαιρετική και επιβλητική η μουσική του Elmer Bernstein, υποψήφια για Oscar τραγουδιού (“To love and be loved”), το οποίο όμως δεν κέρδισε.
Το «Στίγμα του κολασμένου» προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 2 Νοεμβρίου 1959.


Δείτε και το trailer:



Κείμενο: Σπύρος Πιτικάρης
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...