Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Σινεμά και DVD 13: Το πέταγμα του κύκνου (2010)


Υπόθεση
Σαν φοιτητής στο Πολυτεχνείο, ο Αλέξης είναι επαναστάτης, παθιασμένος με τη ζωή, τη φύση, τον έρωτα. Στην πορεία της ζωής του όμως, καταλήγει να γίνει ένα ακόμη “golden boy” μιας πολυεθνικής εταιρίας, ένα γρανάζι στο μηχανισμό που πολεμούσε στο παρελθόν. Έτσι, παρασυρμένος από την επιτυχία, αφήνει πίσω του αξίες, φίλους και την ίδια του την οικογένεια.
Η ζωή του παίρνει τραγική τροπή, όταν η απληστία της εταιρείας στην οποία είναι στέλεχος γίνεται η αιτία για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, με πολλά ανθρώπινα θύματα. Ο Αλέξης συνταράζεται, αντιδρά και γρήγορα έρχεται αντιμέτωπος με τα μεγάλα συμφέροντα. Θέλει να ξαναβρεί όλα όσα έχασε, τη ζωή του... Κι ενώ τριγύρω του εξελίσσεται ένα θρίλερ για την απόδοση ευθυνών, ο Αλέξης νοιώθει παγιδευμένος και σύντομα οδηγείται σε μια αδυσώπητη σύγκρουση.
Το πέταγμα του κύκνου είναι το πέταγμα της ψυχής στην ελευθερία, στην ομορφιά, στη μαγεία της φύσης και του έρωτα. Είναι μια αναφορά σε ό,τι χάνουμε στη δίνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, κάπου ανάμεσα στις συμπληγάδες της καριέρας και της οικονομικής επιτυχίας.



Σημείωμα του σκηνοθέτη
Η ταινία ακολουθεί τους νόμους του Αριστοτέλη περί τραγωδίας. Αρχή, μέση, τέλος. Αντίθεση, σύγκρουση, ποιοτική μεταβολή, λύτρωση. Οι καταστάσεις φτάνουν στα άκρα και οι ήρωες γίνονται τραγικά σύμβολα της εποχής τους. Η σύγκρουση δεν γίνεται μεταξύ καλών και κακών αλλά μεταξύ του ήρωά μας και του συστήματος. Ο ήρωάς μας προκάλεσε τη μοίρα του με τα λάθη του, την αλαζονεία του και την ασέβειά του σε μεγάλες αξίες.
Ήθελα να κάνω μια ταινία πάνω στα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα του σήμερα που καίνε. Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια να βγαίνουν μεγάλα συναισθήματα, ο έρωτας, η αγάπη, οι αξίες, η φιλία, η ομορφιά της φύσης. Που όλα έχουν απαξιωθεί και χάνονται και μαζί τους χανόμαστε και εμείς.
Με βασανίζει χρόνια τώρα ένα ερώτημα.
Που πάμε;... Και ποιος μας πάει;...
Οι κυβερνήσεις που εκλέγουμε, ή το αόρατο χέρι του πολυεθνικού κεφαλαίου, που εν ονόματι του κέρδους καταλύει κάθε νόμο και αξία, ισοπεδώνει τον άνθρωπο και καταστρέφει τη φύση;...



Πρωταγωνιστούν
James D'Arcy, Alicia Witt, Colm Meaney, Linda Gray, Tom Frederic, Georgina Ryalance, Larry Hagman, Γιάννης Βούρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ρένος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντώνης Αντωνίου, Μπέτυ Μαγγίρα, Νίκος Ψαρράς, Θανάσης Βέγγος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν.
Και ακόμα: Μενέλαος Ντάφλος, Αλέξια Τερεζάκη, Στράτος Κανιαμός, Άλκης Παναγιωτίδης, Βασίλης Μαυρομάτης, Κωστής Μαλκότσης, Δέσποινα Μοίρου, Δημήτρης Βερύκιος, Δημήτρης Εριφιλίδης, Λύδα Μανιατάκου, Τες Σπέντζος, Βίκυ Κουμούτσου, Δημήτρης Μακαλιάς, Θέμης Πάνου, Θάνος Κοντογιώργης, Τάκης Ζαχαρόπουλος



Σκηνοθεσία: Νίκος Τζίμας
Σενάριο: Νίκος Τζίμας
Σύμβουλοι Σεναρίου: Ανδρέας Φραγκιάς , Θανάσης Βαλτινός
Συνεργάτες Σεναρίου: Μπάμπης Τσικληρόπουλος, Γιάννης Χρυσούλης, Θάνος Ξηρός και ο Chris Fallon
Φωτογραφία: Άρης Σταύρου
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Τελικό μοντάζ για Αμερική: Conrad Gonzalez
Μουσική: Λουκάς Θάνος
Τραγούδια: Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης Σκηνοθεσία: Νίκος Τζίμας
Φιλμ: 35mm Kodak
Ήχος: Dolby Digital
Χώρα Παραγωγής: ΕΛΛΑΔΑ
Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
Διάρκεια: 109'
Διανομή: Odeon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...