Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τα γουέστερν που αγαπήσαμε 10: Αληθινό Θράσος / True Grit (2010)


Έγχρωμο
Διάρκεια: 110'
Aμερικανική ταινία, σε σκηνοθεσία Τζόελ και Ίθαν Κοέν με τους: Τζεφ Μπρίτζες, Ματ Ντέιμον, Τζος Μπρόλιν, Χέιλι Στάινφελντ.
Μουσική: Κάρτερ Μπάργουελ
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17 Φεβρουαρίου 2011

Στη μετεμφυλιακή Αμερική του 1870, η δεκατετράχρονη Mattie Ross (Hailee Steinfeld) ορκίζεται εκδίκηση για την δολοφονία του πατέρα της από τον πληρωμένο εκτελεστή Tom Chaney (Josh Brolin). Για να το καταφέρει προσλαμβάνει τον εκκεντρικό ομοσπονδιακό αστυνομικό Rooster Cogburn (Jeff Bridges) που είναι μέθυσος και αμφιβόλου εμπιστοσύνης. Αποφασίζει να τον συνοδέψει στην αναζήτηση του δολοφόνου, ενώ στην πορεία θα συναντήσουν έναν ρέιτζερ από το Τέξας (Matt Damon) που αναζητά τον ίδιο άνθρωπο για μια δολοφονία στην περιοχή του. Αυτή η παράταιρη τριάδα θα πρέπει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αποδείξει ότι διαθέτει αληθινό θράσος...



Τα γυρίσματα άρχισαν τον Μάρτιο του 2010 και το "Αληθινό θράσος" κυκλοφόρησε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις 22 Δεκεμβρίου 2010. Η ταινία άνοιξε το 61ο Φεστιβάλ Βερολίνου στις 10 Φεβρουαρίου 2011. Ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ: Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Διασκευασμένο Σενάριο, Α' Ανδρικού Ρόλου, Β' Γυναικείου Ρόλου, Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Φωτογραφία, Κοστούμια, Μίξη Ήχου και Μοντάζ Ηχητικών Εφέ.
Αντιηρωικό, σαρκαστικό και σκοτεινά ρεαλιστικό ριμέικ ενός κλασικού γουέστερν του 1969 με τον Τζον Γουέιν. Πάντα σε φόρμα και με ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο, οι Κοέν υπογράφουν ακόμη ένα κινηματογραφικό κομψοτέχνημα.


Οι ερμηνείες του έργου κυμαίνονται σε σταθερά καλά επίπεδα, όπως και σχεδόν σε κάθε ταινία των Coen. Η μικρή Hailee Steinfeld δίνει μια σπουδαία ερμηνεία παρά το νεαρό της ηλικίας της και στέκεται με άνεση ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που την περιτριγυρίζουν. Ο Matt Damon είναι καλός αλλά ο ρόλος του δεν του δίνει την προοπτική μιας ξεχωριστής ερμηνείας, ενώ οι Josh Brolin και ο αγνώριστος Barry Pepper είναι επίσης καλοί στους μικρούς, μονοδιάστατους και περιορισμένους ρόλους που υποδύονται.



Το μυθιστόρημα “True Grit” είναι το δεύτερο (από τα πέντε συνολικά) του Τσαρλς Πόρτις μετά το “Norwood” και θεωρείται το αριστούργημα του συγγραφέα, τον οποίο μάλιστα συγκρίνουν γι’ αυτό το βιβλίο με τον Μαρκ Τουέιν όσον αφορά στο καυστικό χιούμορ, την ανεξάρτητη ηρωίδα και τα αμιγώς αμερικανικά θέματα που πραγματεύεται. Το μυθιστόρημα έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο.
Οι αδελφοί Κοέν είχαν διαβάσει τα μυθιστορήματα του Πόρτις και θεώρησαν πως το “True Grit” ήταν το καταλληλότερο για να το μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη, καθώς αφενός η πρωταγωνίστρια έχει όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους Κοενικούς πρωταγωνιστές και αφετέρου είναι μια ιστορία γουέστερν που είναι και το αγαπημένο είδος των Κοέν. Άλλωστε, τα αδέλφια είναι κατηγορηματικά όταν λένε πως δεν πρόκειται για remake της ταινίας του 1969, αλλά για δική τους πρωτότυπη κινηματογραφική ανάγνωση του μυθιστορήματος.


Ο ηθοποιός Μπάρι Πέπερ (Saving Private Ryan, Enemy of the State, The Green Mile, We Were Soldiers, 25th Hour, Flags of Our Fathers) σχολιάζει σχετικά: «Οι διάλογοι στο μυθιστόρημα μοιάζουν με καουμπόικη ποίηση δια χειρός Σαίξπηρ. Και αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι το πόσο ακριβής και πιστή στη γλώσσα είναι η προσαρμογή των Κοέν. Ο τρόπος που χειρίστηκαν το υλικό του Πόρτις είναι αξιοθαύμαστος.» Ο Ματ Ντέιμον επισημαίνει «Δεν είχα διαβάσει ποτέ μου το μυθιστόρημα μέχρι που μου το έδωσαν οι Κοέν. Είναι ένα φανταστικό Αμερικανικό μυθιστόρημα και πρέπει να έχει την ανάλογη αναγνώριση. Η προσαρμογή των Κοέν είναι άψογη. Χρησιμοποίησαν τους αυθεντικούς διαλόγους και έχουν συλλάβει πλήρως το πνεύμα του Πόρτις αναφορικά με τον τρόπο που μιλούσαν τότε που λαμβάνει χώρα η δράση. Με ενθουσίασε και με παρέσυρε. Αλλά συνεχώς νιώθεις τη φωνή των Κοέν γιατί είναι τόσο ισχυροί καλλιτέχνες.»



Από την αρχή της προσαρμογής του μυθιστορήματος οι αδελφοί Κοέν ήξεραν πως ήθελαν για πρωταγωνιστή της ταινίας τον Τζεφ Μπρίτζες, με τον οποίον είχαν συνεργαστεί και το 1998 στην - κλασική - πλέον ταινία τους The Big Lebowski. Η προσέγγιση του Τζεφ Μπρίτζες δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη του Τζον Γουέιν, αφού και η ταινία των Κοέν δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη του 1969. «Ο Ρούστερ είναι με το ένα πόδι από την πλευρά του νόμου και με το άλλο στην εντελώς αντίθετη πλευρά. Αλλά έχει αυτό ακριβώς που αναζητά η νεαρή ηρωίδα: αληθινό θράσος, αφού, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα δεν το βάζει ποτέ του κάτω, αλλά πολεμά μέχρι τέλους.» σχολιάζει ο πρωταγωνιστής για το ρόλο του.


Η μεγάλη αποκάλυψη της ταινίας όμως είναι η νεαρή Χέιλι Στάινφελντ, η οποία πήρε το ρόλο στο πάρα πέντε κι αφού είχαν γίνει πολλές ακροάσεις σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Εκείνο που κέρδισε τόσο τους παραγωγούς όσο και τους σκηνοθέτες είναι η έντονη προσωπικότητα της μικρής και η τόλμη της, αλλά κυρίως ο συνδυασμός του εύθραυστου της ηλικίας και του παρουσιαστικού της με ένα υποβόσκοντα θράσος. Και η μικρή πρωταγωνίστρια τους έβγαλε ασπροπρόσωπους και με το παραπάνω, τόσο με την υποκριτική της όσο και με την αφοσίωσή της στην όλη διαδικασία προετοιμασίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...