Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η Κατάκτηση της Δύσης 7


Επεισόδιο 7: ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ (Tarquinio)

Το κόμικς: Ενάμισης χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που ο Pat MacDonald συνάντησε τους Adams. Ο Bill και η Brenda έχουν εγκατασταθεί στο Monterey ενώ ο Pat προσπαθεί ακόμα να ανακαλύψει τι τελικά συνέβη στον George Adams. Θα το μάθει όταν συναντά τυχαία τον παλιό του διοικητή στους Texas Rangers, Ταγματάρχη Hays, ο οποίος τον οδηγεί σε ένα μισότρελο George Adams στον οποίο έχει αναθέσει την καθαριότητα των πλωτών φυλακών της πόλης. Δυο μούτρα που είναι μπουζουριασμένα στη στενή, ο Chato και ο Λοστρόμος, βρίσκουν στη Βίβλο, που έχει πάντα μαζί του ο George, ένα χάρτη που υποδεικνύει την τοποθεσία ενός κοιτάσματος χρυσού. Έτσι καθώς δραπετεύουν τον σέρνουν μαζί τους, ελπίζοντας πως θα τον καταφέρουν να τους υποδείξει την ακριβή τοποθεσία.


Ο George τελικά θα βρει τη μνήμη του μόνο όταν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το γιο του Bill, ο οποίος το σκάει από το Monterey για να συνδράμει τον Pat στην αναζήτηση του πατέρα του. Αντί όμως να πάρει το παιδί του και να φύγει, ο George - τυφλωμένος από τη λάμψη του χρυσού - εξακολουθεί να αναζητεί το κοίτασμα και οδηγείται σε μια μονομαχία με τον λοστρόμο από την οποία τελικά πεθαίνουν και οι δύο. Ο Pat οδηγεί τον μικρό Bill πίσω στη μητέρα του και, βλέποντας την απελπισία της, την καλεί να μείνει με το παιδί της στο ράντσο του, στο Texas.




Παρατηρήσεις: Η κούρσα για το χρυσάφι της Καλιφόρνια (California Gold Rush) άρχισε τον Ιανουάριο του 1848 όταν ένας εργάτης, o James Marshall ανακάλυψε τον πολύτιμο λίθο στην τοποθεσία Sutter’s Mill, λίγα μίλια δυτικά του San Francisco. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι τότε η California ήταν ακόμη υπό Μεξικανική κυριαρχία. Από τη μια όμως το τέλος του Μεξικανο-αμερικανικού Πολέμου και η ενσωμάτωση της California στις ΗΠΑ και από την άλλη η επίσημη ανακοίνωση του προέδρου James Polk ότι όντως βρέθηκε χρυσάφι, έφεραν 300.000 μετανάστες στην Δυτική Ακτή. Ακριβώς επειδή έκαναν το ταξίδι το 1849 ονομάστηκαν forty-niners.



Η αναζήτηση για χρυσάφι.
Επάνω καλλιτεχνική απεικόνιση, κάτω φωτογραφία εποχής
.

Μέσα σε 7 χρόνια το San Francisco από μικρό χωριουδάκι έγινε μεγαλούπολη. Οι μετανάστες του χρυσού συνέβαλαν στον αφανισμό των ιθαγενών πληθυσμών με τους ιούς που μετέφεραν μαζί τους, ειδικά με την ευλογιά που υπολογίζεται πως αφάνισε το 80% του πληθυσμού των Ινδιάνων της περιοχής.


Το Σαν Φραντσίσκο στα 1850


Το τεύχος 12 της ιταλικής σειράς Collana Rodeo, στο οποίο δημοσιεύθηκε
για πρώτη φορά η συγκεκριμένη περιπέτεια.

Έρευνα-κείμενα: CrazyHorse
Επιμέλεια εικονογράφησης-παρουσίασης: adamsjim
Την έρευνα για όλα τα τεύχη της σειράς, μπορείτε να την βρείτε στο blog
http://kataktisidisis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...