Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Οι Δημιουργοί… και τα Έργα τους 2: Wally Wood [1927-1981], Η.Π.Α.


Ο Wallace (Wally) Wood γεννήθηκε στις 17 Ιούνη του 1927 στην πόλη Menahga (Minnesota). Ξεκίνησε την καριέρα του στα κόμικς το 1947. Σε ηλικία 22 ετών δημοσίευσε το πρώτο προσωπικό του κόμικς. Το 1949 συνεργάστηκε με δυο νέους σχεδιαστές κόμικς (Marty Rose και Harry Harrison). Το 1951 ήταν ο βασικός σχεδιαστής κόμικς Ε.Φ. της E.C. (στα καταπληκτικά περιοδικά Weird Fantasy και Weird Science). Το 1952 ο Eisner του ανέθεσε τον σχεδιασμό του Spirit. Ο 25χρονος Wood συνεργάστηκε με τον Jules Feiffer (στα σενάρια) και σχεδίασε 9 οκτασέλιδες ιστορίες του διάσημου χαρακτήρα, μεταφέροντας την δράση στο εξώτερο διάστημα. Συνεργάστηκε με το περιοδικό Mad, έγινε ghost του Frank Frazetta στο εξαίρετο Johnny Comet (1953) και έβαλε το μελάνι στα μολύβια του Kirby στα Sky Masters (1958) και Challengers of the Unknown. Από το 1957 κι έπειτα έκανε πολλές εικονογραφήσεις για περιοδικά Ε.Φ. (Galaxy), εξώφυλλα βιβλίων, κλπ, ενώ συνεργάστηκε και με το cult περιοδικό Famous Monsters of Filmland.



Από το 1964 έως το 1966 έγραψε και σχεδίασε στην Marvel τον χαρακτήρα Daredevil. Ένα άλλο του υπέροχο κόμικς αυτής της εποχής φέρει τον τίτλο T.H.U.N.D.E.R. Agents (Dynamo, Noman, Raven, Lightning, κλπ.). Το 1966 εξέδωσε το fanzine Witzend. Ήταν το πρώτο "prozine" (περιοδικό για επαγγελματίες σχεδιαστές που έχουν απόλυτη ελευθερία και δικαιοδοσία στις δημιουργίες τους) στην ιστορία των αμερικάνικων κόμικς και δημοσίευσε δουλειές των Bode, Ditko, Steranko και J.Jones, όπως και το καταπληκτικό The Wizard King του Wood. Από το 1971 κι έπειτα σχεδίασε τα κόμικς Cannon, Sally Forth, Shattuck (ένα σέξι western με συνεργάτη τον νεαρό -τότε- Howard Chaykin) και Stalker.



Το 1978, με 30 χρόνια καριέρας στην πλάτη του, ο Wood αντιμετωπίστηκε από την αμερικανική βιομηχανία των κόμικς ως "ξοφλημένος". Του έδιναν μόνο δουλειές inker, κι αυτός αηδιασμένος αποφάσισε να αποσυρθεί και να εκδώσει μόνος του τις δουλειές του. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να τα καταφέρει για πολύ καιρό και αναγκάστηκε να δουλέψει σε ορισμένα πορνογραφικά κόμικς. Με πεσμένο το ηθικό του, εξάρτηση από το αλκοόλ και χτυπημένος από ανίατη ασθένεια, αυτοκτόνησε στις 2 Νοεμβρίου του 1981. Ο Wally Wood ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κομίστες, ένας ζωντανός θρύλος των κόμικς.


Στοιχεία βρήκαμε στο εξαιρετικό http://www.comicorange.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...