Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Σερ Κρίστοφερ Λι


Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Κρίστοφερ Λι. Ο βετεράνος ηθοποιός που χάρισε εμβληματικές ερμηνείες στον κινηματογράφο και στο θέατρο, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 93 ετών, έπειτα από νοσηλεία του για αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Ο χαρισματικός ηθοποιός που συνδέθηκε με τον ρόλο του «Δράκουλα», στην κλασική ταινία τρόμου του Τέρενς Φίσερ (1958), άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή, στο Chelsea and Westminster Hospital του Λονδίνου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.


Η είδηση του θανάτου του Κρίστοφερ Λι, έγινε γνωστή, μόλις σήμερα, έπειτα από επιθυμία της συζύγού του. Η Gitte Lee ήθελε να ενημερωθούν πρώτα οι συγγενείς του αξέχαστου ηθοποιού και έπειτα τα Μέσα. Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για περισσότερα από 50 χρόνια. Γνωρίστηκαν το 1960 μέσω κοινών φίλων και λίγους μήνες αργότερα αρραβωνιάστηκαν. Στις 17 Μαρτίου του 1961, ο Κρίστοφερ Λι ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με την αγαπημένη του, Gitte. Δύο χρόνια αργότερα, απέκτησαν μία κόρη, την Christina Erika Carandini Lee.


Η καριέρα του ηθοποιού στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1947, με έναν ρόλο στην ταινία «Corridor Of Mirrors», αλλά ο Λι κατάφερε να αποκτήσει την φήμη που αντιστοιχούσε στο ταλέντο του, στα τέλη της δεκαετίας του '50. Χάρη στη συνεργασία του με την θρυλική Hammer Films, την κινηματογραφική εταιρία παραγωγής που για δύο δεκαετίες μεσουρανούσε στο χώρο των ταινιών τρόμου, ο Λι έκλεισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «The Curse of Frankenstein». Ο ρόλος, όμως, που τον σημάδεψε μέχρι το τέλος της ζωής του, ήταν εκείνος του Κόμη Δράκουλα.
Ο ίδιος είχε πει: «Από τις ταινίες της καριέρας μου, οι 15 ήταν με ήρωα τον Δράκουλα. Το 1958 ήταν η πρώτη και το 1972, η τελευταία. Πράγματι τυποποιήθηκα για λίγο, αλλά αυτό άλλαξε στη συνέχεια. Δούλεψα με τον Μπίλι Ουάιλντερ, τον Τζον Λάντις, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον Τιμ Μπάρτον, έκανα ταινίες του φανταστικού, κωμωδίες, ανόητες κωμωδίες»...


Το 1974 ο Ίαν Φλέμινγκ, συγγραφέας των περιπετειών του Τζέιμς Μποντ αλλά και ξάδερφος(!) του Λι, του πρότεινε τον ρόλο του Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα (Francisco Scaramanga) στον «Άνθρωπο με το Χρυσό Πιστόλι» («The Man with the Golden Gun»).
Αξέχαστος και ως μάγος Σάρουμαν στην κινηματογραφική τριλογία «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» (2001–2003) καθώς επίσης και στην τριλογία «The Hobbit» (2012–2014), ενώ ερμήνευσε και τον Count Dooku στις ταινίες «Star Wars», το 2002 και το 2005. Συνεργάστηκε με τον Τιμ Μπάρτον για τις ταινίες «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και «Sleepy Hollow».


Ο Λι πίστευε ότι έδωσε την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, όταν ενσάρκωσε τον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο του Πακιστάν, Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, το 1998. Από τις αγαπημένες του ταινίες τρόμου, στις οποίες συμμετείχε ήταν το «Wicker Man» (1973).
Ο Βρετανός ηθοποιός χρίστηκε Ιππότης, το 2009, για την προσφορά του στην υποκριτική τέχνη και την φιλανθρωπική δράση του. Eπίσης τ' όνομά του δόθηκε σε μία υποτροφία των βραβείων Bafta fellowship το 2011.
Με μια φιλμογραφία που μετράει 207 ταινίες κι 65 χρόνια ενεργής καριέρας, ο Λι είναι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της 7ης τέχνης. Για τόσα χρόνια μας ταξίδευε, μέσα από τους ρόλους του, σε κόσμους μαγικούς, φανταστικούς. Τώρα, δεν μένει παρά να του ευχηθούμε κι εμείς, "καλό ταξίδι"!...

2 σχόλια:

  1. Περιττό το οποιοδήποτε σχόλιο για έναν από τους πιο αγαπητούς, αξιόλογους και ευγενείς ηθοποιούς όλων των εποχών. έφυγε πλήρης ημερών μα κυρίως πλήρης από αναγνώριση, εκτίμηση και κινηματογραφική δόξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...