Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Πορτρέτα Υπερηρώων 3 - Γούλβεριν (Wolverine)



ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΖΕΡΛΗΣ

Ο Wolverine (ή Λύγκας στα ελληνικά), αποτελεί έναν ακόμα υπερήρωα, ο οποίος με την πάροδο των ετών της παρουσίας του έχει γίνει ένας από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες του Σύμπαντος της Μάρβελ Κόμιξ.
Ο χαρακτήρας είναι δημιούργημα των Λεν Γουέην (συγγραφέας), του Τζον Ρομίτα Σένιορ, ο οποίος σχεδίασε τον χαρακτήρα, και του Χέρμπ Τρίμπε, ο οποίος σχεδίασε τον χαρακτήρα στην πρώτη του έκδοση. Την πρώτη του εμφάνιση την έκανε στο Incredible Hulk #180 τον Οκτώβριο του 1974.


Η ιστορία: ο James Howlett γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στον Καναδά. Ο χαρακτήρας μεγάλωσε σε μια αποικία μεταλλωρύχων στη Βρετανική Κολούμπια υιοθετώντας το όνομα Λόγκαν. Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα αποφασίζει να εγκαταλείψει την αποικία και επιλέγει να μείνει μόνος του στην άγρια φύση παρέα με τους λύκους. Εκεί έρχεται σε επαφή με τους Ινδιάνους Blackfoot όπου και μένει μαζί τους.
Μια ινδιάνα Blackfoot ονόματι Silver Fox γίνεται η πρώτη αγάπη του Λόγκαν. Είναι πραγματικά ευτυχισμένος, όμως η ευτυχία του δεν θα κρατήσει και πολύ. Η αγαπημένη του βρίσκει τραγικό θάνατο από τα χέρια του Sabretooth. O Λόγκαν είναι καταρρακωμένος. Φεύγει από τους Ινδιάνους και κατατάσσεται στον καναδέζικο στρατό όπου και εκτελεί υπηρεσία στο φανταστικό νησί Madripoor. Η παρουσία του εκεί όμως δεν θα κρατήσει για πάντα αφού αποφασίζει να φύγει και να εγκατασταθεί στην Ιαπωνία. Εκεί θα γνωρίσει τον δεύτερο έρωτα της ζωής του, την Itsu με την οποία παντρεύεται και αποκτούν μαζί ένα γιό, τον Daken.


Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργάζεται για λίγο με τον Κάπτεν Αμέρικα και έπειτα συνεχίζει την πορεία του σαν μοναχικός στρατιώτης. Ακολουθούν οι συνεργασίες με το Καναδέζικο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών και την C.I.A., καταλήγοντας στην «Ομάδα Χ». Στην «Ομάδα Χ» του χορηγούνται εμφυτεύματα μνήμης ώστε να μην θυμάται το παρελθόν του! Κάποια στιγμή θα ελευθερωθεί από τα εμφυτεύματά του, θα το σκάσει και θα γίνει μέλος του Καναδέζικου Υπουργείου Αμύνης. Κατά την διάρκεια της παραμονής του εκεί θα πέσει θύμα απαγωγής από την ομάδα «Όπλο Χ» όπου αιχμαλωτίζεται και όχι μόνο αυτό αλλά τον χρησιμοποιούν και σαν πειραματόζωό τους. Είναι τότε που η ομάδα «Όπλο Χ» αντικαθιστά όλα τα οστά του με το σκληρότερο γνωστό μέταλλο, το αδαμάντιο.
Οι μέρες περνούν με τον Λόγκαν αιχμάλωτο, να έχει πια χάσει κάθε αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Έχει χάσει κάθε τι ανθρώπινο. Τώρα είναι ένα ζώο, γεμάτο μίσος, γεμάτο δύναμη. Τώρα με τις προσθήκες αδαμαντίου είναι πανίσχυρος. Δεν τον σταματά τίποτα και με αποφασιστικότητα καταφέρνει να αποδράσει. Περιφερόμενος στα άγρια δάση του Καναδά ανακαλύπτεται από τους Τζέημς και Χήδερ Χάντσον, οι οποίοι είναι οι αρχηγοί της Καναδέζικης ομάδας «Alpha Flight». Του προσφέρουν την βοήθειά τους και προσπαθούν να τον μετατρέψουν πάλι σε άνθρωπο. Κατά την διάρκεια της επαναφοράς του βρίσκεται υπό την επίβλεψη του «Department H» και για ακόμα μια φορά εργάζεται για την Καναδέζικη Υπηρεσία Πληροφοριών.


Ο Λόγκαν γίνεται Γούλβεριν και η πρώτη αποστολή που του αναθέτουν είναι να σταματήσει την καταστροφή που προκαλεί η μάχη του Hulk με τον Wendigo. Τότε είναι που ο καθηγητής Ξαβιέ στρατολογεί τον Λόγκαν στους «Χ-Men». Αργότερα αποκαλύπτεται ότι ο Ξαβιέ έσβησε την μνήμη του Λόγκαν και τον ανάγκασε να γίνει μέλος των «Χ-Men» αφού του είχε ανατεθεί η αποστολή να δολοφονήσει τον Ξαβιέ, πράγμα που ο τελευταίος γνώριζε διαβάζοντας το μυαλό του!


Ο Γούλβεριν είναι ένας μεταλλαγμένος άνθρωπος, είναι περίπου 150 ετών, αφού το σώμα του έχει έναν θεραπευτικό παράγοντα με αποτέλεσμα να θεραπεύεται τάχιστα ακόμα και από την χειρότερη ασθένεια ή πληγή με αποτέλεσμα να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Βέβαια στην αρχή της ζωής του ο θεραπευτικός αυτός παράγοντας δεν ήταν τόσο ισχυρός αλλά με την πάροδο των ετών έχει γίνει πανίσχυρος αφού πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται σήμερα ότι για να πεθάνει θα πρέπει να του κόψουν το κεφάλι. Αυτός ο παράγοντας, ο παράγοντας ίασης, είναι που του επέτρεψε να ζήσει κατά την αντικατάσταση των οστών του από το αδαμάντιο. Επίσης κατέχει αισθήσεις ζώων, υπεραυξημένη όσφρηση και ακοή, υπεραυξημένες φυσικές ικανότητες και φυσικά τα από αδαμάντιο κοφτερά σαν ξυράφια νύχια του. Τρία θανατηφόρα νύχια σε κάθε χέρι τα οποία εκτοξεύονται με την θέλησή του από το πάνω μέρος της παλάμης του. Πριν του βάλουν το αδαμάντιο τα νύχια αυτά ήταν από οστά και τα οποία κάθε φορά που έβγαιναν του έσκιζαν την σάρκα και του προκαλούσαν αφόρητο πόνο.


Χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του είναι η βίαιη και βάρβαρη συμπεριφορά του, πράγμα που τον έκανε ακόμα πιο αγαπητό στο κοινό, ένας ήρωας που δεν συμβιβάζεται, που είναι πέρα από τα κοινά κλισέ. Άλλωστε είναι γνωστή η φράση του «Είμαι ο καλύτερος σε αυτό που κάνω, αλλά αυτό που κάνω δεν είναι και το καλύτερο».
Ο Γούλβεριν έχει κάνει την εμφάνισή του σε κινηματογράφο, τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια. Στην τηλεόραση πρωταγωνιστεί στη σειρά κινουμένων σχεδίων “Wolverine and the X-Men” όπου ο Γούλβεριν είναι ο αρχηγός των Χ-Μεν, αφού ο Ξαβιέ και η Τζην Γκρέη αγνοούνται.


Στο βιντεοπαιχνίδι Marvel Ultimate Alliance ο Γούλβεριν είναι ένας από τους 4 κύριους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Επίσης υπάρχει σαν χαρακτήρας στα βιντεοπαιχνίδια X-Men Legends, X-Men Legends II: Rise of the apocalypse.
Στον κινηματογράφο, η 20th Century Fox, σε συνεργασία με την Marvel Studios και τον σκηνοθέτη Γκάβιν Χούντ δημιούργησε την ταινία X-Men Origins: Wolverine, όπου ο Hugh Jackman έχει τον ρόλο του Γούλβεριν. Ο Γούλβεριν, επίσης, εμφανίζεται σε 3 ακόμα ταινίες με τον ρόλο να τον έχει πάλι ο Hugh Jackman: X-Men, X-Men II: X-Men United και X-Men: The Last Stand…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΖΕΡΛΗΣ
Αναδημοσίευση από το τεύχος 5 του CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ" - MAGAZINE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...