Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Σινεμά και DVD 2: Οι Αναλώσιμοι / The Expendables (2010)


Σενάριο-σκηνοθεσία: Σιλβέστερ Σταλόνε
Διάρκεια: 104΄
Ηθοποιοί: Σιλβέστερ Σταλόνε, Τζέισον Στέιθαμ, Τζετ Λι, Ντολφ Λούντγκρεν, Μίκι Ρουρκ, Έρικ Ρόμπερτς, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Μπρους Γουίλις

Αξίζει πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο μπράβο στον Σταλόνε που, έχοντας ήδη πατήσει τα 65(!!), συνεχίζει ακάθεκτος να κάνει αυτό που αγαπά πραγματικά. Περιπέτειες απόλυτα πιστές στο πνεύμα και στο ύφος των δεκαετιών 80 και 90. Περιπέτειες με τις οποίες αρκετοί από εμάς μεγαλώσαμε…
Μετά το (ομολογουμένως καταπληκτικό) Ραμπο 4, το νέο κινηματογραφικό πόνημα του Sly -στο όποιο έχει γράψει το σενάριο, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί!- φαντάζει ως το πλέον φιλόδοξο. Και αυτό έγκειται στη συμμετοχή πάμπολλων action heroes του χθες και του σήμερα. Τζετ Λι, Τζέισον Στειθαμ, Μπρους Γουιλις, Αρνολντ Σβαρτζενεγκερ είναι απλά μερικοί εξ αυτών!


Το σενάριο απλούστατο: μια ομάδα βετεράνων μισθοφόρων αναλαμβάνει να γκρεμίσει από την εξουσία το δικτάτορα ενός μικρού νησιού-κρατιδίου ο οποίος συνεργάζεται και με έναν διεφθαρμένο πρώην πράκτορα της CIA. Από την ώρα που η ομάδα φτάνει στο νησί η αδρεναλίνη εκτινάσσεται στα ύψη! Άφθονη δράση με πολύ καλές σκηνές μακριά από υπερσύγχρονες ψηφιακές τεχνικές, ήρωες παλιάς κοπής, κακοποιοί καρικατούρες, αντρικό χιούμορ(όχι πάντα επιτυχημένο),συνθέτουν το σκηνικό μιας καθαρόαιμης δυναμικής, παλιομοδίτικης περιπέτειας.
Τα χρόνια έχουν βαρύνει στους ώμους του Σταλονε ο οποίος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του φαντάζει γερασμένος σε σχέση με τον κατά 30 σχεδόν χρόνια νεότερο του Στειθαμ ο οποίος κερδίζει και τις εντυπώσεις. Μπορούμε εύκολα πλέον να αντιληφθούμε τις όποιες σεναριακές/σκηνοθετικές αφέλειες και ατέλειες (στα χέρια ενός άλλου σκηνοθέτη το τελικό αποτέλεσμα ίσως να ήταν πολύ καλύτερο),οι -μονοδιάστατοι- χαρακτήρες ελάχιστα αναπτύσσονται, αυτά όμως δε μας εμποδίζουν να χαρούμε τη ταινία γι’αυτό που ακριβώς είναι.
Το sequel (αποτέλεσμα της μεγάλης αποδοχής που είχε το φιλμ) είναι ήδη στα σκαριά!…



Δείτε το railer της ταινίας, εδώ:



Χρήστος Νάστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...