Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η Κατάκτηση της Δύσης 2


Επεισόδιο 2Α: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΤΑΜΙ (D’Antonio, Calegari, Trevisan, Polese)
Το κόμικς:
Η κύρια περιπέτεια του 2ου τεύχους ξεκινάει ουσιαστικά στο τελευταίο καρέ της σελίδας 89 του 1ου τεύχους. Και φθάνει μέχρι τη σελίδα 68 του 2ου τεύχους. Αργότερα στη «κόκκινη» έκδοση της «Κατάκτησης» η περιπέτεια θα αυτονομηθεί ως το αυτοτελές 3ο τεύχος με τίτλο «Η Μεγάλη Κοιλάδα».


Λίγα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Brett άφησε την αποστολή των Lewis & Clark για να μείνει με τους Shoshone στην κοιλάδα του Missouri. Εδώ τον βρίσκουμε να μένει στις πεδιάδες του Ohio και να εργάζεται ως έμπορος γούνας για λογαριασμό της Missouri Fur Company του Manuel Lisa. Ο Toussaint Charbonneau φθάνει στο σπίτι των MacDonald και χαρίζει ένα κουτάβι με το όνομα Ranger στον πιτσιρίκο Pat. Ο Brett αναζητά το λόγο μιας αναπάντεχης καθυστέρησης στην παραλαβή των γουναρικών και έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με ένα μεθυσμένο Delaware. Ο Brett αποφασίζει να τον παραδώσει στο νέο διοικητή της Vincennes, τον William Henry Harrison. Στη Vincennes εντοπίζει τον υπεύθυνο για τη μέθη του Ινδιάνου και ξεσπάει τόσο εναντίον του όσο και κατά των μεθυστάκων ερυθρόδερμων.


Στο συμβούλιο ανάμεσα στον Harrison και τους αρχηγούς των φυλών που ακολουθεί λάμπει το άστρο του αρχηγού των Shawnee, του Tecumseh. Τα λόγια του Tecumseh κάθονται στο στομάχι του επιχειρηματία Potter ο οποίος στέλνει τους μπράβους του να τον βγάλουν από τη μέση. Ο Brett σώζει τον Tecumseh από μια θανάσιμη ενέδρα στον ποταμό Wabash. Καθώς όμως ο Ινδιάνος αρχηγός είναι βαριά χτυπημένος, τον παίρνει σπίτι του και τον περιθάλπει. Εκεί ο Tecumseh εξομολογείται στον Brett το σχέδιο του για μια Ινδιάνικη Συνομοσπονδία ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Ενώ ο Tecumseh αναρρώνει, ο αδελφός του ο Elkswatawa, ο επονομαζόμενος «Προφήτης» κηρύττει την επιστροφή στους «παλιούς τρόπους» και βρίσκει μεγάλη απήχηση στους ιθαγενείς της περιοχής. Όταν ο Tecumseh μπαίνει στον καταυλισμό του Προφήτη βρίσκει χιλιάδες ετοιμοπόλεμους πολεμιστές. Διστάζει όμως να δώσει τη μάχη και ξεκινάει να ζητήσει την υποστήριξη και άλλων φυλών: των Creek και των Cherokee. Ο αδελφός του όμως, βλέποντας ότι στο διάστημα της απουσίας του Tecumseh, ο Harrison ενισχύει συνεχώς με νέες δυνάμεις τη Vincennes, διατάσσει αιφνιδιαστική επίθεση. Ο Brett προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Harrison, τρώει μια σφαίρα όμως και κάθεται στ’ αυγά του. Η Μάχη του Tippecanoe, δόθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1811 και τελείωσε με την υποχώρηση των Ινδιάνων και την καταστροφή του χωριού του Προφήτη. Ο Tecumseh θα επιστρέψει την επόμενη μέρα της μάχης, θα βρει τον Brett τραυματία και θα τον μεταφέρει μέχρι το σπίτι του. Κατόπιν θα φύγει για τον Καναδά.

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης της περιπέτειας
(περιοδικό Collana Rodeo No 2, του 1967)

Παρατηρήσεις: Βγαίνοντας από το γραφείο του Harrison ο Brett έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Jim Bridger και τους Bill και Smith Sublette. Ο Bill Sublette που αναφέρεται εδώ μπορεί να είναι ο γνωστός γουναροκυνηγός William Sublette αν και τη χρονική στιγμή που εξελίσσεται η ιστορία ήταν πολύ μικρός ακόμα, γύρω στα 12. Ο Bill Sublette είχε 4 αδέλφια, κανένα όμως δεν ονομαζότανε Smith. Φαίνεται πως ο D’Antonio εδώ αυτοσχεδιάζει μια και ο Jim Bridger γεννήθηκε το 1804 και δεν μπορεί να ήταν πάνω από 7-8 χρονών τότε! Επίσης ο «προφήτης» δε λεγόταν Elkswatawa αλλά Tenskwatawa και δεν πέθανε κατά τη καταστροφή του χωριού του αλλά πολύ αργότερα.

Στη Vincennes το 1810. Αψιμαχία μεταξύ Tecumseh και William Henry Harrison.

Η μάχη του Tippecanoe μέχρι σήμερα θεωρείται η σημαντικότερη μάχη που έγινε ποτέ στο έδαφος της πολιτείας της Indiana. Ο Tecumseh δεν επέστρεψε την επόμενη της μάχης, αλλά μετά από τρεις μήνες. Το δε κήρυγμα του στο νότο δε βρήκε μεγάλη επιτυχία παρά μόνο ανάμεσα στους Creek. Πυροδότησε τον λεγόμενο «πόλεμο των Creek», ο οποίος είχε ως πιο δραματικό επεισόδιο τη σφαγή στο οχυρό Mims, το 1813 (Βλ. Το Αρχείο Της Δύσης, τεύχους 5). O Tecumseh και ο αδελφός του, o «Προφήτης», είναι βασικοί χαρακτήρες και στο επιτυχημένο κόμικ The Tales of Alvin Maker του Orson Scott Card που στην Ελλάδα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Fantasy Heroes.


Προς τιμήν του Ινδιάνου αρχηγού Τεκουμσέ, ένα από τα υποβρύχια του Αμερικανικού Ναυτικού, πήρε το όνομά του.

Παρά τις όποιες ιστορικές μικροαυθαιρεσίες του D’Antonio, η ιστορία του Tecumseh αποτελεί μια από τις πολύ δυνατές στιγμές της «Κατάκτησης», όπως μπορείτε να δείτε και από τα παρακάτω αποσπάσματα:
Tecumseh: «Ακούστε τα λόγια μου! Ο Tecumseh μιλάει για τους Shawnee. Αδέλφια! Λίγο καιρό πριν οι Shawnee ζούσαν ευτυχισμένοι στη γη της Αυγής. Αλλά ήρθαν οι λευκοί και τους έδιωξαν. Σκότωσαν τον πατέρα μου, παρόλα αυτά δε θ’ ακούσετε λόγια μίσους απ’ τα χείλη μου. Λευκέ Πατέρα, εγώ σε ρωτάω τούτο μοναχά: Δε σας φτάνουν λοιπόν οι χώρες της αυγής; Ακόμα τις θυμάμαι! Ήταν καταπράσινες, πλούσιες σε βοσκοτόπια και θηράματα. Μήπως έγιναν στέρφες τώρα; Βέβαια, όπου εσείς περνάτε, η ζωή αφανίζεται στο διάβα σας! Είδα τα τσεκούρια σας να πελεκάνε τα δάση και τα τουφέκια σας να εξολοθρεύουν τα ελάφια! Υπάρχει ακόμα αρκετός ελεύθερος τόπος μπροστά μας. Αλλά ως που θα μας σπρώξετε; Τα λευκά πρόσωπα δε θα χορτάσουν ποτέ τη πείνα τους για τη γη μας;»


Brett MacDonald (στον συμβουλάτορα του W.H. Harrison, Potter): «Εσείς καταραμένε ψεύτη! Μοιάζετε με αράχνη στη μέση του ιστού της! Πάνε μήνες που πασχίζετε να σπείρετε τη διχόνοια και τώρα είσαστε εδώ για να απολαύσετε τους καρπούς των ραδιουργιών σας!»

Επεισόδιο 2Β: ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Το κόμικς:
Η περιπέτεια αυτή ξεκινά στο τελευταίο καρέ της σελίδας 68 του 2ου τεύχους και ολοκληρώνεται στη σελίδα 10 του 3ου τεύχους.

Ένα από τα μεγάλα ποταμόπλοια που εκτελούσαν δρομολόγια στον Μισσισσιπί

Είμαστε στο 1825. Η Sicaweja αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ο γιατρός συμβουλεύει τον Brett να μετοικήσει με την οικογένειά του νοτιότερα όπου το κλίμα είναι θερμότερο. Έτσι οι MacDonald αφήνουν τις πεδιάδες του Ohio και αποφασίζουν να ακολουθήσουν τα βήματα του Stephen Austin και να πάνε στο (μεξικανικό) Texas. Πηγαίνουν με την άμαξα μέχρι το Saint Lewis προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ποταμόπλοιο μέσω του ποταμού Mississippi. Τιμονιέρης στο ποταμόπλοιο είναι ο παλιός φίλος του Brett, ο Mulligan. Αργότερα στο πλοίο επιβιβάζονται ο θρυλικός Davy Crockett και ο φίλος του Georgie Russell. Ο νεαρός Pat και ο σκύλος του Ranger θα καταφέρουν να μπλέξουν πάλι σε φασαρίες όταν ο σκύλος μασάει το καπέλο ενός λιμοκοντόρου, του Argandou, ο οποίος ξεσπάει πάνω στον έφηβο MacDonald. Ο Pat φυσικά το κρατά μανιάτικο και αρχίζει να παρακολουθεί τον Argandou. Έτσι ανακαλύπτει πως είναι αρχηγός μιας σπείρας πειρατών οι οποίοι, μετά από νόημα του, προσεγγίζουν το πλοίο ενώ όλοι κοιμούνται. Η έγκαιρη ειδοποίηση του Pat σώζει το ποταμόπλοιο, ο ίδιος όμως πέφτει στα χέρια των πειρατών που αποχωρούν ξυλοφορτωμένοι. Ο Brett, ο Crocket κι ο Russell αναζητούν τον μικρό, ο οποίος φυσικά καταδιώκει τους πειρατές (αφού αυτοί τον πέταξαν στο ποτάμι) μόνος του με τον σκύλο του. Πρόκειται για την περιπέτεια όπου γίνεται σαφές πλέον πως ο D’Antonio σκοπεύει να ανάγει τον Pat MacDonald σε κεντρικό χαρακτήρα της σειράς. Εδώ εκδηλώνονται όλα τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν στο εξής τη συμπεριφορά του: πείσμα, παρορμητικότητα, ευθιξία, επινοητικότητα...

Davy Crockett, μια από τις ιστορικές μορφές της Άγριας Δύσης

Παρατηρήσεις: Η περιπέτεια έχει ως σημείο αναφοράς της την ταινία της Disney “Davy Crockett and the River Pirates” του 1956. Το φιλμ υπήρξε ένα prequel στην υπερεπιτυχημένη ταινία “Davy Crockett, King of the Wild Frontier” της προηγούμενης χρονιάς, η οποία με τη σειρά της ήταν μια συντομευμένη μονταρισμένη εκδοχή του mini-series της Disney με τον ίδιο τίτλο. Πρέπει να τονίσουμε ότι o Davy Crockett ήταν εξαιρετικά δημοφιλής τη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ. Το τραγούδι “The Ballad Of David Crockett” που ακουγόταν στην τηλεοπτική σειρά πούλησε 10 εκατομμύρια αντίτυπα ενώ ανέβηκε στα charts 4 φορές από 4 διαφορετικούς ερμηνευτές. Ο χαρακτήρας του George Russell είναι ο σύντροφος του Crocket στις ταινίες που αναφέραμε –τον ερμηνεύει ο ηθοποιός Buddy Ebsen. Δεν πρέπει να πρόκειται για ιστορικό πρόσωπο.


Κατά τ’ άλλα στο επεισόδιο αυτό σημειώνουμε και την πρώτη εμφάνιση του Kit Carson. H περιπέτεια αυτή, εμπλουτισμένη με νέο υλικό πήρε τον τίτλο Gli Invasori (Οι Εισβολείς) και αποτέλεσε ξεχωριστό αυτοτελές τεύχος (το 4ο) στην «κόκκινη» έκδοση της «Κατάκτησης».



Εξώφυλλα διαφόρων εκδόσεων που περιλαμβάνουν τα επεισόδια που παρουσιάζουμε.

Έρευνα-κείμενα: CrazyHorse
Επιμέλεια εικονογράφησης-παρουσίασης: adamsjim
Την έρευνα για όλα τα τεύχη της σειράς, μπορείτε να την βρείτε στο blog
http://kataktisidisis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...