Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Λογοτεχνικές Προτάσεις 32: Οι πύλες της φωτιάς (Ιστορικό μυθιστόρημα)


Επτά ημέρες πολέμου και ζωής...
Σε ένα στενό πέρασμα του όρους Καλλιδρόμου με τη θάλασσα, που λέγεται Θερμοπύλες, μακριά από την γενέτειρά τους, στα 480 π.Χ. τριακόσιοι επίλεκτοι Σπαρτιάτες πολεμιστές απώθησαν τους χιλιάδες πολεμιστές του Πέρση εισβολέα και έδωσαν με γενναιότητα τη ζωή τους, υπηρετώντας με ανιδιοτέλεια τη δημοκρατία και την ελευθερία. Μια απλή επιγραφή σε επιτύμβια στήλη δείχνει το μέρος όπου είναι θαμμένοι.
Ο Πρέσσφιλντ, που εμπνεύστηκε από εκείνη την επιτύμβια στήλη, έχει συνδυάσει με υπέροχο τρόπο τη γνώση με τη φαντασία. Οι πύλες της φωτιάς, όπου ο αφηγητής είναι ο μόνος επιζών της επικής εκείνης μάχης, ένας βοηθητικός του σπαρτιατικού πεζικού που βρέθηκε ημιθανής κάτω από ένα άρμα και πιάστηκε αιχμάλωτος, είναι μια εξαίσια περιγραφή της μύησης ενός ανθρώπου στο σπαρτιατικό τρόπο ζωής και θανάτου και των μυθικών ανδρών και γυναικών που χάρισαν στον πολιτισμό αυτόν την αθανασία.
Με αποκορύφωμα την επική μάχη, Οι πύλες της φωτιάς υφαίνουν ιστορία, μυστήριο και τραγικό έρωτα σε ένα λογοτεχνικό έργο που φέρνει την ομηρική παράδοση στον εικοστό πρώτο αιώνα...


"Σπάνια ένας συγγραφέας καταφέρνει να αναπλάσει μια ιστορική στιγμή με τόση μαστοριά, αυθεντικότητα και ψυχολογικό βάθος. Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ δεν ήταν στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ., αλλά όταν τελειώσετε το βιβλίο θα νομίζετε ότι ήταν... κι εσείς μαζί!"
Nelson DeMille

"Ο Πρέσσφιλντ ξαναζωντανεύει με εκπληκτικό τρόπο τη μάχη των Θερμοπυλών. Όπως ακριβώς ο Τσαρλς Φρέιζιερ τον Αμερικανικό Εμφύλιο στο Παγερό Βουνό. Όταν τελειώσετε το βιβλίο θα έχετε την αίσθηση ότι πολεμήσατε δίπλα-δίπλα με τους Σπαρτιάτες! Είναι ένα ομηρικό μυθιστόρημα!"
Pat Conroy


"Το τρομακτικό θέαμα της κλασικής μάχης πεζικού γίνεται έντονα σαφές σε αυτό το επικό εγχείρημα της υπέροχης αντίστασης των Ελλήνων κατά των εισβολέων Περσών... πλούσιο από ιστορικές λεπτομέρειες, συναρπαστική δράση κι επιδέξια αφήγηση... Καθηλωτικό!"
Publishers Weekly

"Μαγικό ... μνημειώδες ... ένα έπος."
New York Daily

"Οι πύλες της φωτιάς έχουν αυτό το σπάνιο για ένα μυθιστόρημα: συνδυάζουν έναν έξοχο αφηγητή με μια έξοχη ιστορία... Είναι ένα βιβλίο για όλους όχι μόνο για τους λάτρεις των στρατιωτικών ιστοριών."
killingrommel.com


Ο Steven Pressfield (http://www.stevenpressfield.com/) νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει γράψει μία σειρά από πετυχημένα ιστορικά μυθιστορήματα με θέματα που αντλεί από την αρχαία Ελλάδα και έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στο διεθνές αναγνωστικό κοινό. Ίσως γιατί πριν να είναι συγγραφέας, πρώτα είναι ιστορικός που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την ιστορία της χώρας μας και που για να γράψει ακόμα και την πιο ταπεινή γραμμή στα βιβλία του στηρίζεται στις γνώμες του Ομήρου, του Ηροδότου, του Πλούταρχου, του Παυσανία, του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα. Διαβάζει την κληρονομιά τους, κλέβει ψήγματα απ’ την σοφία τους, συνομιλεί μαζί τους και χρησιμοποιεί όσα μυστικά του σιγοψιθυρίζουν στο αυτί.
Το πλέον γνωστό και αναγνωρισμένο έργο του, οι «Πύλες της φωτιάς» δεν είναι απλά μία ακριβής καταγραφή ιστορικών γεγονότων. Είναι μία δυνατή ιστορία που περιγράφεται μέσα από τα μάτια του φανταστικού ήρωα Χίονη, που όταν είναι παιδί η πόλη του καταστρέφεται συθέμελα από την αδιαφιλονίκητη στρατιωτική δύναμη της εποχής, τους Σπαρτιάτες. Ο Χίονης αναγκάζεται να ακολουθήσει τους εχθρούς του και να αφομοιωθεί στην κοινωνία τους προκειμένου να επιβιώσει.
Μεγαλώνει μέσα στο απολυταρχικό, αυστηρό περιβάλλον της Σπάρτης, βιώνει ταπεινώσεις, περνάει την σκληρή εκπαίδευση στην οποία υποχρεώνονταν όλοι οι άνδρες και καταλήγει να πολεμήσει στο πλευρό του γερασμένου βασιλιά Λεωνίδα στην επική μάχη των Θερμοπυλών. Από την αφάνεια ετοιμάζεται να κατακτήσει την αιώνια δόξα.
Παρότι η ιστορία είναι γνωστή και ειπωμένη στο πέρασμα των αιώνων με χίλιους τρόπους, ο Αμερικάνος συγγραφέας πετυχαίνει να γεμίσει με τόσο απόλυτο τρόπο τις σελίδες του, που ο αναγνώστης καταλαμβάνεται από αγωνία, παθιάζεται μαζί με τους ολοζώντανους χαρακτήρες, παρασύρεται απ’ την ροή των γεγονότων και ετοιμάζεται να πάρει την θέση του στη φάλαγγα ανάμεσα στους υπόλοιπους Λακεδαιμονίους. Οι συγκλονιστικά αληθοφανείς περιγραφές των προπαρασκευών πριν τον πόλεμο και των σκληρών μαχών, χρωματίζουν το βιβλίο με ρεαλισμό, ενίοτε βίαια και συνήθειες που για τη σημερινή εποχή μοιάζουν βάρβαρες. Ο Pressfield, όμως δεν κάνει καμία έκπτωση στην απόδοση των ιστορικών στοιχείων, δεν καλύπτει τίποτα, δεν καταφεύγει σε πολιτικά ορθούς καλλωπισμούς.
Οι «Πύλες της Φωτιάς» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, που δεν θα πρέπει να λείπει απ’ την βιβλιοθήκη σας, είτε σας συναρπάζουν τα ιστορικά αναγνώσματα, είτε όχι. Αν στην κινηματογραφική απόδοση του κόμικ του Frank Miller «300», σας ενόχλησαν οι ανακρίβειες και οι δυσδιάστατοι χαρακτήρες, τότε το βιβλίο του Pressfield θα σας αποζημιώσει στο έπακρο.
Στην χώρα μας κυκλοφόρησε το 2001 από τον Πατάκη και όπως ήταν αναμενόμενο σημείωσε εντυπωσιακές πωλήσεις και δίκαια πέτυχε αλλεπάλληλες εκδόσεις (δεκαοχτώ μόνο μέσα στον πρώτο ενάμιση χρόνο από την κυκλοφορία του). Αν σας γοητεύσει έχετε μπροστά σας τα υπόλοιπα, παρόμοιας θεματολογίας βιβλία του συγγραφέα για τον Αριστείδη, τις Αμαζόνες και δύο για την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ολοκληρώνω παραθέτοντας μία φράση από το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης:
«Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ δεν ήταν στις θερμοπύλες το 480 π.Χ., αλλά όταν τελειώσετε το βιβλίο θα νομίζετε ότι ήταν. Και εσείς μαζί.»
Κριτική από τον Γιάννη Πλιώτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...