Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Αρκάς: «Σ' αυτή τη χώρα είναι επικίνδυνο να είσαι με τους άλλους... Όποιοι και να είναι αυτοί»


Κάποια από τα σκίτσα που δημιούργησε ο Έλληνας σκιτσογράφος Αρκάς, τα οποία ανέβηκαν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων και απειλών από κάποιους που θεώρησαν ότι πολεμάει την κυβέρνηση και τον κατηγόρησαν ότι χρηματίζεται!

To bullying κατά του σκιτσογράφου

Είναι απίστευτο πως στη σημερινή εποχή μπορεί κάποιοι άνθρωποι να έχουν τόσο οπισθοδρομικά μυαλά. Ζήτημα της ανύπαρκτης παιδείας μας, μάλλον... Το ζήσαμε κι αυτό… Να σχεδιάζει ο Αρκάς σκίτσα, να τα ανεβάζει στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και να βρίσκονται κάποιοι που όχι απλά διαφωνούν (απόλυτα σεβαστό), αλλά που αντιδρούν, τον απειλούν και τον κατηγορούν ότι χρηματίζεται, ότι παίρνει λεφτά δηλαδή για να χτυπάει την κυβέρνηση!
Είναι, άραγε, όλοι αυτοί απλά «αγανακτισμένοι» άνθρωποι που δεν έχουν δει ποτέ πριν στη ζωή τους σκίτσο του Αρκά και δεν κατάλαβαν τίποτα; Είναι απλά ηλίθιοι που εκφράζονται μέσω διαδικτύου με τον μόνο τρόπο που μπορούν, δηλαδή με άναρθρες κραυγές; Ή είναι οπαδοί ολοκληρωτικών καθεστώτων, που δεν ανέχονται να υπάρχει τριγύρω τίποτα διαφορετικό, πέρα από τη δική τους άποψη για τα πράγματα;
Στο επίμαχο σκίτσο εμφανίζεται ένας άντρας που λέει: «Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα».
Οι αντιδράσεις και οι απειλές ήταν τόσο έντονες που η επίσημη σελίδα του στο Facebook διέκοψε για λίγες ώρες την λειτουργία της. Ανακοινώθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Με εντολή του Αρκά η σελίδα αναστέλλει τις αναρτήσεις μέχρι νεωτέρας. Ο διαχειριστής». Σε άλλη ανάρτηση ο διαχειριστής έκανε λόγο για πολιτική βαρβαρότητα, ενώ αργότερα ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:
«Στο κλίμα τής πολιτικής βαρβαρότητας κάποιοι παρεξήγησαν κάποιες αναρτήσεις και έκαναν κακοήθη σχόλια. Έφτασαν σε σημείο να υπαινιχθούν ότι ο Αρκάς χρηματίζεται από συγκεκριμένα κέντρα για τα σκίτσα που αναρτήσαμε.
Δεν συμφωνούμε με την απόφαση του Αρκά, αλλά καταλαβαίνουμε απολυτά έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή απέφυγε τη δημοσιότητα, να διασύρεται από ανεγκέφαλους επειδή, χωρίς κανένα κέρδος, έδωσε την άδεια να δημοσιεύονται σκίτσα του στο FB».


Στο μεταξύ, πολύ μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις για το γεγονός πως ένας σκιτσογράφος δέχεται πόλεμο για τα σκίτσα του. Κάποιοι μάλιστα θυμήθηκαν την επίθεση στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι όπου δολοφονήθηκαν 12 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και πολύ σπουδαίοι σκιτσογράφοι. Μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν την σελίδα για να δείξουν την στήριξή τους στον δημιουργό.
Τελικά, αρκετές ώρες αργότερα, η σελίδα επέστρεψε, με τους διαχειριστές να κάνουν μια καινούρια ανακοίνωση: «Επαναφέρουμε τη λειτουργία της, γιατί η διακοπή της πήρε υπερβολικές διαστάσεις και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης απ’ όλες τις πλευρές. Ζούμε σε άγριους, τρελούς και επικίνδυνους καιρούς...». Αμέσως μετά "επέστρεψε" και ο Αρκάς, δημοσιεύοντας ένα ακόμα καυστικό σκίτσο. Φαίνεται πως ο αγαπημένος δημιουργός συνειδητοποίησε το αυτονόητο: ότι το έξυπνο χιούμορ του Αρκά δεν είναι για όλους!


Δημοσιεύουμε παρακάτω μερικά από τα σχόλια στήριξης προς τον δημιουργό:

-"Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι άλλοι. Εμείς είμαστε με τον Αρκά."

-"Στη χώρα που ξέμεινε από ήρωες και είδωλα υπάρχει, τουλάχιστον, ο Αρκάς... Εκεί που οι Άλλοι βγάζουν κραυγές, εκείνος έχει να αντιπαραθέσει ευφυΐα και καθαρή ματιά..."

-"Το χιούμορ σου δεν λογοκρίνεται... το χαμόγελο που μας χαρίζεις, ούτε και αυτό... Συνέχισε να μας κάνεις να χαμογελάμε... το μόνο που μας έμεινε και ο αέρας που αναπνέουμε..."

-"Σε χρειαζόμαστε. Συνέχισε να μας φωτίζεις με την σάτιρα σου και την καθαρή σκέψη σου."

-"Μέτρα, περικοπές, μειώσεις, λιτότητα, κακομοιριά, φτώχεια, ταλαιπωρία, φόροι, χρέη, μειώσεις κλπ κλπ... με την φόρα που πήραν κάποιοι θα μας αφαιρέσουν και το δικαίωμα να έχουμε χιούμορ στην ζωή μας... γιατί με όλα αυτά κάποιοι έχουν σταματήσει να γελούν...!! Λυπάμαι αυτούς που η φτώχεια, η κακομοιριά και μείωση, είναι στα εγκεφαλικά τους κύτταρα και όλα τα βλέπουν επί σκοπού. Και μη χειρότερα."

-"Αφού ξανάνοιξε η σελίδα του Αρκά, τότε ξαναπέκτησε έναν ακόμα λόγο ύπαρξης το facebook."


1 σχόλιο:

  1. Απορίας άξιον για τη παιδεία των ανθρώπων αυτών οι οποίοι τάχθηκαν κατά του Αρκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...