Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Λογοτεχνικές Προτάσεις 43 / Βιβλιοκριτική: Υπερβορέα Α΄ - Οι Αρνητές της Ουτοπίας (Μυθιστόρημα)


Αφουγκράστηκαν τον απόηχο του θρύλου.
Αγκιστρωμένοι στην τελευταία τους χίμαιρα, παραβιάζουν τις πύλες της ξεχασμένης πολιτείας, αποφασισμένοι για όλα -και πάνοπλοι. Δεύτερο λάθος! Τώρα αντικρίζουν το πρόσωπο της Υπερβορέας!...

Οι πρώτες λέξεις του σημαντικότερου μυθιστορήματος της ελληνικής φανταστικής λογοτεχνίας. Οι λέξεις παίρνουν ζωή έντονη και εμείς ως γοητευμένοι αναγνώστες παρασυρόμαστε στη πολυτάραχη δίνη τους. Στη δίνη της συναρπαστικά μοναδικής ιστορίας που έπλασε ο αστροφυσικός και μετεωρολόγος Μιχάλης Αντωνόπουλος, ως το πρώτο μέρος μίας τριλογίας που έμελλε να καθορίσει και να επηρεάσει όσο καμία τη γραφή του σύγχρονου φανταστικού στην Ελλάδα.
Δομημένο άψογα σε δύο χρονικές περιόδους, στο παρόν και στο 1944 (στην αρχή του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) η Υπερβορέα αποτελεί ένα αξέχαστο λογοτεχνικό ταξίδι στις εσχατιές του κόσμου, στην τρομακτικά παγωμένη και παγωμένα τρομακτική Γροιλανδία. Η αναζήτηση δύο διακεκριμένων αρχαιολόγων/γεωφυσικών (ένας Νορβηγός και ένας Αμερικάνος) της μυθικής πολιτείας της αρχαιότητας, βασιζόμενοι στο γραπτό χρονικό ενός Γερμανού υπολοχαγού-πολεμικού ανταποκριτή, στις περιγραφές του οποίου -με εκπληκτική αληθοφάνεια- βασίζεται ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου.
Στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, μία αυστηρά επίλεκτη ομάδα Waffen SS αναλαμβάνει μια καταδικασμένη εξ αρχής αποστολή. Την ανακάλυψη της Υπερβορέας και των άγνωστων όπλων που αυτή κρύβει, με σκοπό τη μεταστροφή του πολέμου ως τη τελευταία απόπειρα του Γ’ Ράιχ να επιβληθεί ανά τον κόσμο. Πάνοπλοι, περήφανοι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση βαδίζουν προς το πεπρωμένο τους. Τον απόλυτο τρόμο! Η ομάδα αγγίζει το σκοπό της. Και εκεί συναντά τη νύχτα της ιστορίας, τους φύλακες της πολιτείας!
Σχεδόν 50 χρόνια μετά οι 2 πρωταγωνιστές-επιστήμονες βαδίζουν στα χνάρια τους με οδηγό τους το ημερολόγιο της χαμένης αποστολής ΑΒΑΛΟΝ ΙΙ, και ένα αντίτυπο από το μυστηριώδες βιβλίο του πατέρα του Νορβηγού γεωφυσικού… Τίποτε δε θα είναι ξανά το ίδιο. Τίποτε.
Έργο απαιτήσεων και υψηλού λογοτεχνικού επιπέδου, με πάμπολλα ιστορικά και εθνολογικά στοιχεία (σημαντικές οι σημειώσεις στο τέλος του βιβλίου), άφθονη δράση, και γοητευτικές όσο και ισχυρές δόσεις τρόμου, ο συγγραφέας οδηγεί με τη φαντασία του τους ήρωες του όλο και πιο κοντά στα ξεχασμένα μονοπάτια του ψύχους. Το πνεύμα του μέγιστου Χ.Φ.Λάβκραφτ (βλ. Στα Βουνά της Τρέλλας) πλανάται καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου, όχι τόσο στη θεματολογία όσο στη παγερή, αλλόκοτη, απόκοσμη ατμόσφαιρα που δημιουργεί.
Καθηλωτικό σε όλη του την έκταση, αστείρευτα γοητευτικό και ελκυστικά παγερό, το "Αρνητές της Ουτοπίας" παραμένει ένα αριστουργηματικό δείγμα φανταστικής λογοτεχνίας δίχως όμοιο του, ικανό να θαμπώσει κάθε αναγνώστη του είδους-και όχι μόνο. Τα δύο επόμενα μέρη "Η Πάλη με τις Σκιές" και "Στη Γη της Μετάπτωσης" αποτέλεσαν άξιους λογοτεχνικούς συνεχιστές, από τα οποία όμως έλειπε η αρχική μαγεία του πρώτου μέρους.

Ούτε από ξηρά, ούτε από θάλασσα, θα βρεις το δρόμο που θα σε πάει στου Υπερβόρεους.
Πίνδαρος

Συγγραφέας: Μιχάλης Ν. Αντωνόπουλος
Αριθμός σελίδων: 324
ISBN: 960-7267-57-5
Σχήμα: 14X21
Τιμή: 15,28€
Εκδόσεις: Αίολος

Χρήστος Νάστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...