Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 13: Πυροσβεστικός σταθμός 49 / Ladder 49 (2004)


ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ: ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΗΡΩΕΣ!

Σκηνοθεσία: Jay Russell
Ηθοποιοί: Joaquin Phoenix (Jack Morrison), John Travolta (Captain Mike Kennedy), Jacinda Barrett (Linda Morrison), Robert Patrick (Lenny Richter), Morris Chestnut (Tommy Drake), Billy Burke (Dennis Gauquin), Balthazar Getty (Ray Gauquin), Tim Guinee (Tony Corrigan), Kevin Chapman (Frank Mckinny), Jay Hernandez (Keith Perez)
Διάρκεια: 115'

Ο Jack (Joaquin Phoenix) είναι ένας πυροσβέστης αφοσιωμένος στη δουλειά του και πάντα δίνει τον καλύτερό του εαυτό, ακόμα και στις πιο επικίνδυνες και δύσκολες περιπτώσεις. Τώρα βρίσκεται παγιδευμένος σ’ένα φλεγόμενο κτίριο και ενώ περιμένει τη βοήθεια των συναδέλφων του, που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τον σώσουν, ανακαλεί στη μνήμη του όσα γεγονότα σημάδεψαν την πορεία του στο πυροσβεστικό σώμα αλλά και στη προσωπική του ζωή. Μέσα σ’αυτή την τραγική κατάσταση ο Jack συνειδητοποιεί όλα όσα έχασε, τις μικρές καθημερινές απολαύσεις που στέρησε στον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του κάθε φορά που το καθήκον τον καλούσε, κινδυνεύοντας να χάσει ακόμα και τη ζωή του. Τώρα ο Jack έρχεται αντιμέτωπος με τις επιλογές και τις πράξεις του...


To "Ladder 49" σκηνοθετεί ο Jay Russell, που μπορεί να του λείπει η εμπειρία αλλά όχι και το σχετικό ταλέντο, παρουσιάζοντας όμορφα σκηνοθετημένες σκηνές. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκουμε τον Joaquin Phoenix (Gladiator, The Village) που είναι δεδομένα συμπαθητικός και δίνει ένα βάθος στον χαρακτήρα που καλείται να ερμηνεύσει. Σε δεύτερους ρόλους συναντάμε τους John Travolta, Robert Patrick και την συμπαθητική Jacinda Barrett.




Η ταινία θέλει να τονίσει τον ηρωισμό απλών ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν το κοινό καλό. Το "Ladder 49" ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια υλοποίησης του οράματος του παραγωγού Casey Silver να προσεγγίσει τον κόσμο των πυροσβεστών με τρόπο που να αποδίδει όσο το δυνατό πιο ρεαλιστικά όλη εκείνη την ατμόσφαιρα που κρύβεται πίσω από το απαιτητικό έργο που επιτελούν. Μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Αμερικανοί έδειξαν να ευαισθητοποιούνται ιδιαιτέρως γύρω από την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά και τη διάθεση αυτοθυσίας που τους διακρίνει προκειμένου να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε ανάγκη. Έτσι, λοιπόν, η ταινία λειτούργησε σαν φόρος τιμής στη ψυχική δύναμη των ξεχωριστών αυτών προσώπων, αποτυπώνοντας όχι μόνο στιγμές επί τω έργω αλλά και ρίχνοντας παράλληλα φως στη αθέατη πλευρά της καθημερινότητάς τους, όπου οι ήρωες εκδηλώνουν τις ίδιες ευαισθησίες και ανησυχίες με τους απλούς ανθρώπους, δημιουργούν δεσμούς φιλίας και μοιράζονται με τις οικογένειές τους τρυφερές στιγμές.




Η ταινία δίνει ζωή σε χαρακτήρες που συνδυάζουν το ηρωικό στοιχείο και το καθαρά ανθρώπινο πρόσωπο κάτι που τους κάνει πέρα από ρεαλιστικούς και προσιτούς. Γίνονται οι ήρωες της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που ρίχνονται με απίστευτη ενέργεια και θάρρος στις πιο απίθανες καταστάσεις, σε πυρκαγιές που ο Russell αποδίδει πολύ αυθεντικά και εκεί ακριβώς αφήνει να διαφανούν η ένταση και ο φόβος τους τονίζοντας τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους.




Η δράση της ταινίας λαμβάνει χώρα στη Βαλτιμόρη που αποτέλεσε επιλογή των συντελεστών καθώς, όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναφέρει, ήταν η ιδανική περίπτωση γιατί δημιουργεί μέσα από τις αντιφάσεις της την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Υπάρχει υπερβολικός πλούτος από τη μια και φτώχεια από την άλλη, ουρανοξύστες και εργατικές ήσυχες συνοικίες, ενώ η γεωγραφική της θέση, το ότι είναι λιμάνι, δημιουργούσε μια πολύ γοητευτική συμβολική αντιφατική συνύπαρξη φωτιάς και υγρού στοιχείου. Μέσα από αυτή την αντίφαση γινόταν ευκολότερη και η απόδοση των συγκρουόμενων συναισθημάτων των πυροσβεστών και των οικογενειακών τους δεσμών.




Το ενδιαφέρον του θεατή παραμένει αμείωτο καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, ενώ υπάρχουν στιγμές που είναι ιδιαιτέρως συγκινησιακά φορτισμένες. Τα εφέ με τις φωτιές είναι εξαιρετικά, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο το επάγγελμα του πυροσβέστη...
Κριτική: 91/100

Δείτε το trailer της ταινίας, εδώ:



Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...